Práve čítate

5 receptov na plnené vajíčka. Náš tip na chuťovky, ktoré robíme nielen po Veľkej noci

1425  
Zdieľať: 

5 receptov na plnené vajíčka. Náš tip na chuťovky, ktoré robíme nielen po Veľkej noci

Možno sa u vás počas Veľkej noci zišlo väčšie množstvo vykoledovaných vajec a hovoríte si, čo s nimi. Nejaký ten nápad by sme mali. Vajíčka si samozrejme môžete dať na chlieb natretý maslom, pridať ku kôprovej omáčke, do nátierky alebo napríklad do šalátu. Môžete ale skúsiť aj rafinovanejšiu a oku lahodiacu chuťovku v podobe plnených vajec a to hneď v piatich variantoch.

18. 4. 2022 3 min. čítania Kitchen Story
5 receptov na plnené vajíčka. Náš tip na chuťovky, ktoré robíme nielen po Veľkej noci

Plnené vajíčka sú podľa nás skvelým spôsobom, ako zužitkovať veľkonočnú nádielku. Recepty sa ale hodia v priebehu celého roka, nielen po šibačke. My ich radi pripravujeme napríklad pre návštevy, na oslavy alebo len tak, na raňajky, keď máme chuť urobiť si to pekné. V našom článku nájdete 5 receptov. Každý je inak farebný a všetky dokopy na jednom podnose alebo tanieri vyzerajú parádne.

Ako robíme plnené vajíčka?

Základom náplne sú vždy vydlabané žĺtky, ktoré rozmixujete s krémovou surovinou, ako je majonéza, čerstvý syr alebo napríklad maslo.

Najlepšie je rozkrojiť pred dlabaním vajce pozdĺžne, aby obe polovice bielka zostali pekne vcelku. Náplň potom namiesto žĺtka vraciate do prázdnej jamky. My vajcia najradšej plníme pomocou cukrárskeho vrecka. U niektorých náplní používame aj zdobiacu špičku, ktorá dodá krému peknú štruktúru, ale zvládnete to aj bez nej. Nakoniec, ak doma nemáte zdobiace vrecko, poradíte si pokojne aj s obyčajnou čajovou lyžičkou. Tou môžete z krému naberať tvary podobné nočkom alebo jednoducho len krém rustikálne naneste. Aj to vyzerá skvelo!

Na záver ešte vždy vajíčko dozdobíme. Podľa toho, akú náplň sme použili, ladíme aj zdobenie, ktoré zároveň dodá aj ďalšiu chuť. Klíčky, lístky byliniek, jedlé kvety, drobné semienka… niekedy aj nadrobno nasekaná opražená slanina, kúsok údeného lososa alebo na slávnostnejšie príležitosti kaviár. Plnené vajíčka vždy podávame hneď po dokončení.

recept na plněná vejce nejen na velikonoce


Na Veľkú noc si s tým človek veľmi nemusí lámať hlavu. Šibači domov väčšinou nosia vajíčka natvrdo. Inokedy v roku sa vám ale možno bude hodiť pár tipov na to, 
ako správne uvariť vajíčka a čo je potrebné urobiť pre to, aby išli dobre olúpať.

1. Plnené vajíčka s bylinkovým maslom

Táto náplň je na jar ideálna. Medvedí cesnak máva sezónu práve okolo Veľkej noci a aj jeho krásne jemné kvety sú jedlé. My ich využívame na zdobenie.

Ingrediencie na 10 kusov:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 3 lyžice tvarohu
  • 3 lyžice čerstvého syra
  • 1 lyžička bylinkového pesta
  • 5 listov medvedieho cesnaku
  • 3 vetvičky tymianu
  • soľ, čierne korenie
  • Na dozdobenie: klíčky, kvety medvedieho cesnaku

Postup:

  1. Vajcia olúpte, nožom rozpoľte a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  2. Žĺtky rozmixujte s tvarohom, čerstvým syrom, pestom a nasekanými bylinkami. Dochuťte soľou a čiernym korením.
  3. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte polovičky bielkov.
  4. Nakoniec ozdobte klíčkami a kvetmi medvedieho cesnaku.

2. Plnené vajíčka s pikantnou majonézou a krevetami

Rýchly a jednoduchý variant s chilli, to je niečo pre milovníkov výraznejších chutí. Pikantná majonéza si dobre rozumie s krevetami, ktoré pridávame ako čerešničku navrch.

Ingrediencie na 10 kusov:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 4 lyžice majonézy
  • štipka mletého chilli
  • soľ, čierne korenie
  • Na dozdobenie: 20 kusov malých varených kreviet, klíčky

Postup:

  1. Vajcia olúpte, nožom rozpoľte a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  2. Žĺtky rozmixujte s majonézou, chilli, soľou a čiernym korením.
  3. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte polovičky bielkov.
  4. Na záver ozdobte malými varenými krevetami a klíčkami.

Ešte výraznejšie krevety


Ak chcete  viac ochutiť aj krevety, môžete ich krátko orestovať na troške oleja, cesnaku, chilli a potom ich zakvapnúť limetkovou šťavou. Dajte si ale pozor, aby ste krevety tepelne neupravovali príliš dlho. Mohli by byť tuhé.

3. Plnené vajíčka s avokádovým krémom a údeným lososom

Vajcia plnené najrôznejšími avokádovými nátierkami a salsami u nás väčšinou z taniera zmiznú ako prvé. A úplne najobľúbenejšie sú tieto s lososom.

Ingrediencie na 10 kusov:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 1 zrelé avokádo
  • 2 lyžice čerstvého syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie
  • Na dozdobenie: kúsky údeného lososa, kôpor

Postup:

  1. Vajcia olúpte, nožom rozpoľte a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  2. Žĺtky rozmixujte s dužinou avokáda, čerstvým syrom, prelisovaným strúčikom cesnaku, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
  3. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte polovičky bielkov.
  4. Na záver ozdobte kúskami údeného lososa a vetvičkou kôpru.

Ako rozkrojiť avokádo?


Pozor na rozkrajovanie avokáda. Keď to človek nerobí správne, môže sa ľahko zraniť. Ak si nie ste istý, ako na to, prečítajte si návod.

4. Plnené vajíčka s tuniakovým krémom

Ak  máte radi rybičkovú nátierku, budú vám chutiť aj tieto plnené vajíčka.

Ingrediencie na 10 kusov:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 80 g tuniaka v konzerve
  • 3 lyžice čerstvého syra
  • 2 vetvičky tymianu
  • soľ, čierne korenie
  • Na dozdobenie: plátky reďkoviek, tymian

Postup:

  1. Vajcia olúpte, nožom rozpoľte a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  2. Žĺtky rozmixujte s tuniakom zbaveným oleja, čerstvým syrom, tymianom, soľou a čiernym korením.
  3. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte polovičky bielkov.
  4. Na záver ozdobte plátkami reďkoviek a lístkami tymianu.

5. Plnené vajíčka s cviklovým krémom

Na tomto recepte nás najviac baví krásne ružová náplň. Skvelo chutí aj s kúskom kozieho syra.

Ingrediencie na 10 kusov:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 1 malá varená cvikla
  • 3 lyžice čerstvého syra
  • soľ, čierne korenie
  • Na dozdobenie: klíčky, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Vajcia olúpte, nožom rozpoľte a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  2. Žĺtky rozmixujte s varenou cviklou, čerstvým syrom, soľou a čiernym korením.
  3. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte polovičky bielkov.
  4. Na záver ozdobte klíčkami a zasypte čerstvo mletým čiernym korením.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články