Je zaujímavé, koľko nám toho naši predkovia môžu stále odovzdať. Zase tu máme tradičný, rokmi overený jednoduchý recept na výdatné zdravé jedlo z miestnych surovín, ktoré sa smelo môže vydávať za moderný pokrm. Verím, že keby sa táto kaša podávala v nejakom hipster bistre, bola by určite hitom.
Ako asi viete, ja mám pohánku strašne rada. Milujem z nej kašu i múčniky. Pohánka pomôže pri problémoch so žalúdkom, cievami aj nervami. Mak má vysoký obsah vápnika, a keď si čítate o jeho priaznivých účinkoch na zdravie, v podstate ide o superpotravinu. Mletý mak má však pre vysoký podiel tukov tendenciu rýchlo žltnúť. Preto je lepšie, keď si ho pomelieme sami tesne pred varením alebo si ho kúpime čo najčerstvejší. Môžete si rovno namiešať pohánkovo-makovú zmes na kašu, ale musíte ju rýchlo skonzumovať. O lekvároch ani nemá cenu sa zmieňovať. Každý predsa vie, že najlepšie sú domáce, z pomaly varených sliviek bez pridaného cukru. Myslím, že k tejto kaši sa najviac hodí kravské mlieko, ale môžete ho samozrejme nahradiť aj rastlinným. No a to je všetko! Nech vám chutí!
P. S. A keď nemáte pohánku, tak tam dajte tatarku!
P. P. S. To je sestra pohánky obyčajnej. Pohánka tatárska. :)
Suroviny
1 diel pohánky lámanky
1 a ½ dielu mlieka
2 polievkové lyžice mletého maku
1 polievková lyžica slivkového lekváru
1 čajová lyžička rozpusteného masla (ghí)
Postup
Pohánku prepláchneme a spolu s mletým makom varíme zhruba 10 minút. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme tzv. dôjsť, najlepšie pod perinou cca 15 min. Rozohrejeme ghí. Pohánkovo-makovú kašu naservírujeme na tanier, pridáme lekvár a pokvapkáme rozpusteným maslom. Ihneď podávame.
TIP: Rastlinné mlieka teraz frčia a hlavne, môžete si ich pripraviť aj doma. Tak aké si dáte? Neviete, ako pripraviť topené maslo nazývané aj ghí? Recept naň nájdete tu.