Základ (nielen) kávových rezov je piškótové cesto, na ktoré môžete naniesť vrstvu pudingu, maslového krému alebo ochuteného tvarohu. Na to, aby ste mali cesto tzv. v oku, stačí hrnčeková metóda.
Ja som do krému s vanilkovým základom pridala silnú kávu. Akú? Vyberte si podľa toho, ako ju budete pripravovať:
- Nemám kávovar ani iného pomocníka: instantná káva Black’n’White
- Mám kávovar Cafissimo: Tchibo Cafissimo Barista
- Mám espresso kávovar: Tchibo Sicilia Style
- Varím turka alebo používam frenchpress/mokka kanvičku/filter: Tchibo African Blue
Základné piškótové cesto s krémom
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Dezert chladne asi 2 hodiny
Na 1 plech potrebujete:
na cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 4 vajíčka
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ hrnčeka oleja
- ½ hrnčeka kefíru
- štipku soli
- 2 lyžice kakaa
na kávový krém:
- 2 vanilkové pudingové prášky
- 700 ml mlieka
- 4 lyžice silnej kávy (viď úvod)
- 1 vaničku mäkkého tvarohu
- 6 lyžíc trstinového cukru
- čokoládové zdobenie
Postup:
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Do misy nasypte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom, škoricou a štipkou soli. Pridajte olej, kefír a cesto dôkladne prešľahajte. Nakoniec opatrne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Cesto nalejte na vyšší plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom ho nechajte vychladnúť.
- Medzitým dajte do kastrólika mlieko a rozmiešajte v ňom metličkou puding. Uvarte hustý krém. Zašľahajte do neho cukor, tvaroh a kávu. Hotovým krém potom naneste na korpus a nechajte v chlade asi dve hodinky. Potom koláč nakrájajte na rezy. Ja som použila veľkú vykrajovačku, ktorou som vytvorila srdiečka a po okrajoch posypala čokoládovou ryžou.
Ochutnajte tiež: rezy s kávovým cestom a krémom z bielej čokolády