Práve čítate

Už ste niekedy jedli šošovicu s čokoládou? Verte mi, chutí to skvelo!

3954  
Zdieľať: 

Už ste niekedy jedli šošovicu s čokoládou? Verte mi, chutí to skvelo!

Či už sa snažíte dostať do jedálnička viac bielkovín, alebo len hľadáte inšpiráciu na ďalšie varenie so šošovicou, mám pre vás niekoľko tipov. A môj najobľúbenejší je ten sladký.

5. 10. 2020 3 min. čítania Romana Böhmová
Už ste niekedy jedli šošovicu s čokoládou? Verte mi, chutí to skvelo!

Neviem ako vy, ale ja mám ešte dnes pred očami tanier zo školskej jedálne, na ktorom je šošovica spoločne s párkom, vajíčkom alebo údeným mäsom a kyslá uhorka. Kto by si toto jedlo nepamätal. Myslím, že mnohí z nás ho stále občas vídajú v snoch ako malú nočnú moru, ktorú sme si zo školskej jedálne odniesli. Pritom šošovica je taký malý zázrak, ktorý je navyše plný bielkovín. Chcete trochu inšpirácie, ako si pripraviť šošovicu inak, než ako nám ju pripravovali práve v školskej jedálni?

Šošovica môže byť celoročnou „tradíciou“

Mnohí z nás si zaraďujú šošovicu do svojho jedálnička naozaj raz za čas, niekto možno len na Nový rok kvôli tradícii, ktorá by vám mala priniesť v ďalšom roku dostatok peňazí.

Ja by som z toho skúsila urobiť tradíciu celoročnú, možno nám to bohatstvo prinesie od januára do decembra. A ak nie, určite bude bohatšie o zdravé látky aspoň naše telo. Šošovica je totiž plná nielen bielkovín, ale aj vlákniny a minerálnych látok.

Čo sa týka onej šošovice na Nový rok, tak nie vždy pripravujem tú tradičnú nakyslo, aj keď od čias školskej jedálne uplynulo veľa rokov a s týmto pokrmom sa už zase kamarátim. :-) V posledných rokoch rada uprednostňujem aj modernejšiu verziu – napríklad s ázijským nádychom, alebo v studenej verzii ako šalát.

Máte radi zemiakový šalát, ale už vás nebaví ten klasický? Pripravte si šalát so zemiakmi a šošovicou. Postačia vám zemiaky, šošovica, čerstvý špenát. Potom si už len pripravíte zálievku z olivového oleja, dijonskej horčice a medu a skvelý šalát je na svete. Aké jednoduché.

Všetky odtiene šošovice

Keď sa ešte raz vrátim k tej školskej jedálni, čo už je viac ako 25 rokov, na trhu nebol zďaleka taký výber šošovice, ako je teraz. Dnes si môžete kúpiť šošovicu hnedú, zelenú, čiernu alebo aj červenú.

A každá má iné využitie. Moja obľúbená je čierna šošovica beluga, ktorú nie je nutné vopred namáčať, takže ju máte pripravenú za chvíľku. Najviac mi chutí do šalátov, pretože mi zaručí, že nebudem mať za chvíľu hlad. Navyše má aj po uvarení sypkú konzistenciu, čo je práve na toto využitie ideálne. Šalát má vďaka pridanej šošovicu nielen skvelé výživové hodnoty, ale ešte mi zaručí, že nebudem za hodinu chodiť okolo chladničky a hľadať, čo by som zjedla. Dokonale ma totiž zasýti.

Ak si chcete pripraviť nejaké dobré indické jedlo, určite použite šošovicu červenú. Tá sa skvelo hodí na prípravu indického karí, šošovicového dhalu alebo nejakej ostrejšej polievky. Červená šošovica je zároveň tá najuniverzálnejšia, pretože z nej môžete pripraviť takmer čokoľvek. Veľkou výhodou je, že ju uvaríte doslova za pár minút. To ma často zachraňuje, keď chystám večeru na poslednú chvíľu. Zelená šošovica sa zase skvelo hodí ako príloha alebo do šalátu.

Čo všetko si môžete zo šošovice pripraviť?

Ak hľadáte inšpiráciu, tu so moje obľúbené pokrmy so šošovicou:

  • Šošovicová polievka
  • Šošovicový dhal
  • Zemiakový šalát so šošovicou
  • Zapečené batáty so šošovicou
  • Šošovicová sekaná (namiesto mäsa sa použije práve šošovica)
  • Šošovicové karbonátky (na rovnakom princípe ako sekaná)
  • Zeleninový šalát s čiernou šošovicou Beluga
  • Šošovicová nátierka

5 receptov na nátierky

5 receptov na nátierky

Pripravte si nátierky nielen z červenej šošovice

Prečítať článok

Bojíte sa nafukovania? Nemusíte!

Mnohí z nás sa šošovici vyhýbajú nielen kvôli dlhšej príprave, ale tiež kvôli obave z nafukovania. Ja mám pre vás ale pár tipov, ako sa tomu vyhnúť.

druhy čočky a nadýmání

  • Zaraďte šošovicu do svojho jedálnička pravidelne (aspoň 1-2x týždenne).
  • Kombinujte ju s obilninami, vajíčkom alebo mliečnymi výrobkami. To vám zaistí lepšiu stráviteľnosť.
  • Skúste ju variť s bylinkami. Napríklad saturejka, majoránka či ligurček pomôžu k lepšej stráviteľnosti. Zároveň to môžete skúsiť aj s korením. Napríklad kurkuma alebo rasca sú úplne super.

Ak varíte prirodzene bezlepkovo alebo musíte variť bez lepku, pretože máte v rodine niekoho s celiakiou, šošovica slúži skvelo aj ako zahusťovadlo.

Recept na kakaové kocky s pistáciami

Každý z nás berie šošovicu ako prílohu k jedlu alebo ako ozvláštnenie zeleninových šalátov. Viete ale, že šošovicu môžete pridať aj do dezertov, a tým vylepšiť ich výživové hodnoty? Ja som pripravila recept na kakaové kocky s pistáciami.

čočkové brownies

Ingrediencie:

  • 120 g horkej čokolády (najlepšie 70 %)
  • 60 g masla
  • 2 vajíčka
  • 120 g práškového cukru (najlepšie trstinového)
  • 100 g červenej šošovice (uvarenej)
  • Niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
  • 30 g hladkej špaldovej múky
  • 10 g kvalitného kakaa
  • Štipka soli
  • Hrsť nasekaných pistácií na zdobenie

Postup:

  1. Šošovicu si uvarte tak, aby bola na skus (nemala by byť rozvarená).
  2. Vo vodnom kúpeli si rozpusťte horkú čokoládu s maslom. Medzitým si v mixéri vyšľahajte vajcia s cukrom, štipkou soli a vanilkovým extraktom.
  3. Čokoládovú zmes nechajte trochu vychladnúť a potom primiešajte do vyšľahaných vajec. Zľahka zamiešajte špaldovú hladkú múku s preosiatym kakaom.
  4. Nakoniec pridajte uvarenú šošovicu. Formu veľkú cca 20×25 cm vymažte maslom a dno vyložte papierom na pečenie (boky formy môžete ešte vysypať múkou alebo vyložiť aj boky papierom na pečenie).
  5. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 °C asi 15-20 minút. Hotový dezert si rozkrájajte na kocky a posypte nasekanými pistáciami.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články