Práve čítate

Vonkajšie športovanie v studenom a mokrom počasí. Čo mi poradila bežkyňa?

3884  
Zdieľať: 

Vonkajšie športovanie v studenom a mokrom počasí. Čo mi poradila bežkyňa?

Jeseň a zima sú obdobia, počas ktorý si hľadám aktivity, ktoré mi prinesú dostatok endorfínov, aby som ponuré mesiace vydržal. No a jednou takouto aktivitou je pre mňa práve pohyb na čerstvom vzduchu. Lenže kto sa k tomu má v tom počasí dokopať? A je to vôbec zdravé, keď je vonku zima? Spýtal som sa bežkyne Soni Kervitcerovej, ako to vidí ona zo svojej skúsenosti.

10. 10. 2022 4 min. čítania František Čech
Vonkajšie športovanie v studenom a mokrom počasí. Čo mi poradila bežkyňa?

Každé ročné obdobie má niečo do seba, ale ja mám najradšej jar a leto, ktoré vďaka množstvu slnečných dní pôsobia tak nejako pozitívne. Človeku sa potom príjemne trávi čas mimo domov. Keď sme boli malí, chodenie von bolo úplne prirodzené. Bolo jedno, či je teplo alebo teploty pod nulou. Vždy bol dôvod, prečo ísť.

Lenže teraz už človek potrebuje svoje „ideálne“ podmienky na to, aby si išiel von zabehať, previezť sa na bicykli alebo si zacvičil. Ak tiež patríte k tým, čo sa snažia aj mimo letné mesiace športovať na čerstvom vzduchu, určite sa vám bude hodiť myslieť na niekoľko základov, ktoré prinesú väčšie pohodlie a hlavne istotu, že to neodnesie vaše zdravie.

Šaty robia (športujúceho) človeka

Čuduj sa svete, keď je vonku chladno a vy sa rozhodnete, že si idete zabehať, mali by ste sa priobliecť. To sa ľahko povie, ale čo si teda obliecť, aby sa človek neuvaril, ale ani neprechladol?

V zime je určite lepšie zobrať si terénne bežecké topánky aj v meste. Nešmýkajú sa tak a cítim sa v nich bezpečnejšie. Niektoré bývajú aj vodoodolné a to sa môže hodiť. Ak je vonku všade námraza a nedá sa ani chodiť, môžete zvážiť protišmykové návleky (kovové „klinčeky“ na topánku), prípadne inú aktivitu vnútri,“ odporúča Soňa Kervitcerová.

A ja by som doplnil, že sa neopláca zabúdať na vysoké ponožky, s ktorými budete mať achilovky pekne v teple. Sám som si týmto frajerstvom prešiel a doteraz si pamätám, že keď mi členky prechladli, aj cesta z gauča do kuchyne (cca 2,5 metra) bola pre mňa peklo.

Samozrejmosťou sú dlhé legíny. S čím som vždy veľmi bojovala, je omŕzanie zadku a stehien, takže si často cez legíny ešte oblečiem bežeckú sukňu alebo šortky. V týchto partiách sa vrstva navyše hodí. Beriem si dlhé a krátke bežecké tričko (v tomto poradí) a nejakú teplejšiu mikinu alebo ľahkú bundu.

Skrátka a jednoducho dodržiavajte staré známe pravidlo – ak idete športovať a vonku je zima, oblečte sa, akoby bolo vonku o desať stupňov viac. Dôležitou súčasťou vášho športového outfitu by mala byť aj pokrývka hlavy. Ja si beriem športovú čelenku, s ktorou zostávam pekne v teple. Čo sa týka rukavíc, to je individuálne. Niekomu sa ruky prehrievajú dobre a nepotrebuje ich, ale určite je dobré zobrať si ich so sebou napríklad do vrecka a podľa potreby ich využiť.

Bezpečnosť na prvom mieste

Byť na seba pri vonkajších športoch opatrný, to platí vždy a všade. Na jeseň a v zime ale slniečko zapadá dosť skoro, takže je možné, že pôjdete behať potme.

V takomto prípade sa vždy uistím, že mám na oblečení nejaké reflexné prvky, vďaka ktorým ma autá uvidia skôr, ako bude neskoro. Väčšina športového oblečenia už ho na sebe dnes má, ale radšej si to skontrolujte.

Mimochodom, môžete si kúpiť aj LED doplnky, ktoré pri nepriaznivej svetelnosti využijete nielen pri behu, ale napríklad aj na bicykli. Väčšinou majú režim svietenia aj blikania:

V mestách môžete ľahko upraviť alebo zmeniť svoje bežecké trasy a behať po osvetlených uliciach, mimo verejné osvetlenie budete potrebovať čelovku. Ak nasneží, uvidíte aj bez nej. Sneh svieti krásne sám o sebe. Nie každý nájde odvahu behať sám potme, ale ja si vždy hovorím, že sme vlastne ideálna štvorka. Zima, ticho, sneh a ja. Naozaj to má niečo do seba,“ delí sa o svoje skúsenosti Soňa.

Moje priateľky si pre istotu nosia so sebou slzný sprej / obranný sprej (ak to prekladala lenka, zjednotila by som) a tiež o svojej trase vopred upovedomia partnera. Mne sa páči možnosť pridať sa do bežeckej skupiny a behať aspoň vo dvojici.

Čo by ste k vonkajším športom v zime ešte mali vedieť?

Predstava, že idem behať a vonku mrzne, ma celkom desí. Najradšej si chodím zabehať na jar a na jeseň, kedy je vonku tak akurát na to, aby som sa neuvaril, ani sa nevrátil domov zmrznutý ako cencúľ.

Lenže toto je dosť individuálne. Niekto chodí behať, keď je vonku horúco, iní majú radi, keď im pod nohami vŕzga čerstvo nasnežený sneh a okolitá teplota ich ochladzuje a poznám aj pár nadšencov, ktorí milujú behať v daždi.

Ak sa rozprávame o teplote a mala by som povedať nejaké číslo, bude to -7 °C. To mi vždy hovoril môj tatino, ktorý sa desiatky rokov venuje trénovaniu atletiky. Keď teploty klesnú až sem, vymeňte vonkajší šport za nejakú aktivitu vnútri – bazén, fitko, spinning… A myslite na to, že v zime je dobré vonku robiť len také športy, ktorými sa dobre zahrejete.

Ja si teda nedokážem predstaviť behať v akejkoľvek teplote pod desať stupňov, ale to bude možno preto, že som tak trochu z cukru. Lenže pri športe vonku sa človek nielen zapotí, ale tiež dosť zadýcha. Viete, ako správne dýchať?

Na to som sa tiež spýtal Soni: „Ideálne je v zime dýchať skôr nosom a hlboko. Niekto si cez tvár dáva šatku alebo tunel, ale to ja rada nemám a myslím, že to nie je nutné.

V zime je tiež fajn pri športe trochu ubrať. Nie je dobré to na ľadovom vzduchu prepáliť. Soňa radí:

Zima je obdobie na budovanie vytrvalosti, určite znížte intenzitu tréningu a spomaľte, beh naopak môžete predĺžiť. Pomôžu športové hodinky, sledovanie tepov alebo tzv. konverzačné tempo, ak máte s kým.

Okrem vyššie spomenutého by som ešte rád vypichol pitný režim. Ten sa musí dodržiavať vždy a všade. V lete si telo o vodu povie samo, ale v zimných mesiacoch je potrebné si ho strážiť.

Tak čo? Pôjdete si zabehať, aj keď je vonku šero a zima? Ak áno, určite sa po príchode domov pretiahnite, to je dôležité po každom športe. Slovo doma by som zdôraznil. V chladnom počasí by ste totiž pri preťahovaní vonku mohli nepríjemne prechladnúť.

A za odmenu si potom urobte niečo dobré na večeru, prečítajte si pár kapitol svojej obľúbenej knižky a uvarte si horúci čaj. Na to by som sa aj tak tešil z celého behu najviac.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články