Práve čítate

Budem svedčiť na svadbe. Čo sa odo mňa očakáva?

5678  
Zdieľať: 

Budem svedčiť na svadbe. Čo sa odo mňa očakáva?

Když mě moje nejlepší kamarádka požádala, abych jí šla na svatbu za svědkyni, byla to pro mě velká čest, ale zároveň mi hned v hlavě naskočil pocit zodpovědnosti. Z vlastní svatby totiž vím, jak moc důležitá role to je. Nejde jenom o podepsání papíru na úřadě, jak by se mohlo zdát. Svědkyně je nevěstina pravá ruka už mnohem dřív. Ale co se od ní teda očekává?

9. 3. 2020 5 min. čítania Jana Duffková
Budem svedčiť na svadbe. Čo sa odo mňa očakáva?

Byť svedkom pre mňa bola naozaj pocta. Naraz som stála pri jednej z najväčších životných udalostí mojej najlepšej kamarátky. Prežívala som s ňou jej radosť, ukľudňovala ju, keď mala pocit, že sa nestíhajú prípravy a potom som plakala ako v gýčovom romantickom filme, keď si obaja nakoniec povedali svoje „áno“.

Čo sa čaká od svadobnej svedkyne

To záleží na konkrétnej neveste. Niektorá si chce všetko zariadiť sama, iná sa o svoje radosti, potreby a starosti chce deliť práve so svedkyňou. Konkrétne pravidlá na to nie sú. Aj tak sú ale veci, s ktorými sa hodí neveste ponúknuť pomocnú ruku. A toto sú tie, ktoré som pre moju kamarátku spravila ja alebo naopak ona pre mňa, keď sme mali obrátené garde.

Výber svadobných šiat

Skoro všetky moje kamarátky začínali plánovanie svadby výberom šiat. Keď som bola v pozícii nevesty, ja aj moja svedkyňa sme to mali celkom ľahké – obe sme mali presnú predstavu a podľa tej sme si nechali šaty ušiť. Na prvú dobrú nám sedeli a tak nám odpadlo obchádzanie salónov a „schvaľovanie“ rôznych strihov a farieb s pohárom bubliniek v ruke, ako to poznám z filmov. Väčšina mojich známych ale zažíva skôr ten druhý variant a svedkyňa pri tom nikdy nechýba.

Foto: archív Jany Duffkovej | Autor: @tez_photo

Šaty pre svedkyňu a družičky

Keď som sa vydávala, mala som pre svedkyňu a družičky vymyslené oblečenie, ktoré som pre ne zariaďovala. Inak to nebolo ani na svadbe, kde som naopak svedčila ja. Boli to sukne v odtieňoch farby svadby a venčeky do vlasov. Spätne to vyzerá na fotkách naozaj pekne a keď som bola v úlohe svedkyne, veľmi sa mi páčilo, že sme taký „VIP dresscode“ mali. Preto sa určite oplatí počítať s tým, že na svadbu možno nepôjdete v šatách z vlastnej skrine. :-)

Foto: archív Jany Duffkovej | Autor: @tez_photo

Rozlúčka so slobodou

Organizácia rozlúčky so slobodou je pre mňa jedna z najzásadnejších rolí. Urobila som to tak, že som sa spýtala, či sa toho môžem ujať a poprosila kamarátku o zoznam dievčat, ktoré by na rozlúčke rada mala. Potom už som všetko tajne pripravila, aby mala krásny deň plný prekvapení, na ktorý bude spomínať do konca života. Rovnako to urobila aj ona pre mňa – svedčili sme si totiž navzájom.

Na všetkých rozlúčkach, ktorých som sa doposiaľ zúčastnila, sa tiež neveste odovzdával svadobný podväzok a ten rovnako ako rozlúčku zadovážila svedkyňa.

Pomoc s rozhodovaním a psychická podpora

Keď som pripravovala svadbu, veľmi mi pomáhalo, že mi svedkyňa bola pravou rukou pri rozhodovaní, do ktorého sa môjmu mužovi veľmi nechcelo hovoriť. Týkalo sa to napríklad estetických detailov vo výzdobe alebo svadobná kytica.

Dôležitou úlohou je aj psychická podpora, ktorú svedkyňa pri náročných chvíľach dáva. Nikdy nezabudnem, ako sa pri obrade na mojej svadbe nebo zatiahlo, spustil sa víchor a silný dážď. Svadbu sme mali vonku a hneď som sa začala desiť pokazeného dňa. Kým som stihla prepadnúť panike, vtedy už moja svedkyňa schovávala niektoré dekorácie, aby ich letný dážď nespláchol a starala sa o našich hostí. Za to som bola naozaj vďačná.

Musí ísť neveste za svedka vždy žena? Samozrejme nie


Neveste môže samozrejme svedčiť aj muž. Pokiaľ je rola ponúknutá napríklad najlepšiemu kamarátovi, podľa skúseností sa mu často prenechá len hlavná úloha – podpis dokumentu na svadbe. Ďalšie „dámske záležitosti“ s nevestou rieši niektorá z kamarátok, alebo sestra. Pokiaľ sa na to svedok cíti, môže byť ale naopak super, keď niekto do situácie vnesie aj mužský pohľad na vec.

Príprava svadobného miesta

Zažila som viacero svadieb, kde nevesta nemusela najímať aranžérku, pretože sa medzi jej kamarátkami našla niektorá, ktorú bavila príprava dekorácií. Živo si spomínam, ako sme s kamarátkami večer pred mojou svadbou pri poháriku sektu dekorovali pierka, alebo sťahovali stoličky práve na svadbe, kde som zase svedčila ja. Je to podľa mňa aj veľmi pekná časť procesu celej prípravy „toho“ veľkého dňa. Určite by som z pozície svedkyne dohliadla aj na to, aby nevesta v deň svadby nemusela bežať do kvetinárstva, alebo vyzdvihnúť tortu k cukrárovi.

Foto: archív Jany Duffkovej | Autor: @tez_photo

Formality a prstienky

Tento bod poznáme všetci, pretože to je ten hlavný dôvod, prečo sa nejaký svedok či svedkyňa vyberá: podpis počas obradu. Na to človek potrebuje len občiansky.

Všimla som si, že často je zvykom, že svedkovi alebo svedkyni sú zverené snubné prstienky. Tie má až do obradu pri sebe a dáva pozor na to, aby boli načas tam, kde majú byť. To určite môžem odporučiť, pretože moja kamarátka to tak neurobila a 10 minút pred obradom sme spoločne hľadali krabičku s prstienkami po všetkých čertoch. Našťastie to ale dobre dopadlo.

Foto: archív Jany Duffkovej | Autor: @tez_photo

Starostlivosť v deň svadby a darček pre nevestu

Najkrajšou súčasťou roly svedkyne je podľa mňa starostlivosť o nevestu. Byť s ňou po celý svadobný deň, dolievať bublinky počas líčenia, zapnúť šaty, mať pri sebe v kabelke jej púder a rúž, keby sa chcela upraviť… V priebehu obradu aj osláv odkláňať od nevesty všetko, čo by mohlo dôležitú udalosť pokaziť, jednoducho – byť tu pre ňu. Mne urobilo veľmi veľkú radosť aj to, že mi svedkyňa spolu s družičkami na svadbe odovzdali darček – fotoalbum s obrázkami z rozlúčky so slobodou. Keď som naopak svedčila ja, veľmi ma potešilo, keď mi nevesta darovala náramok ako poďakovanie a pamiatku na tento deň.

Foto: archív Jany Duffkovej | Autor: @tez_photo

Príhovor

Keď sú na svadbe príhovory, často sú ich súčasťou aj svedkovia. Preto sa oplatí počítať s tým, že od vás možno nevesta bude chcieť počuť pár pekných slov pred zrakom všetkých hostí. Je dobré vopred sa jej na to spýtať a pripraviť sa.

Čo povedať v príhovore?


Môžete sa zamerať napríklad na niektoré z klasických tém:

  • Ako ste sa s nevestou spoznali
  • Vtipná, ale vhodná historka z minulosti
  • Ako vás zoznámila so svojím nastávajúcim a čo ste na neho hovorili
  • Aký je pre vás z pohľadu kamarátky vzťah nevesty a ženícha
  • Prianie do budúcnosti
  • Niečo dojemné, pri čom babičkám nezostane jedno oko suché

„Práca“ svadobnej svedkyne je skrátka projekt na dlhší čas. Celá cesta až do šťastného „áno“ je ale podľa mňa veľmi pekným zážitkom, utužením priateľských vzťahov a keď som v tejto úlohe bola ja, bolo mi naozaj cťou.

Prečítajte si tiež: Čo si oblečiete pod svadobné šaty?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články