Práve čítate

Jesenný raňajkový francúzsky toast s vanilkovou omáčkou, ktorý si robíme na víkendové raňajky

2605  
Zdieľať: 

Jesenný raňajkový francúzsky toast s vanilkovou omáčkou, ktorý si robíme na víkendové raňajky

Z klasického toastového chleba najčastejšie robím zapekané toasty so syrom a šunkou alebo sendviče, ale keď je na programe pomalé víkendové ráno, počas ktorého si chceme s rodinou trošku dopriať, vyčarujem z neho naozajstnú pochúťku. Farebnú, plnú chutí a vlastne aj pripravenú za chvíľu. Francúzsky toast.

25. 10. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Jesenný raňajkový francúzsky toast s vanilkovou omáčkou, ktorý si robíme na víkendové raňajky

Každý si ho môže urobiť presne podľa svojich obľúbených chutí a vôní. Tento sladký toast môže mať veľa podôb, ale teraz do jesenného nečasu sa podľa mňa najviac hodí pridať škoricu, ktorá človeka zahreje a prevonia celý byt. Základnými ingredienciami na prípravu tradičného francúzskeho toastu sú vajíčko, mlieko, škorica, med, javorový sirup, na opečenie maslo a na posypanie cukor.

Francúzske toasty môžete podávať klasicky po jednom, alebo dva ponatierať a zlepiť dokopy. Ale môžete ich aj vrstviť na seba, pokojne napríklad do piatich „poschodí”. Úžasnú pochúťku pripravíte aj tak, že do pudingového, tvarohového alebo čokoládového krému, ktorý sa naleje do hlbokého taniera, naukladáte sladké toasty a všetky ostatné ingrediencie. A práve túto verziu si dnes pripravíme spoločne.

Môj recept na jesenný raňajkový french toast

Francúzske toasty milujem poliate javorovým sirupom a s vanilkovou omáčkou, vďaka ktorej sú nádherne vláčne.

Ingrediencie na toasty:

  • 4 plátky toastového chleba
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • ¼ lyžičky škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • ¼ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • štipka soli
  • maslo
  • ovocie a mäta na ozdobu, javorový sirup na poliatie

Ingrediencie na vanilkovú omáčku:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 25 g cukru
  • 2 žĺtky
  • ½ vanilkového struku

Postup:

  1. Najskôr si pripravte omáčku. Smotanu nalejte do kastrólika, pridajte vyškrabnutý obsah aj celý zvyšok struku. Primiešajte cukor.
  2. Metličkou smotanu dôkladne miešajte, kým sa cukor nerozpustí a pomaly všetko priveďte k varu.
  3. Žĺtky dajte do misky a v momente, kedy sa smotana s cukrom začne variť, časť smotany (cca ¼) nalejte k žĺtkom a zašľahajte.recept na vanilkovou omáčku
  4. Smotanu so žĺtkami vráťte do kastróla a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Hotovú omáčku preceďte cez sitko.
  5. Teraz sa pustite do prípravy toastov. V miske dobre premiešajte mlieko, vajcia, škoricu, vanilkový cukor, citrónovú kôru a štipku soli.
  6. Na panvicu dajte maslo a nechajte ho rozpustiť na strednom plameni.
  7. Toastový chlieb obaľte v miske s rozmiešanými vajíčkami s mliekom a opečte na panvici z oboch strán dozlata.francouzský toust
  8. Hotové toasty podávajte s vanilkovou omáčkou, javorovým sirupom a všetko dozdobte ovocím a mätou.

Ako som písala v úvode, tento recept má naozaj snáď nekonečné množstvo obmien. Do cestíčka sa perfektne hodí napríklad aj muškátový oriešok alebo perníkové korenie. A keď práve nebudete robiť vanilkovú omáčku, môžete využiť med, lekvár, orechové maslá, šľahačku, tvaroh alebo klasický puding.

Pripravte si domáce perníkové korenie! Využijete ho nielen na toasty.

Ja najčastejšie toasty dopĺňam čerstvým ovocím, ale hlavne na jeseň sa hodí pripraviť karamelizované jablká alebo hrušky, ovocné polevy (na tie sa dobre využívajú letné mrazničkové zásoby) a čokoláda.

A nemôžem zabudnúť na to, že namiesto klasického toastového chleba, hlavne v období Vianoc alebo Veľkej noci, používam aj vianočku alebo mazanec. To vám určite odporúčam vyskúšať! Nakoniec, človek si ich môže upiecť kedykoľvek počas roka. Recept na vianočku tiež nájdete tu na Tchibo Blogu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články