Práve čítate

Varený cider s karamelom a šľahačkou a ďalšie dva hrejivé recepty

997  
Zdieľať: 

Varený cider s karamelom a šľahačkou a ďalšie dva hrejivé recepty

Čím je chladnejšie počasie, tým viac hľadám inšpiráciu na zahriatie. Asi to budete mať rovnako, že? Pre mňa sú to okrem teplej deky horúce nápoje všetkého druhu. Tentokrát som sa pustila do vareného cideru a urobila som ho hneď na tri spôsoby. Dokonca aj v netradičnej verzii s karamelom a šľahačkou.

23. 10. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Varený cider s karamelom a šľahačkou a ďalšie dva hrejivé recepty

Varený cider rada pripravujem na jeseň a v zime, keď robíme stretnutia s priateľmi alebo s rodinou. Je to takmer bez práce, príprava zaberie pár minút a výsledok vždy u hostí zožne úspech. Pred očakávanou návštevou si cider pripravujem dopredu a nechávam ho v chladničke, kde vydrží až 2 dni. Potom vždy len odlejem a ohrejem potrebné množstvo.

Na prípravu týchto nápojov môžete použiť čisto len cider, alebo časť nahraďte jablčným muštom, ak si prajete menej alkoholickú verziu. A poteším aj tých, čo sa alkoholu vyhýbajú úplne alebo hľadajú tipy na horúce nápoje pre deti. Všetky nasledujúce recepty totiž môžete pripraviť aj len z čistého muštu. Nezabudnite, že alkoholické nápoje sú iba pre ľudí nad 18 rokov.

Pri dochucovaní máte voľnú ruku. Pokojne improvizujte a korenie namiešajte tak, ako chutí najviac vám. Alebo podľa toho, čo práve nájdete doma. Rovnako si môžete upraviť množstvo korenia. A vôbec sa nebojte zaexperimentovať a pridať do nápoja napríklad niečo, čo v mojich receptoch nenájdete. Ja ich často obmieňam napríklad pomarančom, vanilkou, novým korením, badiánom, anízom alebo kardamómom. Korenie vždy používam celé, nie mleté. Vo varenom cideri sú fajn aj brusnice alebo hrozienka.


Aby korenie v chuti ešte viac vyniklo a krásne sa rozvoňalo, najskôr ho krátko a ľahko opečiem nasucho v hrnci a až potom ho zalievam ciderom.

Čo sa týka sladidiel, tak je vcelku jedno, ktoré použijete a množstvo si upravte podľa vlastnej chuti. On vlastne už samotný cider je celkom sladký, takže podľa mňa nie je potrebné ho  veľmi dosladzovať. Nápoj môžete pripravovať buď klasicky na sporáku, alebo v pomalom hrnci. Potom ale počítajte s časom varenia asi 3 hodiny.

Na zdobenie môžete použiť celé korenie alebo napríklad ovocie – citrón, pomaranč, granátové alebo klasické jablko.

Do karamelového vareného cideru budete potrebovať karamelovú smotanu. Aby sa vám podarila, všetky ingrediencie musia byť izbovej teploty. Túto polevu potom skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a využite ju napríklad aj na nejaký jesenný dezert alebo do kávy. A ak máte radi slaný karamel, primiešajte štipku soli.

Ingrediencie: 200 g cukru, 115 ml smotany, 95 g masla

Postup: Na panvici nechajte za stáleho miešania skaramelizovať cukor. Malo by to trvať asi 10 min. Potom vmiešajte maslo a postupne prilievajte smotanu.

Netradiční varený cider s karamelom a šľahačkou

Karamelovú smotanu už máte, takže sa môžete pustiť do prípravy. Cider a šľahačka, to zdanlivo nejde dokopy. Verte ale, že v tejto kombinácii je to dokonalé.

Ingrediencie:

  • 1,5 hrnčeka jablčného cideru
  • 2 lyžice karamelovej polevy (môžete dať viac aj menej, podľa vašich preferencií)
  • šľahačka

Postup:

  1. V kastróliku zahrejte cider.
  2. Vmiešajte karamel.
  3. Servírujte so šľahačkou. Môžete ozdobiť karamelom.

Varený škoricový cider

S jeseňou mám chuť pridávať škoricu snáď úplne do všetkého. A do cideru sa výnimočne hodí.

Ingrediencie:

  • 1,5 hrnčeka jablčného cideru
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 2 zvitky škorice
  • šťava z 1/2 citróna

Postup:

  1. V kastróliku prevarte cider so škoricou a cukrom. Nechajte variť cca 10 min, občas premiešajte.
  2. Vyberte škoricu.
  3. Vmiešajte citrónovú šťavu a servírujte.

Varený cider so zázvorom a javorovým sirupom

V recepte som so ciderom povarila pokrájaný zázvor. Ak ale máte naozaj radi jeho štipľavú chuť, potom ho nastrúhajte na jemnom strúhadle a cider pred podávaním preceďte cez jemné sitko.

Ingrediencie:

  • 1,5 hrnčeka jablčného cideru
  • 1,5 lyžice javorového sirupu
  • cca 2 – 3 cm olúpaného zázvoru
  • 3 klinčeky

Postup:

  1. V kastróliku prevarte jablčný cider s pokrájaným zázvorom a klinčekmi. Za občasného miešania nechajte cca 10 min variť.
  2. Vyberte korenie a oslaďte javorovým sirupom.

Prajem vám dobrú chuť! Nech už vyskúšate ktorýkoľvek cider, vychutnajte si ho v pokoji a pohode, napríklad pri dobrej knihe a zapálenom krbe.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články