Práve čítate

6 raňajok, ktoré si pripravíte vo forme na muffiny

3118  
Zdieľať: 

6 raňajok, ktoré si pripravíte vo forme na muffiny

Jedna forma na muffiny a toľko možností, ako ju využiť. Na prvom mieste je samozrejme pečenie sladkých báboviek. Ďalej ju ale rada využívam aj pri príprave raňajok. Mám pre vás mojich 6 najobľúbenejších receptov.

10. 11. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
6 raňajok, ktoré si pripravíte vo forme na muffiny

Možno si hovoríte, prečo tieto jedlá pripravovať v muffinovej forme a nie klasicky. Je to samozrejme na vás, ale ja vidím najväčšiu výhodu hlavne v tom, že si potom takéto raňajky môžem pohodlne zobrať so sebou kamkoľvek. A to nielen na raňajky, ale aj ako desiatu. Do práce, k doktorovi, do školy… Ale úprimne, najviac tento typ raňajok oceňujem teraz, keď som mamičkou dvojročného chlapčeka. Dobroty z formy na muffiny potom využívam na dlhé výpravy s kočíkom a ideálne si ich pripravím už večer, pretože rána bývajú hektické. Mamičky určite vedia, o čom rozprávam.


Na raňajkové experimenty mi najviac vyhovuje silikónová forma, z ktorej sa dajú hladko vyklopiť. Používam klasickú, prípadne aj v tvare srdiečok. Môžete piecť aj v klasickej forme na muffiny, potom ju ale vždy dobre vymažte alebo použite košíčky. Pri slaných verziách namiesto košíčka dobre poslúžia aj plátky šunky alebo slaniny, ktorými formičku vyložíte.

Perníkové muffiny s jablkami

Tieto muffiny si pripravujem najradšej na jeseň. A chutia nielen mne, ale i môjmu malému synovi.

Ingrediencie (na 12 – 14 muffinov):

  • 235 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 80 g trstinového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 balenie kypriaceho prášku do perníka
  • 160 g olúpaných a nastrúhaných jabĺk
  • 2 vajcia
  • 120 g slnečnicového oleja
  • 250 ml mlieka

Postup:

  1. Zmiešajte všetky suché ingrediencie: múku, cukor, kakao a kypriaci prášok.
  2. Vmiešajte jablká, vajcia, slnečnicový olej a mlieko.
  3. Cesto rozdeľte do muffinových foriem. Môžete ich naplniť len do 3/4, alebo ak chcete pekné “čiapočky”, naplňte formy až skoro po okraje.
  4. Pečte cca 40 min na 180 stupňov.
  5. Nechajte vychladnúť a servírujte.

Vylepšite ich čokoládou!

Tieto muffiny niekedy vylepšujem tak, že do každého kúska vmiešam do cesta pár čokoládových kúskov. Používam kvalitnú vysokopercentnú čokoládu. A môj tip na servírovanie? Sú skvelé s bielym jogurtom.

Francúzsky toast pečený vo forme na muffiny

Recept na francúzsky toast sme nedávno mali na Tchibo Blogu v jeho klasickej podobe. Napadlo by vám ale, že ho môžete zapiecť aj vo forme na muffiny?

Ingrediencie:

  • 9 kúskov toastového chleba
  • 6 vajec
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/3 lyžičky drvenej vanilky

Postup:

  1. Toastové chleby nakrájajte na kocky.
  2. V mise prešľahajte všetky vajcia s mliekom, cukrom, škoricou a vanilkou.
  3. Vmiešajte nakrájaný chlieb.
  4. Zmes rozdeľte do vytretých muffinových foriem a pečte cca 15 min na 180 stupňov.

Servírujte s javorovým sirupom

Ak máte radi, keď to trošku chrumká, prisypte mrveničku. S ňou alebo bez, odporúčam servírovať poliate javorovým sirupom alebo vanilkovou omáčkou. Dobré sú ale aj len tak.

Pečená ovsená kaša s lesným ovocim

Ovsená kaša je podľa mňa dokonalá na všetky spôsoby. Odležaná cez noc, klasicky varená v kastróliku, ale aj pečená. A keď ju pečiete vo forme na muffiny, naozaj jednoducho si ju potom môžete zobrať kamkoľvek so sebou.

Ingrediencie (na cca 6 muffinov):

  • 250 g jablčného pyré
  • 80 g jemných ovsených vločiek
  • 60 g mrazeného lesného ovocia
  • 2 malé vajcia
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Zmiešajte ovsené vločky a škoricu.
  2. Vmiešajte vidličkou rozšľahané vajíčka a jablčné pyré.
  3. Do cesta pridajte mrazené lesné ovocie.
  4. Pečte 20 min na 180 stupňov.
  5. Môžete servírovať ešte teplé (ale nie horúce).

Ako ju servírujem?

Ak budete pečenú kašu jesť doma, odporúčam ju pridať do misky s jogurtom, čerstvým ovocím a orieškami. Tie pre lepšiu chuť môžete nasucho opiecť na panvici.

Mini Frittata

Frittata je také vďačné jedlo. Vo veľkej verzii ju robím pokojne aj na večeru, to potom pridávam do základu plátky zemiakov. Malé frittatky naopak balím ako desiatu, keď vyrážame von.

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 100 ml mlieka
  • 60 g nakrájanej jarnej cibuľky
  • 100 g červenej papriky
  • 300 g brokolice
  • 120 g obľúbeného strúhaného syra
  • Soľ
  • Slnečnicový olej

Postup:

  1. Nakrájajte všetku zeleninu na menšie kúsky.
  2. Na troške slnečnicového oleja orestujte zeleninu do zmäknutia.
  3. Vo väčšej mise vidličkou vyšľahajte vajcia a pridajte soľ. Vmiešajte k nim zmäknutú zeleninu.
  4. Zmes rozdeľte do foriem na muffiny.
  5. Pečte na 180 stupňov cca 15 min.

Kedy pridávam syr?

Syr niekedy miešam priamo do vaječnej zmesi, inokedy ho zase nasypem len na povrch na konci pečenia a na zahodenie nie je ani variant, pri ktorom až hotové kúsky posypem čerstvo nastrúhaným syrom.

Pečené miešané vajíčka so šunkou a syrom

Pečené vajíčka ma bavia svojou jednoduchosťou, ktorá sa ale zároveň nevylučuje s plnou chuťou vďaka bylinkám a dobrej šunke.

Ingrediencie (na 1 porciu, cca 2 – 3 muffiny):

  • 3 vajcia
  • 25 g nakrájanej kvalitnej šunky
  • 25 g strúhaného kvalitného syra, ktorý máte radi (ja som použila ementál)
  • 2 štipky kôpru
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  1. Do misy rozklepnite vajcia a rozšľahajte ich vidličkou.
  2. Vmiešajte ostatné ingrediencie.
  3. Zmes prelejte do vytretej formy na muffiny.
  4. Pečte 15 min na 180 stupňov.

Ako obmieňam bylinky?

Namiesto kôpru mám v týchto pečených vajciach rada aj pažítku, jarnú cibuľku alebo petržlen. A obmeniť môžete aj šunku! Ak vám na raňajky nevadí ryba, určite vyskúšajte kúsok údeného lososa.

Vajíčko v toastovom chlebe

V poslednom recepte pre vás mám ďalší trik na to, čo použiť namiesto papierového košíčka do formy na muffiny. Tentokrát toastový chlieb bez okrajov, vyvaľkaný natenko.

Ingrediencie:

  • 4 toastové chleby
  • 4 vajcia
  • 1 svetlá paprika
  • 1 jarná cibuľka
  • 4 plátky slaniny
  • 35 g strúhaného syra
  • Trochu oleja

Postup:

  1. Nakrájajte zeleninu. Na troške oleja ju orestujte do zmäknutia.
  2. Potom ju dajte nabok a na rovnakej panvici opečte slaninu.
  3. Odkrojte okraje z toastov. Toasty potom vyvaľkajte valčekom, aby boli čo najviac placaté.
  4. Toastové chleby vložte opatrne do muffinovej formy tak, aby vytvorili akúsi formičku. Ak by sa vám niektorý toast roztrhol, môžete to opraviť pomocou odrezkov.
  5. Do každej formičky s „toastovým košíčkom“ vložte najskôr slaninu, potom zeleninu, syr a nakoniec 1 vajce do každého košíčka.
  6. Pečte 15 min na 180 stupňov.

Prajem vám dobrú chuť a verím, že vám hneď napadne aj veľa ďalších druhov podobne pripravených desiat a raňajok.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články