Práve čítate

Ťahák, ktorý pomôže: Vyberte si správne zrnká podľa toho, ako budete kávu pripravovať

1240  
Zdieľať: 

Ťahák, ktorý pomôže: Vyberte si správne zrnká podľa toho, ako budete kávu pripravovať

To, ako si pripraviť kávu najrôznejšími spôsobmi, preberáme na našom blogu pravidelne. Vieme ale, že nie pre každého je ľahké sa zorientovať v tom, ktoré zrnká si zaobstarať. Preto sme pre vás dnes pripravili ťahák, ktorý by vám mohol pomôcť s výberom.

31. 8. 2023 7 min. čítania Redakce
Ťahák, ktorý pomôže: Vyberte si správne zrnká podľa toho, ako budete kávu pripravovať

Pri voľbe zrniek je v prvom rade dôležité myslieť na to, ako si budete šálku vášho obľúbeného nápoja pripravovať. Bude to espresso na automatickom alebo domácom pákovom kávovare, káva pripravená cez filter, french press alebo siahnete napríklad po moka kanvičke? Pre každý variant existujú ideálne zrnká! Pokiaľ si najskôr potrebujete ujasniť, v čom tá ktorá metóda spočíva, porozhliadnite sa v rozcestníku, kde vždy nájdete aj presný návod:

správný výběr zrnek

Aby ste porozumeli chuťovým profilom zrniek, o ktorých sa dozviete v nasledujúcich riadkoch, môžete sa začítať do článku o degustácii kávy. Pomôže vám pochopiť, na čo sa pri pití zamerať a vysvetlí, ako si správne kávu vychutnávať. Aj vďaka tomu si užijete každý jeden tón.

Ako sa líši arabika a robusta?

Arabika obsahuje väčší podiel olejov, tie sú nositeľmi chuti, preto je jej chuť živšia. Robusta obsahuje menej olejov, preto je jej chuť skôr zemitá, horká. Chuť sa odvíja aj od miesta pôvodu zrniek. Platí, že kávy z amerického kontinentu majú podtón orieška a čokolády, kávy z afrického kontinentu sú naopak ovocné, kvetinové. Avšak nájdu sa aj výnimky, ktoré majú chuť ovplyvnenú pražením. Prečítajte si viac o rozdieloch medzi robustou a arabikou.

Espresso z kávovaru

Pokiaľ doma máte kávovar na zrnká, či už pákový alebo plnoautomatický, vyberajte zrnká z radu Tchibo Barista. Keď si vyberiete 1 kg balenia, bude jeho súčasťou aj špeciálny uzáver na zachovanie čerstvej arómy. Takže aj vo chvíli, keď budete zrnká dávkovať do kávovaru postupne, zostanú čerstvé a krásne voňavé. A pre fajnšmekrov máme raritné kávy!

Kávové zrnká na espresso a caffè crema

V rade Tchibo Barista nájdete hneď niekoľko druhov zrniek. Do spomínaných kávovarov na espresso (alebo do nápojov obsahujúcich espresso, ako je napríklad cappuccino, caffè latte alebo flat white) sa hodia všetky z nich. Pre vás ale bude rozhodujúce, ako sú naladené vaše chuťové poháriky.

zrnka Barista

Barista Caffè Crema

Tieto kávové zrnká sú pražené silnejšie a intenzita chuti je na strednom stupni. V šálke vás bude čakať 100 % arabika s jemným základom, elegantnou arómou a decentným ovocným akcentom. Tieto zrnká, rovnako ako všetky ostatné z radu Barista, pochádzajú zo zodpovednej poľnohospodárskej produkcie a sú zušľachťované pomalým pražením v bubnovej pražičke.

Barista Espresso

Dostávame sa k naozaj dlho a výrazne praženým zrnkám 100 % arabiky. A podľa nás práve z týchto zrniek býva espresso úplne najlepšie. Intenzita chuti je silnejšia, avšak s jemným základom s nežnými tónmi horkej čokolády a orieškovým akcentom.

Barista Caffè Crema Colombia

Ide o limitovanú regionálnu edíciu z Kolumbie. Táto 100 % arabika je stredne silno pražená so strednou intenzitou chuti. Chuťový profil sa ale od Caffe Crema líši! V tomto prípade si užijete plnú, temperamentnú chuť s jemným tónom čerešní a s úžasnou krémovou penou. Zrnká pochádzajú z kolumbijskej vysočiny a vyznačujú sa kombináciou tradičného umenia praženia a zmesi svetlo a tmavo pražených kávových zŕn. Práve tieto zrnká vám odporúčame, ak máte radi mliečne kávové nápoje, ako je napríklad cappuccino.

Tchibo Barista s označením Fairtrade

Barista Caffè Crema v oboch variantoch a všetky zrnká z radu Barista Espresso sa pýšia označením Fairtrade. Znamená to, že spoločne s organizáciou Fairtrade podporujeme drobných pestovateľov kávy zapojených do vytvoreného programu. Tým preberáme zodpovednosť a prispievame k zlepšeniu ich životných a pracovných podmienok.

Caffè Crema Intense

Pokiaľ máte radi intenzívnu a naozaj plnú chuť, pravdepodobne vám zachutí táto zmes arabiky a robusty. Keď si privoniate, poteší vás decentný čokoládový akcent. Caffè Crema Intense sa zároveň vyznačuje lahodne zamatovou penou, ktorá sa ako kúzlom objaví na hladine vášho espressa. Okrem kávovarov sa zrnká hodia aj na prípravu v moka kanvičke alebo vo french presse.

Espresso Milano Style

Potrpíte si na elegantné talianske espresso? Potom sú tieto zrnká presne pre vás. Ide o zmes arabiky a robusty a stupeň praženia je tu o trochu jemnejší ako pri klasických zrnkách Barista Espresso. Espresso milánskeho typu je zdokonalená zmes zostavená podľa talianskeho vzoru: z najlepších zrniek kávy arabica a robusta zušľachtených pomalým oddeleným pražením. To tejto zmesi prepožičiava ľahko ovocný charakter s čokoládovým nádychom a podčiarkuje typickú severotaliansku chuť zavŕšenú smotanovo jemnou penou.

Espresso Sicilia Style

A v Taliansku ešte chvíľku zostaneme, len sa z hektického Milána presunieme na slnečnú Sicíliu. Teda aspoň duchom pri vychutnávaní si tejto šálky. Intenzita chuti aj stupeň praženia je v tomto vrecku na maximálnom stupni. Espresso sicílskeho typu je dokonale vyladenou juhotalianskou zmesou najlepších zrniek kávy arabica a robusta. To tejto káve prepožičiava typický sicílsky charakter s temne výraznou chuťou a korenisto plnou vôňou. A aj tu vás čaká zamatovo jemná pena.

Ak máte radi mliečnu penu

Milovníkom mliečnych kávových nápojov, ako je cappuccino, caffè latte alebo flat white, odporúčame prečítať si tipy na to, ako aj v domácich podmienkach vyšľahať kvalitnú penu. Vyskúšali sme dokonca aj rastlinné varianty mlieka a máme pre vás odporúčania, ktoré stojí za šľahanie a aké vegánske mlieko radšej vynechať.

Zrnká vhodné na ručnú prípravu kávy

V súčasnosti ručná príprava kávy stále získava na popularite. Je to záležitosť predovšetkým pre tých, ktorí už samotnú prípravu vnímajú ako rituál. Či je to aeropress, káva filtrovaná metódou V60 alebo napríklad v chemexe, vyžaduje to zamerať sa aj na správnu hrubosť mletia kávy, teplotukvalitu vody a čas lúhovania, čo za vás v prípade espressa väčšinou postráži kávovar. Odmenou tu ale býva skutočne jemný nápoj, ktorý hrá chuťami. Výhodou je aj to, že sa zaobídete bez veľkého elektrického prístroja.

Privat Kaffee African Blue

Túto jemne praženú kávu s plnou chuťou spoznáte podľa modrého balenia s obrázkom slona. Ide totiž o 100 % arabicu živenú rovníkovým slnkom v oblasti východnej Afriky, ktorá je považovaná za kolísku kávy. Zrnká vďaka miestu svojho pôvodu majú vysoko aromatickú chuťovú líniu a vybranú kyslosť. V šálke vás bude čakať korenistá kvetinová vôňa a výrazná chuť s nádychom čiernych ríbezlí. Okrem filtra, aeropressu a french presu odporúčame vyskúšať pripraviť si z týchto zrniek aj cold brew, teda kávu lúhovanú za studena, kde ešte viac vynikne ich chuť.

Privat Kaffee Brazil Mild

V modrom balení s ikonickým obrázkom palmy sa skrývajú zrnká pre tých, ktorí dávajú prednosť jemnému praženiu, teda aj jemnej chuti. V tomto prípade s orieškovými tónmi. Táto 100 % arabica zreje v horských oblastiach Brazílie a jemnosť chuti získava vďaka stabilnému podnebiu a červenej lateritovej pôde bohatej na živiny.

Privat Kaffee Latin Grande

Ako názov napovedá, tieto zrnká zrejú v Latinskej Amerike, konkrétne v Guatemale, Brazílii a Hondurase. Predtým sme ich predávali pod názvom Guatemala Grande. Tentoraz vám 100 % arabica prinesie vyváženú arómu a zahrá čokoládovými tónmi. Podobne ako African Blue sa okrem ručnej prípravy hodí aj na cold brew.

Raritná káva Tchibo

Raritná káva znamená, že zrnká sú niečím vzácne. Najčastejšie pôvodom, chuťou alebo príbehom a je to záležitosť pre skutočných labužníkov. Keďže sú veľmi špeciálne, u nás v Tchibo sú práve preto v ponuke v limitovaných kolekciách a iba do vypredania zásob. Hneď ako sa vypredajú, čoskoro ich zase nahradí iný druh. A ako raritnú kávu u nás v obchode spoznáte? Ľahko! Býva oproti štandardným druhom kávy balená v prírodnom papierovom obale s pastelovo farebnou etiketou.

Raritní káva Kivu

Táto špeciálna 100 % arabika pochádza z krásnej prírody Konga, Severného Kivu. V tejto snovej krajine dozrievajú kávové plody našej odrody Rumangabo. Kompletne fermentované, premyté kávové zrná sa sušia na tradičných afrických vyvýšených záhonoch pod hrejivými slnečnými lúčmi. Miestna tropická klíma a úrodná sopečná pôda ponúkajú najlepšie podmienky pre túto špeciálnu kávu. Prekvapí vás ovocno sladkým tónom lesných plodov, rebarbory, čiernych ríbezlí a červeného jablka. Niekto vníma aj arómu hnedého cukru. Intenzita chuti je stredná, rovnako tak ako stupeň praženia. Zrnká Kivu je možné využiť aj do french pressu alebo na filtrovanú kávu.

Raritní káva Toro de Oro

A konečne tu máme niečo aj pre tých, ktorí preferujú jemnejšiu chuť a miernejšie pražené zrnká. Tentokrát k nám 100 % arabika pricestovala z Peru a prináša sladký akcent kandizovaného pomaranča a mandlí. Okrem pákových a plnoautomatických kávovarov sa hodí na prípravu filtrovanej kávy.

Nie je hanbou nechať si poradiť

Veríme, že teraz už pre vás bude jednoduchšie nájsť zrnká, ktoré sú pre vás tie pravé. K tým najobľúbenejším je ale vždy najlepšie sa prepiť. Ochutnávať, degustovať a užívať si najrôznejšie chute, ktoré môžu zrnká poskytnúť. Myslite tiež na to, že nie je hanba sa opýtať a nechať si s výberom poradiť. Kolegovia aj kolegyne v Tchibo obchodoch prešli kávovým školením a veľmi radi vám pomôžu nájsť to pravé kávové.

Vyberte sa do Tchibo za vôňou kávových zrniek

Vyberte sa do Tchibo za vôňou kávových zrniek

Doprajte svojim chuťovým pohárikom cestu okolo sveta s kávou Tchibo.

Nájsť najbližší Tchibo
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články