Práve čítate

Ako cencúľ, alebo čo všetko som vyskúšala na studené ruky a nohy

1420  
Zdieľať: 

Ako cencúľ, alebo čo všetko som vyskúšala na studené ruky a nohy

Keď niekomu podávam ruku, v 9 z 10 prípadov sa to nezaobíde bez komentára, aké ich mám veľmi studené. Ako dva cencúle mám aj nohy, a to nielen v zime, ale celoročne. Skúšala som už kadečo, takže môžem zodpovedne povedať, ktoré rady fungujú a ktoré nie.

26. 12. 2022 3 min. čítania Linda Stárková
Ako cencúľ, alebo čo všetko som vyskúšala na studené ruky a nohy

Mŕtvola, cencúľ, zmrzlina. To všetko som počula od ľudí, ktorých som sa dotkla svojimi ľadovými rukami. Dokonca aj v lete, keď vonku vládnu tridsiatky, sa mi často nedarí si končatiny zahriať.

V mojom prípade to bude asi tým, že som dosť ľahká váha a mám tým pádom veľmi nízky tlak a zlú cirkuláciu. Ďalší z dôvodov mi pomohla odhaliť fyzioterapeutka Šárka Pouzarová z Pilates Reformer Studio. „Studené ruky majú tiež ľudia s výraznou hornou kyfózou, teda nadmerným zahnutím hrudnej chrbtice, spôsobením napríklad aj neustálym pozeraním do mobilu alebo nesprávnym sedením pri práci na počítači, a napätím v šiji. Tým odporúčam cvičenie na správne držanie tela, posilnenie stredu a mobilizáciu hrudnej a krčnej chrbtice. Uvoľní sa im napätie v oblasti šije a rúk a sekundárne sa tak vlastne zlepšuje aj prekrvenie,“ vysvetľuje Šárka. Že moje večné hrbenie môže byť jedným z dôvodov pre studené ruky, mi ani nenapadlo. Pohyb ako základná prevencia mi ale určite dáva zmysel.

Prevencia je vždy základ

Existuje jedna skutočne dobrá rada, ktorou sa ale jednoducho nezvládam riadiť. Cirkuláciu výrazne zlepší cvičenie a otužovanie.

Ja ale nie som práve Wim Hof, prezývaný Iceman, a ani striedavé sprchovanie nôh teplou a studenou vodou prosto nedávam. Zima je mi skoro stále, prečo by som ju vyhľadávala zámerne! Som prosto príliš mäkká na to, aby som sa jej držala a zvládla pravidelne trénovať svoje cievy striedaním zimy a tepla. Preto sa sústredím skôr na ten pohyb. Stačia obyčajné prechádzky alebo napríklad plávanie. Ďalšia vec, ktorú si zvládnem ustrážiť, je pitný režim a strava.

 „Nie je potrebné hneď utekať do lekárne. Všetko sa dá vylepšiť kvalitným pohybom a vyváženou stravou, ktorá obsahuje cukry, tuky a bielkoviny na každom tanieri.“ – Šárka Pouzarová

V zime máme asi všetci tendenciu piť menej ako obvykle. Dobrá hydratácia je ale základom dobrej cirkulácie, takže si dávam pozor na to, aby som dosť pila. Okrem vody napríklad aj horúci čaj so zázvorom, ktorý nielen zahreje hrnčekom v dlaniach, ale rozohreje telo aj zvnútra. Podobne ako zázvor pôsobí aj chilli alebo kardamon. Vynechajte naopak prebytok kávy a úplne by ste sa mali zbaviť cigariet. Nikotín totiž sťahuje cievy a do končekov prstov sa tak krv a s ňou aj teplo prirodzene nemajú šancu dostať.

Kým vyjdete von, premažte a precvičte

Niekedy sa pristihnem, že sedím doma v teple, a pritom mám nohy úplne ľadové. Navzdory hrubým domácim ponožkám od babičky. Na vine je nedostatok pohybu.

Keď sedím pri televízii, alebo pri počítači v práci, bývajú moje nohy aj ruky výrazne studenšie. Často si to všimnem až vo chvíli, keď je mi to už vyslovene nepríjemné. V takejto chvíli už pomôže len cvičenie. „Pomáha špeciálna cievna gymnastika, kde sa precvičuje od prstov a striedajú sa cviky v rôznych polohách,” vysvetľuje fyzioterapeutka.

Niekedy si konkrétne cviky nájdem na YouTube, niekedy prsty a končatiny rozpohybujem intuitívne. V poslednom čase sa mi osvedčili rôzne loptičky s výstupkami aj bez. Stačí rolovať chodidlom tam a späť a po chvíli sa dostaví výsledok. To isté robím aj s rukami. Ďalší „cvik” bez pomôcok je prosté rozťahovanie a krčenie prstov. Vyzerá to srandovne, mne to ale jednoducho funguje. Snažím sa takto prsty precvičovať aj vonku. V topánkach si to nikto nevšimne a ruky pri tom môžete skryť napríklad do vreciek.

cévní gymnastika

Úplne na koniec, kým sa vrátim do ponožiek, si ruky aj nohy dôkladne ponatieram. Jemná masáž mastným krémom alebo olejom pomôže ďalšiemu prekrveniu. Keď je najhoršie, použijem nejaké hrejivé krémy, ktorých je našťastie plná drogéria a ktoré ma hrejú ešte dlho po tom, čo som docvičila.

Miesto v topánke je dôležitejšie ako troje ponožky

S príchodom zimy začnú byť studené ruky a nohy väčším problémom. Niekedy prídem domov a končeky prstov mám úplne biele a bez citu. Naučila som sa ale pár vychytávok.

Keď príde na nohy, vyberám si vždy topánky na vysokej gumenej podrážke, ktorá ma izoluje od studenej zeme. Vlnené ponožky sú samozrejmosťou a vyberám si také, čo mi gumičkou neuškrtia lýtko. Pridávam ešte špeciálne vložky, ktoré sa dajú zohnať takmer v každej predajni obuvi. Zospodu majú fóliu, horná strana je ovčia vlna.

vložky do bot

Dôležité ale je, aby som aj s vložkou a hrubou ponožkou mala v topánke dostatok miesta. Stlačené prsty, ktorými sa nedá voľne v topánke pohybovať, zmrznú oveľa rýchlejšie. Rovnako postupujem aj s rukami. Ak trpíte ako ja, vymeňte klasické rukavice za palčiaky a prsty v rukavici precvičujte, aby sa prekrvili. 

 

Je ti teplo, dievčatko?

No nie je. Teplo na končatiny mi je jednoducho len úplne výnimočne, ale pracujem na tom a pomaly, ale isto to pomáha. Cvičenie, preťahovanie a pár malých pomocníkov, ako sú kvalitné ponožky alebo cestovný termofor – a problém studených rúk a nôh je hneď znesitelnejší. Bohužiaľ, neexistuje instantné riešenie. Teda jedno vlastne áno. Keď si výnimočne dám dve deci červeného vína, okamžite sa mi zahrejú ruky, nohy, a dokonca aj líca!

Čas na relaxáciu

Čas na relaxáciu

Nakupovať
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články