Práve čítate

Aromaterapia: ako som na vlastnej koži vyskúšala najvoňavejší rituál krásy

1214  
Zdieľať: 

Aromaterapia: ako som na vlastnej koži vyskúšala najvoňavejší rituál krásy

Rada objavujem nové veci. Niektoré trendy mi nesadnú a hneď ich zavrhnem. Iné fenomény, ako napríklad chôdza naboso, matcha čaj alebo jivamukti joga, mi vstúpia do života a už v ňom zostanú. A po najčerstvejšej skúsenosti, ktorú vám o chvíľku popíšem, je jasné, že v mojom živote už navždy bude mať svoje pevné miesto aj aromaterapia. 

7. 2. 2024 5 min. čítania Jitka Součková
Aromaterapia: ako som na vlastnej koži vyskúšala najvoňavejší rituál krásy

Aróma = vôňa, terapia = liečba. Také jednoduché to je. Teda aspoň z jazykového hľadiska. Ďalej už je to zložitejšie, pretože pod slovom aromaterapia si každý predstaví niečo iné. „Aromaterapia je prírodná metóda, ktorá využíva liečebné účinky vonných esenciálnych olejov. A je veľa spôsobov, ako s nimi pracovať. Môžete si rozotrieť pár kvapiek v dlaniach a hneď inhalovať. Alebo ich umiestniť do difuzéra a aróma v miestnosti sama urobí svoju prácu. Je možné ich pridať aj do kúpeľa, kde ich sila vstupuje do tela cez čuch aj cez pokožku. Pre mňa je ale najzaujímavejšiou formou masáž tváre aj tela aromaterapeutickými olejmi, pretože spája pôžitok z vône s ozdravnou silou dotyku,“ vysvetľuje pani Mariya Leheta, skúsená aromaterapeutka a majiteľka pražského salónu Aro’Maria.

Ale dosť teórie, sľúbila som vám popísať osobnú skúsenosť s aromaterapiou. Ako úplná začiatočníčka si vyberám službu „Pleťový olej na mieru, tajomstvo krásy pre každú pokožku“. Ideme na to!

Krok číslo jeden: Aromadiagnostika

Krásna pani Mariya priváža vozík naplnený v troch poschodiach fľaštičkami, pohárikmi, kadičkami a olejčekmi. Kým sa pustíme do samotného ovoniavania esencií, chvíľku sa rozprávame.

„Ľudia často nemajú povedomie o intenzite, s ktorou aromaterapia pôsobí na dušu aj telo. Ako dokáže liečiť, tak by mohla aj uškodiť. V každej kvapke esenciálneho oleja je totiž obrovská sila, koncentrácia účinku konkrétnej rastliny. Esencie sú navyše dynamické v tom, že na každého pôsobia inak. Preto je skúsenosť aromaterapeuta alfou a omegou úspechu.“ 

Keďže sa chystáme namiešať esenciálny olej na pleť, je pochopiteľne nutné preskúmať aj stav a typ pleti, vek, spôsob starostlivosti apod. Vždy sa tiež robí jednoduchý test na pokožke, aby éterický olej nedráždil.

Krok číslo dva: Začíname s ovoniavaním

Postupne privoniavam k vonným esenciám v malých fľaštičkách. Dostávam inštrukcie veľmi nepremýšľať, nesnažiť sa identifikovať rastlinu, nečítať etikety. Stačí sa naladiť na svoje ja a riadiť sa intuíciou. Jednoducho: vonia, nevonia, možno. Sama som prekvapená, aké priepastné rozdiely vo vôňach sú, od slastného „ách“ až po ostré „fuj“.

Aromaterapeutka priebežne koriguje výber, pretože jednodruhových liečebných esencií vraj existuje až päťsto. Získavajú sa z kvetov, plodov, listov, koreňov, kôr alebo živice rôznymi šetrnými metódami, od parnej destilácie cez lisovanie až po maceráciu. Ovoniam asi 30 fľaštičiek a potom prestávam vnímať. Pred nami stojí predvýber 14 esenciálnych olejov. 

Môže za to mozog

Aromaterapia pracuje s najstaršími ľudskými zmyslami, hlavne s čuchom. Vôňa sa z čuchových receptorov dostáva do mozgu a prechádza amygdalou, ktorá hrá hlavnú úlohu vo formovaní a uchovávaní pamäťových spomienok spojených s emočnými zážitkami. Čo nám vonia, to na nás pôsobí pozitívne a to práve teraz naše telo a duša potrebuje.

Krok číslo tri: Hľadáme synergiu

Aromaterapeutický olej by sa mal vždy skladať z troch častí: základu, stredu (srdce) a vrchu (hlavy). Základ tvoria zemitejšie a duchovné vône, ktoré nás držia nohami pevne na zemi. V strede sa často vyskytujú kvetinové vône blízke ženskému srdcu. Na vrchu bývajú myseľ povzbudzujúce ľahké bylinky a osviežujúce citrusy pre radosť.

Keď správne skombinujeme jednotlivé éterické oleje, vzájomne sa podporia a posilnia výsledný účinok. Je to ako orchester, ktorý vytvorí dokonalý zážitok až vtedy, keď zahrá spolu. – Mariya Leheta, aromaterapeutka

Preto znovu privoniavam k všetkým svojim 14 vôňam a vyberám finálnu wow! zostavu. V mojom prípade je to osem esenciálnych olejov, absolútne lásky sú mandarínka a ruža!

TIP: Vedeli ste, že na jednu kvapku ružovej esencie je potrebných 60 ruží? Na litrovú fľašu je to asi päť ton okvetných lístkov! 

Krok číslo štyri: Alchýmia

Blížime sa do finále. Aromaterapeutka do sklenenej kadičky najskôr namieša východziu zmes stabilizujúcich rastlinných olejov, akýsi nosič pre vonné esencie. Základ tvorí surovina „squalane“ získaná z cukrovej trstiny, ktorá pleť zvláčňuje a hydratuje, dodáva pružnosť a chráni pred prvými príznakmi starnutia. Pri ďalších olejoch som nemala ani tušenia, že vôbec existujú: brokolicový, slivkový, karotkový, mučenkový, malinový a nakoniec pár kvapiek silného oleja z čiernej ríbezle.

Do základu primiešava môj unikátny výber ôsmich esenciálnych olejov. Ale veľmi opatrne, vždy len jednu kvapku. Vždy znovu privoniam a sledujem neuveriteľný zázrak zrodenia, zmes sa s každou pridanou kvapkou úplne premení. Nakoniec doladíme finálnu receptúru a keď privoniam, nemôžem uveriť svojim čuchovým bunkám. Výsledok je dokonalý. Toto som ja!

Každá zákazníčka je iná a rovnako sú rozmanité aj individuálne receptúry. Aromaterapii a miešaniu esenciálnych olejov sa venujem viac ako päť rokov – a za ten čas som nevidela dve úplne identické zmesi. – Mariya Leheta, aromaterapeutka

A ja tieto slová môžem potvrdiť, pretože keď túto procedúru absolvovala moja kamarátka Helenka, dopracovala sa k úplne odlišnému výsledku (ktorý mi, jemne povedané, veľmi nevoňal).

Krok číslo päť: Rituály krásy

Svoj osobný esenciálny olej dostávam v sklenenej 30 ml fľaštičke s pipetou. Nasleduje inštruktáž, ako ho správne aplikovať, aby pleť využila aromaterapeutický efekt naplno. Ranné a večerné „rituály krásy“ začínajú odlíčením a nanesením zvlhčujúceho hydrolátu. Potom príde to najdôležitejšie – do trošky aloe gélu pridám tri kvapky svojho esenciálneho oleja, v dlaniach rozotriem, zhlboka privoniam a jemne vmasírujem do pokožky tváre. Plus päť minút japonskej liftingovej masáže nikdy neuškodí.

Fľaštička pleťového esenciálneho oleja mi vydrží dva až tri mesiace. Potom mi v salóne Aro’Maria namiešajú ďalšiu várku, receptúru už mám. „Rovnaký recept odporúčam opakovať maximálne dvakrát. Za ten čas aromaterapeutický olejček v tele a mysli urobí, čo je potrebné. Meniť sa môžu aj preferencie, napríklad s ohľadom na ročné obdobie, vek a podobne,“ uzatvára veľmi príjemnú aromaterapeutickú hodinku pani Mariya. Bol to naozaj veľký zážitok. Ďakujem a rada odporúčam!

Elegancia na každý deň

Elegancia na každý deň

Nakombinujte si outfity, v ktorých budete každý deň iná, ale stále očarujúca.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články