Práve čítate

Čo s koláčikmi, ktoré zostali po Vianociach? Využite ich do ďalších dobrôt

20086  
Zdieľať: 

Čo s koláčikmi, ktoré zostali po Vianociach? Využite ich do ďalších dobrôt

Pred Vianocami máme väčšinou veľké oči a zásobíme sa viac ako zvládne naša rodina skonzumovať. Po sviatkoch nám okrem vianočného pečiva častokrát zostane vianočka alebo vaječný koňak. Dnes vám dám pár tipov, čo si zo zvyškami počať, aby nič nevyšlo nazmar.

4. 1. 2023 2 min. čítania Kitchen Story
Čo s koláčikmi, ktoré zostali po Vianociach? Využite ich do ďalších dobrôt

Vianočné pečivo, ktoré sa nezje medzi sviatkami, najčastejšie putuje do mrazničky, ale verte, že to nie je jediný spôsob, ako sa dá zachrániť. Ak už sa tak rozhodnete, myslite na to, že môže ľahko nasať okolité pachy. Zvoľte ideálne uzatvárateľnú krabičku a do mrazničky dávajte skôr suché druhy koláčikov, ako sú vanilkové rožky, linecké alebo medovníky. Po rozmrazení budú chutiť ako čerstvé.

Prečítajte si tiež článok so všeobecnými radami, ako správne zamrazovať aj rozmrazovať.

Využite vianočné pečivo na ďalšie dobroty

Zo zvyškov vianočného pečiva môžete ľahko vytvoriť nový dezert. Ako to robím ja?

Stačí koláčiky pomocou valčeka rozdrobiť, pridať maslo a základ korpusu pre cheesecake je hotový. Ak máte napríklad nepečené orechové koláče, môžete ich rozdrobiť do jablčného závinu. Alebo vytvorte rumové guľky, do ktorých rozomeľte zvyšné pečivo, pridajte zmäknuté maslo a rum. Vytvarujte guľky, ktoré môžete na záver obaliť v pomletých orieškoch. Pečivo tiež môžete využiť napríklad do mrveničky na koláč, alebo ako rozlámané chrumkavé kúsky do nepečených dezertov a pohárov. Verím, že podobných variantov sami vytvoríte veľa, pretože tu to nie je o dodržovaní pravidiel a fantázia je viac ako vítaná.

Nepečený dezert do pohára

Ak vám zostalo suché pečivo, môžete ho využiť napríklad do dezertu v pohári, ktorý pripomína cheesecake. Z uvedených ingrediencií pripravíte 4 porcie a v kuchyni strávite približne 15 minút. Počítajte ale ešte aspoň s hodinou na chladenie.

Ingrediencie:

  • 100 g suchého pečiva (napr. vanilkové rožky a medovníky)
  • 40 g mandlí
  • 350 g tučného tvarohu
  • 150 g kyslej smotany
  • 70 g práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 100 g malín
  • 1 lyžica medu
  • semienka granátového jablka

Postup:

  1. V stolnom mixéri rozdrvte mandle a pečivo.
  2. V mise zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, cukor a citrónovú šťavu. Vytvorte hladký krém.
  3. Maliny a med dajte do kastrólika a prevarte.
  4. Na dno pohárov dajte rozdrvené pečivo a mandle. Pridajte krém a prevarené maliny, nakoniec zasypte semienkami granátového jablka.
  5. Pred podávaním dajte na hodinu schladiť do chladničky.

Stalo sa vám, že domáca vianočka, s ktorou ste si dali poriadnu námahu a plietli ju s láskou, prežila Vianoce a teraz premýšľate, čo s ňou? Bol by to hriech ju vyhodiť, a preto odporúčam ju spracovať ďalej, aj keď už nie je čerstvá. Ja ju najradšej využijem pri príprave žemľovky alebo napríklad francúzskeho toastu.

Žemľovka z vianočky

Po žemľovke sa u nás doma vždy zapráši a keď ju robím z mojej vianočky, chutí ešte lepšie. Ingrediencie vystačia asi na 4 porcie a príprava vám potrvá asi 20 minút + ďalšiu pol hodinu v rúre.

Ingrediencie:

  • ½ vianočky
  • 2 jablká
  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 150 ml 30 % smotany
  • 3 vajcia
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 3 lyžice rumu
  • maslo na vymazanie formy

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 170 °C. Zapekaciu formu vymažte maslom.
  2. Vianočku nakrájajte na asi centimetrové plátky. Jablká zbavte šupky a jadrovníkov. Nakrájajte na tenké plátky.
  3. Vianočku vložte do zapekacej formy a striedajte s plátkami jabĺk.
  4. V mise zmiešajte mlieko, smotanu, cukor, škoricu a rum. Nakoniec zašľahajte vajcia a zmes vlejte do zapekacej formy k vianočke a jablkám.
  5. Pečte dozlata 25 – 30 minút.

To, že by nám po Vianociach zostal nejaký vaječný koňak, je vysoko nepravdepodobné :-), ale keď sa to predsa len stane, napadá mi hneď niekoľko spôsobov, ako ho využiť v kuchyni. Vaječný likér môžete vliať do bábovky aj cheesecaku, do najrôznejších krémov, obohatiť ním kávu, netradične ním ochutiť piškóty v Tiramisu alebo ním naplniť klasické koňakové špičky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články