Práve čítate

Pripravujeme tureckú kávu správne?

6112  
Zdieľať: 

Pripravujeme tureckú kávu správne?

Turecká káva, ako ju pripravujeme a pijeme v Česku a na Slovensku, by mnohých Turkov prekvapila. Čomu my hovoríme káva s usadeninou, ktorá sa pripravuje zaliatím mletej zrnkovej kávy vriacou vodou, a pokladáme to za tureckú kávu, čiže turka, má s pravou tureckou kávou spoločné iba meno.

9. 9. 2016 2 min. čítania Jana Václavíková
Pripravujeme tureckú kávu správne?

Príprava pravej tureckej kávy je zložitejšia, avšak práve vďaka nej obsahuje turecká káva najviac kofeínu. Pravá turecká káva sa pripravuje v džezve, špeciálnej kovovej kanvičke s dlhým držadlom a kovovou lyžicou. Ide o jeden z najstarších spôsobov prípravy kávy, ktorý je najviac rozšírený v arabských krajinách, rovnakým spôsobom však kávu pripravujú aj v Grécku, na Balkáne alebo napríklad na severe Afriky.

s kardamonem_DSC2084

Prvým predpokladom pre správnu prípravu tureckej kávy je kvalitná, čerstvo pražená a na veľmi jemno pomletá káva. Správne pomletá káva by mala mať podobnú štruktúru ako hladká múka a mala by byť čerstvo pomletá.

Rozdiel je aj v prísadách, ktoré pri pravej tureckej káve možno pridávať už počas prípravy. Najčastejšími prísadami sú kardamóm, čokoláda alebo vanilka. Kávová usadenina pred podávaním sa nechá v džezve usadiť.

Príprava pravej tureckej kávy je proces časovo náročnejší a prácnejší než klasické zaliatie šálky vodou. Ak však patríte medzi milovníkov kávy, bude pre vás tento starý rituál prípravy rovnakým pôžitkom ako následné pochutnanie na káve.

turecka_DSC1713

Turecká káva

Suroviny
100 ml vody
7 g kávy
lyžička cukru

Postup
Džezvu naplňte zhruba z tretiny studenou vodou, pridajte cukor a priveďte do varu. Proces vnútri džezvy vás nenechá na pochybách, že cukor karamelizuje. Keď karamel stmavne, pod ústie džezvy dolejte studenú vodu a navrch pridajte pripravenú kávu. Opatrne zamiešajte a sledujte dianie v džezve.

Káva s blížiacim sa bodom varu rýchlo kypí. Len čo dosiahne okraje džezvy, prerušte tento proces odstavením od zdroja tepla. Tekutina sa vráti na dno. Tento cyklus opakujte v rýchlom slede celkom trikrát.

Na záver opatrne zamiešajte a chvíľku nechajte usadiť. Servírujte v malých šálkach, s mliekom, kardamómom alebo vanilkou, podľa chuti.

s kardamonem_DSC1909

Turecká káva s kardamómom

Suroviny
7 g kávy
100 ml vody
mletý alebo drvený kardamóm

Postup
Počas karamelizácie pridajte drvený alebo mletý kardamóm. Kardamóm počas varenia vypustí do kávy silice, ktoré nápoju dodajú typickú orientálnu príchuť. Táto príchuť je taká rozšírená, že kávu s kardamómom bežne kúpite vo forme zmesi.

turecka_DSC1855

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články