Náš Vojto miluje cereálie. Aj keď sa snažím, aby prevažne raňajkoval skôr zdravšie dobroty s dostatkom bielkovín, sem-tam mu sladké raňajky rada doprajem. Podobne ako mnohým deťom v našom okolí, aj jemu najviac chutia čokoládové guľôčky a škoricové štvorčeky, ktoré sa predávajú azda vo všetkých obchodoch a lákajú farebnými škatuľkami s veselými obrázkami.
V kuchyni rada experimentujem a baví ma robiť veci po svojom, tak prečo neskúsiť aj domáce cereálie? Stálo ma to niekoľko skúšobných várok a pokusov, ale nakoniec som to vyladila a dala dokopy recept, ktorý aj u malého kritika uspel na jednotku. Skúste ho tiež! Verím, že vám aj deťom budú škoricové štvorčeky chutiť.
Domáce cereálie nielen pre deti: Recept na škoricové štvorčeky
V chuti hneď ucítite maslo a škoricu. Štvorčeky navyše krásne chrumkajú. Určite vás, rovnako ako mňa, poteší, že budete mať pod kontrolou zloženie a navyše, keď sa vám doma cereálie minú a bude sa vám chcieť tvoriť, ušetríte si cestu do obchodu.
Ingrediencie:
- 310 g špaldovej múky
- 220 g zmäknutého masla + ďalšie 2 lyžice rozpusteného
- 1 a 1/2 lyžice škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 120 ml studenej vody
- 100 g cukru kryštál
- 1 lyžica škorice
Postup:
- Vyhrejte rúru na 175 stupňov.
- V miske si zmiešajte cukor s 1 lyžicou škorice a dajte si ho stranou.
- Na dosku nasypte múku, na kocky nakrájané maslo, ½ lyžice škorice a soľ.
- Pomocou prstov vytvorte mrveničku. Potom začnite po lyžiciach prilievať vodu a postupne vytvorte kompaktné cesto.
- Ak sa vám zdá cesto veľmi suché, pridajte ešte trochu vody. Ak máte doma robota, využite nástavec typu “K”, ktorý cesto jednoducho uhnetie za vás.
- Z cesta si vytvorte guľu, tú rozpoľte a jednu časť si dajte na pomúčenú dosku.
- Valčekom vyvaľkajte cesto natenko. Preneste ho na papier na pečenie, prípadne ho môžete vyvaľkať priamo na papieri.
- Placku cesta potrite rozpusteným maslom a posypte cukrom zmiešaným so škoricou (túto zmes ste si pripravili na začiatku).
- Cesto pomocou radielka nakrájajte na maličké štvorčeky. Papier na pečenie preneste na plech a pečte asi 12 minút, alebo dozlata. Čas pečenia sa môže líšiť podľa vašej rúry a podľa toho, aké veľké štvorčeky ste si pripravili.
- Po upečení nechajte štvorčeky úplne vychladnúť.
Ak doma nemáte špaldovú múku, vôbec to nevadí. Pokojne použite klasickú hladkú alebo sa nebojte kombinovať hladkú a celozrnnú múku. Celozrnná a špaldová väčšinou potrebujú trochu viac vody ako múka klasická. Preto si prípadne pomery upravte, keď budete nahrádzať. Pre lepšiu chuť do cesta niekedy pridávam ešte vanilkový extrakt a keď som ich pripravovala na Vianoce, dobre chutili aj s perníkovým korením. To som pridala do cesta aj do cukrovej zmesi.
Domáce cereálie synovi aj nám servírujem do misky s klasickým mliekom, ale dobre chutia aj s rastlinnými variantmi. Najlepšie s kokosovým, mandľovým alebo ovseným. Skvelé sú aj s gréckym jogurtom. Keď si chcem pre seba pripraviť proteínovú desiatu, maškrtím chrumkavé štvorčeky s gréckym jogurtom zmiešaným s trochou vanilkového proteínu.
Rovnako ako každé iné cereálie, aj tieto je najlepšie uchovávať v dobre uzavretej nádobe, aby zostali chrumkavé a nenavlhli. Na to využívam sklenené alebo plastové dózy s dobrým tesnením, alebo poháre na zaváranie.
Držím palce, aby sa vám cereálie podarili a verím, že aj u vás doma budú mať úspech.