Práve čítate

Nepríjemný zápach z umývačky ako spoločníka v kuchyni neberiem! Prírodní pomocníci, vďaka ktorým som ho vyhnala

5897  
Zdieľať: 

Nepríjemný zápach z umývačky ako spoločníka v kuchyni neberiem! Prírodní pomocníci, vďaka ktorým som ho vyhnala

Život bez umývačky riadu si už nedokážem predstaviť. Šetrí čas aj vodu, a preto ju vnímam ako jeden z najdôležitejších spotrebičov v kuchyni. Občas sa ale stane, že ju zabudnem včas zapnúť a potom sa vnútri vytvorí nepríjemný zápach, ktorého sa nedá len tak zbaviť. Určite to poznáte sami. Dá sa to vyriešiť bez zbytočnej chémie?

3. 1. 2024 4 min. čítania Anna Gach
Nepríjemný zápach z umývačky ako spoločníka v kuchyni neberiem! Prírodní pomocníci, vďaka ktorým som ho vyhnala

Najskôr je potrebné všetko dôkladne vyčistiť. Keď umývačku pravidelne nečistíte a prvýkrát sa do toho pustíte až po dlhšom čase používania, počítajte s tým, že to nebude veľmi príjemný zážitok. Je potrebné vybrať všetky odnímateľné časti a každú ručne vydrhnúť. Je to naozaj dôležité, pretože zvyšky jedla, ktoré sa hromadia v rôznych zákutiach a filtroch, môžu prispievať práve k vzniku zápachu… ale nebojte sa, po prvom čistení je každodenná údržba už oveľa jednoduchšia.

Čo sa týka pravidelnej údržby, vyskúšala som všemožné metódy a prostriedky z drogérie, ale nič z toho nemalo dlhodobý účinok. Vône, ktoré visia v umývačke, eliminujú zápach len na začiatku, ale po pár umytiach sú neúčinné a navyše vôbec nie sú lacné. Preto radšej využívam prírodné metódy, ktoré sa mi osvedčili.

Dôkladné vymytie umývačky

Zhruba raz za dva až tri mesiace dôkladne vyčistím každú časť umývačky.

Ako prvý si pripravím octový roztok. Miešam ho v pomere 1 lyžica octu na 1 pohár vody. Vyberiem von všetky pohyblivé časti – koše na taniere a príbory, zásuvky, filtre a ramená. Na čistenie vnútra umývačky používam obyčajnú hubku – väčšinou využijem tú na riad a k nej si zoberiem pripravený octový roztok. Dôkladne otriem všetky vnútorné plochy a snažím sa nevynechať žiadny kútik. Potom príde na rad tesnenie. To poriadne poutieram roztokom zo zmesi jedlej sódy a tekutého mydla. Záhyby sa dobre čistia starou zubnou kefkou.

Časti umývačky, ktoré som vybrala von, umývam v dreze bežným prostriedkom na riad a potom ich len opláchnem vodou. Keď to niekedy na odolnejšie nečistoty nestačí, nechám ich chvíľu odmočiť v octovej vode. Ja mám doma celkom veľký drez, ale ak sa vám v dreze s masívnejšími kusmi zle manipuluje, môžete všetko umyť napríklad vo vani.

Na záver zostáva už len vrátiť všetko naspäť do umývačky a jedenkrát ju spustiť naprázdno. Do nádoby na tablety dávam na tento účel jedlú sódu, kyselinu citrónovú alebo biely ocot (nie je ho tak cítiť ako klasický). Ak sa rozhodnete namiesto kyseliny citrónovej použiť ocot, odporúčam pustiť program na nižšiu teplotu. V opačnom prípade môžete ocot z umývačky počas umývania intenzívne cítiť a ja osobne to nemám veľmi rada. Po skončení programu nechám umývačku asi hodinu otvorenú, aby sa dobre vyvetrala.

Čo nepatrí do umývačky?

Vždy si kontrolujem, či je na danom kúsku symbol „vhodné na umývanie v umývačke“ a tiež sa snažím vyberať šetrnejšie programy umývania. Nikdy ale do umývačky nedávam:

  • riad z mäkkého plastu (môže sa teplotou deformovať)
  • ostré nože (v umývačke sa otupia a môže sa ničiť aj rukoväť)
  • panvice a iné riady s teflonovým povrchom
  • drevené pomôcky
  • krištáľ a zdobené riady (okrem toho, ktoré je označené ako vhodné do umývačky)
  • keramické riady bez glazúry
  • krehký riad po babičke (možno by to prežilo, ale nechcem riskovať)

Odstraňovanie zvyškov jedla z riadov

Keď dávam do umývačky očistený riad, znižuje sa logicky aj množstvo nečistôt usadzujúcich sa v umývačke.

Pre mňa je tento bod samozrejmosťou a verím, že aj pre väčšinu z vás. Napriek tomu je ale potrebné naň myslieť a určite nebude na škodu si ho pripomenúť. Dostať zvyšky jedla z umývačky stojí totiž dosť veľa námahy. Kedysi som predumývala riady v dreze, ale to nie je úplne dobré riešenie (nielen preto, že je to plytvanie vody). Umývacie prostriedky v umývačke fungujú tak, že enzýmy sa uchytia práve na špine, a preto riad dobre vyčistia. Keď v umývačke nečistoty na riade zaschnú (napríklad keď ju nezapnem ihneď), stačí len pred umývaním spustiť program oplachovanie.

Pozor na tvrdú vodu

Hlavne ak bývate vo väčšom meste, možno máte doma tvrdú vodu a tá sa tiež môže podieľať na nevábnom zápachu z umývačky.

Ak umývačka aj po dôkladnom vyčistení vydáva nepríjemný zápach, môže byť jedným z vinníkov vodný kameň. Upcháva trysky, filtre, potrubia a ďalšie neprístupné miesta, kde sa hromadia baktérie a už spomínané pachy. Problém s tvrdou vodou spoznáte jednoducho – po zaschnutí sa na stenách umývačky aj riadu objavujú svetlé matné povlaky. Preventívne môžete použiť špeciálnu soľ do umývačky, ktorú v prípade potreby nasypete do na to určeného zásobníka.

Pomocníci, ktorých využívam pravidelne

  • Kyselina citrónová: pár lyžičiek do nádobky na tablety, pustiť program na 70 – 90 stupňov. Pomáha čistiť umývačku aj odtok a redukuje zápach.
  • Kusy citróna: Nakrájam citrón na štvrtinky alebo silné plátky a dám ho do košíčka na príbory. Má slabšie, ale podobné účinky ako kyselina citrónová a umývačku prevonia. Nemusíte ale kvôli tomu krájať čerstvý citrón. Pokojne tak zužitkujete napríklad zvyšok toho, ktorý ste si vytlačili do čaju.
  • Hrnček octu: Šikovný bojovník s vodným kameňom, nečistotami aj zápachom. Zhruba raz mesačne pustím umývačku na medziprogram práve s octom a pokojne pridám navyše pár kvapiek esenciálneho oleja. Najradšej eukalyptus.

A keď nič nepomáha? Potom môže problém vyriešiť zavolanie odborníka. Zvyšky jedla alebo vodný kameň totiž môžu upchať filter v spodnej časti umývačky a s takýmto problémom si sami neporadíte. Je potrebné filter rozobrať a vyčistiť, ideálne inštalatérom. Mám ale vyskúšané, že keď aplikujem vyššie uvedené metódy, darí sa mi väčším problémom predchádzať. Prečo by som tiež mala utrácať za drahé riešenia, keď mám bežne v kuchyni poruke šikovných pomocníkov?

Odteraz už bude upratovanie zábava

Odteraz už bude upratovanie zábava

Kúpte si do domácnosti pomocníkov, s ktorými jednoducho odstránite nečistoty aj z tých najneprístupnejších miest.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články