Práve čítate

Mapa mojej kuchyne: Pozrela som sa s architektkou na to, či je správne usporiadaná

16440  
Zdieľať: 

Mapa mojej kuchyne: Pozrela som sa s architektkou na to, či je správne usporiadaná

Kde by mala byť umývačka, ako vysoko sporák a do ktorých skriniek a šuplíkov patria hrnce alebo poháre? Niekedy sa to zdá ako veda, pritom sa ukázalo, že je to celkom jednoduché a intuitívne.

23. 2. 2022 4 min. čítania Jana Bohutínská
Mapa mojej kuchyne: Pozrela som sa s architektkou na to, či je správne usporiadaná

Na sprievodných fotkách moju kuchyňu nevidíte. Na ukážku sme totiž zvolili kuchyňu, ktorá ide ruka v ruke so súčasnými trendmi, ktoré nižšie popisuje aj architektka. Mne sa takýto štýl kuchýň veľmi páči a je to jeden z mojich, zatiaľ nesplnených, snov. Možno raz!

Kuchyňa bola prvým miestom, ktoré som po nasťahovaní do bytu prerobila. Varím rada, ale mojou zásadou je jednoduchosť. Mám kuchyňu funkčnú a malú, a keďže som vzrastom malá aj ja, s výškou horných skriniek som to nepreháňala. V kuchyni mám len riady, ktoré používam. Tie, ktoré používam zriedkakedy, som premiestnila do skrine v komore.

Ako ma ubezpečila architektka Dorota Kluska, začať plánovať kuchyňu revíziou vlastných zvykov a potrieb je tá najlepšia cesta. „Základom je povedať si, či sa v domácnosti vôbec varí a pečie. Veľa ľudí má v bytoch a domoch vybavené kuchyne, ale nevaria, pretože si jedlo objednávajú alebo jedia inde. Aj človek, ktorý varí, by si mal premyslieť, aké sú jeho zvyky, koľko času v kuchyni trávi, či varí, alebo jedlo len ohrieva. Z individuálnych návykov pri varení potom vychádza koncept kuchyne, potreba odkladacích plôch aj veľkosť spotrebičov – niekto napríklad potrebuje varnú dosku, ktorá má šesť horákov, inému stačia štyri,“ vysvetľuje.

Kuchyňu si usporiadajte podľa toho, kto v nej varí

Aby kuchyňa dobre slúžila a pracovalo sa v nej pohodlne, člení sa na štyri zóny: varnú, umývaciu, prípravnú a odkladaciu.

Všetko má v kuchyni svoje miesto a logický poriadok podľa toho, ako pripravujete jedlo. Je potrebné mať po ruke chladničku, kde sa potraviny skladujú. Keď potraviny vyberiete z chladničky, musíte ich niekam položiť a niektoré z nich následne umyť. Potom krájate a nakoniec varíte. Uvarené jedlo znovu potrebujete niekam položiť, kým ho budete servírovať,“ objasňuje Dorota usporiadanie kuchyne, ktoré zaručí, že sa pri varení veľmi nenachodíte. Nezabudnite, že medzi sporákom a umývadlom je zároveň potrebné mať odkladaciu plochu minimálne 60 centimetrov, čo je dôležité z hľadiska bezpečnosti – oddelí sa voda od elektriny alebo od plynu.

Ja mám kuchyňu pri stene, v jednej priamke. Keď máte kuchyňu v priestore, napríklad do účka, v dvoch častiach umiestnených oproti sebe alebo s kuchynským ostrovčekom, mal by priestor pre zásoby, umývanie a varenie tvoriť pomyselný trojuholník s celkovým obvodom maximálne 6 metrov. Ako odporúča Dorota, priestor prispôsobte aj tomu, koľko ľudí v kuchyni bežne pracuje – inú kuchyňu má ten, kto varí v páre, ako u mňa doma, inú single stravník a inak si ju usporiada rodinka, v ktorej sa do varenia nadšene zapájajú deti aj s kamarátmi.

Pravák, ľavák, vysoký, malý? Aj na tom záleží

Dôležité pri usporiadaní kuchyne je aj to, či ste ľavák alebo pravák, akú máte výšku alebo či vás bolí chrbát.

Dorota dáva ako príklad umývačku – pravák, ako som ja, ju v kuchyni uvíta po pravej strane, ľavák naopak. „Dôležitá je aj výška človeka, od ktorej sa odvíja výška pracovnej plochy, výška umiestnenia skriniek, umývadla a tak ďalej, aby sa pri varení neohýbal a neničil si chrbát,“ pokračuje architektka.

Upozornila ma aj na ďalšie pravidlo, ktorého cieľom je pohodlie pri jednotlivých kuchynských činnostiach. Drez je podľa nej dobré umiestniť rovnako vysoko ako pracovnú plochu, sporák by mal byť o 10 centimetrov pod pracovnou plochou, aby bolo lepšie vidieť do hrncov. Pri sporáku som sa so schodíkom vo svojej kuchyni trafila. „Väčšinou sa to tak ale nerobí a všetko sa zarovnáva do jednej plochy,“ hovorí Dorota. A dodáva: „Ale keby ste sa naozaj chceli držať ergonomických pravidiel, mali by ste zvážiť výšku každej jednotlivej plochy samostatne, aby vám to pri práci v kuchyni čo najviac vyhovovalo, necítili ste chrbát alebo nemali nepríjemne ohnuté lakte.

Miesto pre kávovary, mlynčeky a roboty

Kuchynské zvyky sa menia aj s technológiou. Fakt je, že teraz v kuchyni asi všetci využívame oveľa väčší počet spotrebičov, či už sú to obľúbené kávovary a mlynčeky na kávu (na ten svoj nedám dopustiť) alebo výkonné kuchynské roboty.

Aj na tie je potrebné pri zariaďovaní myslieť a mať pre ne miesto aj dostatok zásuviek, vypínačov a príkon elektriny. „Čo sa týka spotrebičov, dôležitá je aj výška umiestnenia rúry alebo mikrovlnky, kto sa k nim nechce ohýbať, dá si ich vyššie. Dokonca som sa u klienta stretla s tým, že chcel dať oveľa vyššie umývačku, aby sa k nej nemusel skláňať,“ uvádza Dorota. Pripomína zároveň, že nesmieme zabudnúť na dostatočné osvetlenie kuchynskej pracovnej linky, ak nie ste sova alebo netopier.

Hrnce patria dole, hrnčeky na dosah

Posledným a naozaj dôležitým orieškom na rozlúsknutie je, ako v kuchyni rozvrhnúť úložné priestory.

Ako je to človeku pohodlné. Hrnce sa väčšinou dávajú dole, pretože sú ťažké, príbory do šuplíkov k ruke, tanieriky, hrnčeky alebo poháre hore. Aj výška horných skriniek je dôležitá, aby ste do nich dočiahli. Uľahčujú to rôzne výsuvné systémy, ktoré s hornou poličkou zídu nižšie. A teraz sa často horné skrinky nerealizujú vôbec, namiesto nich sa primontujú len poličky,“ popisuje Dorota fígle.

V kuchyni letia farby, vzdušnosť a otvorenosť

Čo v kuchyniach práve letí? Na to som bola tiež zvedavá.

Trendy sa podľa architektky týkajú hlavne dizajnu a estetiky kuchyne. „Už tak nefrčí sklo, čiernobiela a vysoký lesk. Ľudia si obľúbili farebné kuchyne, veľa sa používa drevo a dyha, objavujú sa sezónne módy, ako napríklad biele spotrebiče. Robia sa kuchynské ostrovčeky a poličky namiesto horných skriniek, kuchyne sú otvorenejšie a vzdušnejšie. A tiež sa zväčšujú chladničky,“ smeje sa a jedným dychom dodáva: „Všetko vždy záleží na type interiéru a na osobnom vkuse.

Keď sme sa dorozprávali, išla som si variť do kuchyne čaj. Na osvetlení budem musieť zapracovať, došlo mi pri žmúrení do čajovej kanvice. A čo vy? Máte kuchyňu usporiadanú správne?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články