Tieto tartaletky môžete spraviť v jednej várke, keď budete robiť linecké. Stačí urobiť o niečo viac cesta ako obvykle a budete mať na svete hneď dve luxusné vianočné dobroty. Alebo to môžete obrátiť – ak by sa vám zdalo, že máte až príliš veľa tartaletiek, urobte zo zvyšku cesta klasické linecké.
Hotové cesto vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ja som si prácu trochu rozložila – v jeden deň som pripravila cesto, na ďalší deň som urobila tartaletky a na tretí som zo zvyškov povykrajovala linecké pečivo.
Cesta som mala určite viac ako foriem na tartaletky a aby som nemusela čakať, kým sa tartaletky upečú, vytiahla som silikónové formy na muffiny a naplnila cestom aj tie. Môžete v podstate použiť akýkoľvek košíček. Len teda potom budete musieť upraviť dĺžku pečenia podľa veľkosti formy. Cesto na tartaletky sa väčšinou vaľká a potom dáva do formy. Ja vaľkanie vynechávam a cesto vo forme roztláčam prstami. Príde mi to jednoduchšie.
Tipy na prácu s náplňou z vaječného likéru
- Náplň robím v pomere 1:1 smotana a likér. Likér je potom cítiť, ale len jemne. Odporúčam vždy pred pridaním želatíny náplň ochutnať a zhodnotiť podľa vašej chuti, či je to podľa vášho gusta.
- Pre deti použite vaječný likér bez alkoholu.
- Ak chcete “zabiť aj tretiu muchu jednou ranou”, urobte viac náplne. Zvyšky potom rozlejte do pohárov a keď to vychladne, dajte na minimálne 4 hodiny do chladničky. Vznikne vám veľmi vianočná panna cotta, ktorej len tak niekto neodolá.
Recept na vianočné tartaletky s vaječným likérom
Stavím sa, že keď sa na vianočnom večierku objavíte so škatuľou plnou tejto neobvyklej dobroty, bude vaša snaha veľmi dobre ocenená. A ak nejaké to sviatočné stretnutie robíte vy, určite využite možnosť “zabiť 3 muchy jednou ranou”. Budete tak servírovať 3 rôzne (a hlavne výborné!) dezerty a nestrávite prípravou príliš veľa času.
Nezabudnite, že vaječný likér obsahuje alkohol a preto je recept s ním až od 18 rokov.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla izbovej teploty
- 75 g práškového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 2 žĺtky
- citrónová kôra
Na náplň:
- 360 g vaječného likéru
- 360 g smotany na varenie
- 120 g cukru
- 3 plátky želatíny
Pripravte si domáci likér
Máme pre vás recept hneď na niekoľko verzií:
Postup:
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie na cesto.
- Pridajte zvyšok ingrediencií, teda maslo, žĺtky a citrónovú kôru. Vypracujte hladké cesto.
- Z cesta si urobte malé guľôčky veľké zhruba ako golfová loptička.
- Guľôčku dajte do formy na tartaletky, roztlačte ju cez celú formu aj okraje. Dno poprepichujte vidličkou. Takto postupujte so všetkými guľôčkami.
- Tartaletky dajte na 20 min. do chladničky, potom ich pečte doružova – asi 10 min. na 180 stupňov. Nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň. Do hrnca vlejte vaječný likér a smotanu na varenie. Za stáleho miešania zahrejte (ale nevarte) a prisypte cukor.
- Plátky želatíny namočte do vody podľa návodu na obale. Napučané ich potom primiešajte do teplej tekutiny. Miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
- Do upečených vychladnutých tartaletiek vlejte náplň, nechajte ju vychladnúť a dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky. Ozdobte a servírujte.
Tartaletky môžete ozdobiť na veľa spôsobov. Ja som použila čerstvé maliny, ale skvelé by boli aj čučoriedky, lyofilizované ovocie, kúsky nastrúhanej čokolády alebo napríklad oriešky – pistácie tento dezert pekne farebne oživia. A ak chcete dezertu dodať naozaj vianočnú iskru, dozdobte tartaletky maličkými medovníčkami, prípadne ich medovníkom aj trochu postrúhajte.
Tak dobrú chuť!
Ďalšie vianočné dezerty: