Práve čítate

Pomóóóc, prilepená žuvačka! Vyskúšala som, čo funguje na jej odstránenie

2688  
Zdieľať: 

Pomóóóc, prilepená žuvačka! Vyskúšala som, čo funguje na jej odstránenie

Otestovala som všemožné rady na to, ako odstrániť žuvačku z oblečenia, domáceho vybavenia, aj z detských vláskov. Mrknite sa na to, ktoré naozaj fungovali.

26. 1. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Pomóóóc, prilepená žuvačka! Vyskúšala som, čo funguje na jej odstránenie

Nájsť v obchode dobre padnúce džínsy je pre mňa občas beh na dlhú trať. Preto keď už si konečne nejaké vyberiem, snažím sa, aby mi čo najdlhšie vydržali. Práve nedávno som prvýkrát v jedných nových vyrazila von a čo čert nechcel, stali sa obeťou nejakého bezohľadného neporiadnika, ktorý nechal nechcený darček na sedačke v električke. Ach jaj. Prilepená žuvačka na mojich nových nohaviciach. Sami určite viete, ako ťažko sa z oblečenia odstraňuje. Ja som svoje nové džínsy chcela stoj čo stoj zachrániť, takže som prelúskala všetky možné rady, vyskúšala a spísala, čo podľa mňa naozaj funguje. A nielen na džínsy.

5 tipov na odstránenie prilepenej žuvačky

Aj keď by som vám radšej priala, aby ste ich nepotrebovali, tu sú tipy na záchranu vašich obľúbených vecí. Čo mi fungovalo a čo naopak radšej neodporúčam?

1. Šup do mrazáku

Džínsy som zachránila zmrazením. Ak sa teda žuvačka ocitne na menšom kúsku, ktorý sa do vášho mrazáku dobre vojde, vyskúšajte to! Oblečenie stačí zložiť, vložiť ho do vrecka a šup do mrazničky. Keď žuvačka dostatočne stuhne, pokúste sa ju okamžite zoškrabnúť. Dobre to ide napríklad plastovou kartou alebo nožom, ale pozor na to, aby ste si do látky neurobili dieru. Keď nemám na výber, nôž používam iba príborový.

2. Ľadová kocka

Nie všetko sa vojde do mrazničky. Ak vám deti nalepia žuvačku napríklad na sedačku, prikladajte k žuvačke ľadové kocky tak dlho, kým nebude úplne tuhá. Potom ju zoškrabnete rovnakým spôsobom, ako pri variante s mrazákom.

3. Fénovanie alebo horúca voda

Na hladké materiály mi celkom dobre funguje opak predchádzajúcich metód, teda nahriať žuvačku fénom a potom ju pomocou hladkého noža alebo karty opatrne zoškrabnúť. Môže sa ale stať, že vám na oblečení zostane fľak, ktorý ide len ťažko vyprať. Na takéto fľaky používam gél v spreji, ktorý je určený na mastné škvrny. Nechám ho na oblečení pôsobiť vždy celý deň a až potom ho vyperiem.

Menšie kúsky oblečenia môžete tiež vložiť do nádoby s vriacou vodou a po chvíľke opatrne žuvačku pod hladinou vody vykefovať. Táto metóda sa ale nehodí na všetky druhy látok, pretože nie každý kúsok vydrží takú vysokú teplotu, navyše sa v horúcej vode s vecami zle manipuluje a človek musí byť opatrný, aby sa neoparil.


Skúšala som aj žehličku. Teda prekryť žuvačku krycou páskou alebo papierom a prežehliť. Žuvačka sa podľa návodu mala od látky odlepiť a naopak sa prilepiť ku krytiu. To sa ale nestalo. Naopak sa ešte viac prilepila k látke.

4. Kobercová páska

Ako dobrý pomocník na odstránenie žuvačky sa mi osvedčila aj kobercová páska. Stačí ju nalepiť na poškodené miesto a potom rýchlo strhnúť. Tento proces je väčšinou potrebné viackrát zopakovať, ale vždy sa mi to nakoniec podarilo. Len pozor na jemné materiály, aby sa nepoškodila aj látka.

5. Prostriedky z obchodu

Keď bojujem so žuvačkou na koberci, koženkovom kresle, topánkach alebo na nábytku, použijem špeciálny sprej na odstránenie žuvačiek v kombinácii s kefkou. Nakoniec sa vždy zadarí. Ak budete podobný prostriedok kupovať, pozorne si prečítajte návod a to, na aké povrchy je ten konkrétny produkt vhodný.

Pozor na odlakovač a lieh

Stretla som sa s radami, ktoré odporúčajú použiť odlakovač na nechty, prípadne lieh. Na to si ale dajte naozaj veľký pozor, pretože by vaše obľúbené módne kúsky mohli skončiť v koši. Vyskúšala by som to iba až ako poslednú šancu v prípade, že všetky ostatné varianty zlyhajú a tak či tak už niet cesty späť.

Čo so žuvačkou vo vlasoch?

Práve nedávno som sa snažila dostať synovi z vlasov žuvačku, ktorú si tam sám s radosťou nalepil. Vo svojich štyroch rokoch netušil, že vyberanie žuvačky z vlasov nie je úplne príjemné. Myslím, že ho to už možno nikdy nenapadne.

Odstránenie žuvačky z vlasov je oveľa náročnejšie ako z oblečenia. Záleží tiež na tom, na akom mieste sa žuvačka na vlasy prichytila a koľko ich zlepila. Hlava nie je tričko, ťažko ju strčíte do mrazáku. Skúste preto na postihnuté vlasy naliať väčšie množstvo oleja (napr. olivového) a potov vlasy pomaly rozčesávajte hrebeňom.

Keby vám ani to nefungovalo, skúste žuvačku vo vlasoch posprejovať lakom na vlasy. Žuvačka trochu stvrdne a lepšie sa potom dostáva dole. Musím ale povedať, že posprejovanie lakom na vlasy mi zase tak dobre nefungovalo. Poslednou záchranou je už len pri oblečení spomínaný ľad. Keď nezafunguje nič iné, ľad vás zachráni, len musia mať vaše ratolesti dosť trpezlivosti a možno sa vyhnete aj obávanému zákroku s nožničkami.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články