Práve čítate

Čo robím, aby som mala krásne mihalnice? Manuál od líčenia po starostlivosť, na ktorú sa často zabúda

2721  
Zdieľať: 

Čo robím, aby som mala krásne mihalnice? Manuál od líčenia po starostlivosť, na ktorú sa často zabúda

Čo sa týka starostlivosti o pleť, väčšina z nás vie, že k nej patrí hlavne dôkladné čistenie a hydratácia. Staráte sa ale rovnako aj o svoje mihalnice? Pri tých sa najčastejšie hovorí o nalíčení a odlíčení, ale starostlivosť sa už tak často nerieši. Prečítajte si, čo všetko pre ne môžete robiť.

14. 11. 2022 3 min. čítania Juliána Šoleová
Čo robím, aby som mala krásne mihalnice? Manuál od líčenia po starostlivosť, na ktorú sa často zabúda

Estetická stránka:  líčenie a semi-permanentná úprava

Používanie maskary považujem za jednu z najbežnejších súčastí ženského líčenia. Síce aktuálny trend obočia niekedy v modernej extravagancii prevažuje nad líčením mihalníc, ale aj tak stále platí, že mihalnice chceme mať všetky čo najhustejšie, najdlhšie a najvýraznejšie. Či už ich líčime, alebo ich nosíme prirodzené.

Medzi maskarami sú veľké rozdiely. Pre jednoduchosť odporúčam vyberať si podľa kefky: držím sa pravidla, že čím jednoduchší a klasický tvar, tým lepší výsledok. Je to ale o osobnej preferencii.

Najčastejšie problémy s maskarami:

  1. Opadávanie farby pod oči: To môže znamenať, že maskara je príliš stará, ale tiež môže byť nekvalitná.
  2. Obtlačky maskary na nadočnicovom oblúku: Znamenajú, že maskara je veľmi citlivá na vlhkosť. Nie je to jej vekom, ale skôr zložením, preto skúste napríklad inú značku s iným zložením.

Reálny rozdiel medzi maskarami na objem alebo na predĺženie som zaznamenala predovšetkým v tvare kefky. Nie v produkte samotnom. Vo všeobecnosti by som vyberala skôr maskaru prírodnú. V maskarách býva viac sporných ingrediencií ako v bežnej kozmetike a bola by som teda opatrnejšia.

Vodoodolnú maskaru odporúčam používať iba výnimočne, na špeciálne príležitosti, pretože dosť vysušuje.

Ako správne aplikovať maskaru?

Vždy ju nanášajte od korienkov mihalníc, nie len na končeky:

  • Pre výrazný vzhľad aplikujte na každé oko maskaru 5x. Vizážisti to považujú za ideálny počet vrstiev.
  • Pre prirodzený vzhľad vyskúšajte hnedú maskaru! Bude to vyzerať, že žiadnu nemáte a pritom mihalnice budú dlhšie.
  • Ak používate klieštiky na mihalnice, tak vždy pred aplikáciou maskary. Odporúčam 3x stlačiť. Báť sa nemusíte, mihalnice sa tým ničia minimálne a hlavne sa rýchlo obnovujú.

Medzi modernými úpravami je teraz populárna laminácia mihalníc. V podstate je to dočasné natočenie mihalníc nahor a efekt je podobný ako pri použití klieštikov. Len s tým rozdielom, že to vydrží 5 – 8 týždňov. Je to chemický proces, niečo ako klasická trvalá na vlasy. Mihalnice sa tiež farbia semi-permanentnou farbou, obvykle u kozmetičky rovnako ako obočie, ale väčšinou čiernou farbou.

Farbenie mihalníc doma

Mihalnice si môžete zafarbiť aj doma, ale nie je to úplne jednoduché – vždy musíte mať jedno oko zatvorené. Ak sa do toho chcete pustiť, tak:

  1. Rozmiešajte farbu
  2. Aplikujte ju na jedno oko pred zrkadlom
  3. Nechajte podľa inštrukcií pôsobiť (obvykle 10 – 15 minút)
  4. Zvyšky odstráňte tampónikom
  5. Opakujte na druhom oku.

Ako a čím mihalnice odličujem, aby čo najmenej trpeli

Samozrejme je potrebné použiť vhodné odličovadlo, ale záleží aj na mechanike odličovania.

Najlepšie mi vždy fungovali odličovacie oleje. Niektoré maskary totiž idú horko ťažko odlíčiť bez olejovej zložky. Skvelé výsledky mali vždy aj dvojzložkové odličovače. A v neposlednom rade je v ostatnom čase veľkým favoritom tuhý odličovač. Máva hustotu vazelíny a nanáša sa pomocou navlhčeného vatového tampónika. Nedostáva sa ho do oka toľko ako oleja a ja ho vrelo odporúčam.

A ako teda na to?

  1. Nech už použijete akýkoľvek produkt, nechajte najskôr maskaru jemne rozpustiť. Tampónik s odličovačom položte na zatvorené očné viečko a nechajte pôsobiť. Pri  vodoodolnej maskare alebo silnej vrstve pokojne aj 1 – 2 minúty. Ak sa ale líčite iba ľahko, stačí pár sekúnd.
  2. Jemne stierajte v smere rastu mihalníc a snažte sa neobiť príliš veľký pohyb. Nesťahujte celé viečko veľmi dole a vynechajte prílišné krúživé pohyby. Pokožka v očnom okolí je jemná a preto náchylná na tvorenie vrások, takže nie je vhodné zbytočne ju naťahovať a zaťažovať.
  3. Odličovanie opakujte, kým nebude tampón čistý.

Výživa a hydratácia mihalníc ako súčasť bežnej starostlivosti

Mihalnice si zaslúžia predovšetkým dopĺňanie pantenolu, karnozínu a peptidov. Peptidy sú zlúčeniny aminokyselín, ktoré obnovujú produkciu kolagénu. Pantenol regeneruje, hydratuje a karnozín udržuje stabilné pH vnútri buniek.

Všeobecné pravidlo je všetko na mihalnice aplikovať od korienkov, teda pri pokožke. Potrebujete, aby sa vyživil práve korienok. Či  už sa rozhodnete pre drahé rastové sérum alebo jednozložkovú aplikáciu, je potrebné mať na pamäti, že efekt pár týždňov po vynechaní výživy môže zase zoslabnúť.

Ja už mám taký dlhodobý mihalnicový rituál. A rada používam aj čisté olejčeky:

  • Čistý ricínový olej: Stojí pár eur a býva najhojnejšie zastúpenou zložkou v rade sér. Podporuje rast, je vhodný aj na obočie, prípadne na vlasy, nepoužívajte ho ale na pleť.
  • Jojobový olej: Podporuje bunečnú obnovu a rast, je vhodný na hydratáciu a výživu mihalníc.
  • Avokádový olej: Dodáva pružnosť a znižuje lámavosť.

Olejčeky odporúčam aplikovať vatovou tyčinkou ku korienkom, ale len v malom množstve, aby sa vám nedostali do očí. Nemusíte sa báť, nepáli to, ale príjemné to tiež nie je. Keď sa to náhodou stane, oči si vypláchnite. Kým sa vám aplikácia dostane do ruky, je lepšie použiť séra, pretože na rozdiel od čistého oleja mávajú väčšiu hustotu a tak sa aj pohodlnejšie nanášajú.

Určite vyskúšajte viac variantov výživy, nech si nájdete tú najpohodlnejšiu, ktorá sa možno stane milou súčasťou vášho dňa a času samej pre seba.

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk .

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články