Práve čítate

Ako z 20 dní zákonnej dovolenky vyťažiť v roku 2022 čo najviac voľna

3668  
Zdieľať: 

Ako z 20 dní zákonnej dovolenky vyťažiť v roku 2022 čo najviac voľna

Po prvýkrát otvoriť úplne čistý diár je pre mňa malý rituál a vstupenka do sveta snenia. Na čo sa už teraz môžem tešiť? Kde mám naopak priestor pre šťastné náhody? Zatiaľ čo obsah odpovede na druhú otázku by mi mohla povedať kartárka, kľúčové pevné body každého roka sú nemenné. Štátne sviatky a dni voľna sú to, čo kontrolujem ako prvé. A nechce sa mi veriť, že to nerobíte tiež.

12. 12. 2021 3 min. čítania Olga Sládková
Ako z 20 dní zákonnej dovolenky vyťažiť v roku 2022 čo najviac voľna

Priznám sa, že sa vôbec nehanbím za to, že sa rada teším. Každá dovolenka mi veľmi rýchlo utečie – ale tešiť sa vopred, plánovať a snívať – to si užívam naplno. Na čo sa teda tešiť v roku 2022? 

Kým sa pustím do podrobností, základný prehľad som vám zhrnula do tabuľky.

MESIAC  VOĽNÝ PRACOVNÝ DEŇ  DEŇ V TÝŽDNI INVESTICIE ZÁKONNEJ DOVOLENKY DĹŽKA  VOĽNA VKUSE PRI VYUŽITÍ 
Január 1. 1. sobota 
Január  6. 1. štvrtok  1 4
Apríl  15. 4 a 18. 4. piatok a pondelok 0

4

8

4

10

16

Máj  1. 5. a 8. 5. nedeľa :-(
Júl  5. 7. utorok    

1

4

 

4

9

August 29. 8  pondelok   

v kombinácii s 1. 9.  

 

 

September          1. 9.  štvrtok  3

 

7

 

September        15. 9.  štvrtok  1

4

4

9

November  17. 11. štvrtok  1

4

4

9

December 26. 12. pondelok 4 9

Ako sami vidíte, rok 2022 je na voľné dni celkom bohatý, bohužiaľ, niektoré sviatky nám padnú na víkendové dni. Z 15 dní voľna ich na pracovné dni ale pripadá presne 9. Takže kúzliť sa dá, určite to vyskúšajte! 

Pracovná jar 

Počas prvých 6 mesiacov roka 2022 si nohy hore vlastne vôbec nedáme. Nový rok oslávime v sobotu a oba májové sviatky pripadnú na víkend – konkrétne na nedeľu. 

Predĺžte si Veľkú noc 

Jediné jarné odpočívanie nás čaká na Veľkú noc. Tá začína na Veľký piatok 15. apríla a končí Veľkonočným pondelkom 18. apríla. 

Štyri dni voľna „zadarmo“ (bez nutnosti vziať si dovolenku) sa dajú pokojne využiť na cestu do zahraničia, napríklad na menší výlet po Európe. Ak radšej ako oslavovať sviatky doma strávite čas niekde na cestách, vyberte si destinácie, kde Veľkú noc až tak neriešia. Naopak si ale dajte pozor, ak si vyberiete krajiny, kde majú podobné voľno. Tam bývajú cesty plné domácich obyvateľov a zatvorené prevádzky tak, ako by to bolo u nás. 

Ak by ste si Veľkú noc chceli predĺžiť, zoberte si dovolenku 11. – 14. 4. Reálne tak získate voľno od soboty 9. 4. do pondelka 18. 4. vrátane, teda 10 dní s využitím 4 dní vašej dovolenky. Pokiaľ pri plánovaní dovolenky nemusíte riešiť aj školské prázdniny (deti budú 14 – 19. 4. tak či tak doma), s voľnom až po sviatkoch 19. – 22. 4. sa môžete dočkať ešte lepšieho a teplejšieho počasia. 

A ak by ste si vzali voľno pred aj po Veľkej noci, za 8 dní dovolenky dostanete 16 dní nepretržitého voľna. A to by na príjemnú predsezónnu dovolenku pri mori mohlo stačiť. 

Letné voľno 

Pohľad na letné sviatky našťastie taký tragický nie je. Pokiaľ si zoberiete voľno 4. júla a následne 6. – 8. 7., budete dovolenkovať celých 9 dní. A to už stojí za zváženie. 

Akú destináciu si vyberiete, je len na vás. Zvážili by sme však zostať doma, prípadne v inom väčšom slovenskom meste, kam ste dlho túžili ísť. Bez domácich to tam bude určite super a vy si užijete krásy mesta. Alebo si radšej zabookujete letenky? :-) 

A klasicky tu máme koniec augusta, začiatok septembra. 29. august pripadne na pondelok. Čo bez využitia dovolenky predpovedá predĺžený víkend. 

S investíciou dovolenky je to však iná rozprávka. A dôvod je jednoduchý. 1. september. Ak si teda zoberiete 3 dni voľna, zaručí vám to predĺženie leta o 9 dní. Kombinovať sa to dá aj tak, že si voľno zoberiete len posledné augustové dni a v piatok, 2. 9. už budete v práci, ale predsa len – kto by v piatok chcel byť v práci, však? 

Jesenné sviatky

V strede septembra nás ešte čaká deň pracovného pokoja a to 15. 9. Ten pripadá na štvrtok, takže ak si zoberiete voľno v piatok, máte 4 dni voľna, ak aj pondelok až stredu, opäť je to krásnych 9 dní. Ak vám teda nebehajú po dome školopovinné detičky. 

Rovnaká situácia s voľným štvrtkom sa bude opakovať aj v novembri, pretože Deň boja za slobodu a demokraciu pripadá na štvrtok. Scenár sa teda môže opakovať. Buď si vyberiete jeden deň voľna a získate 4 dni predvianočného oddychu, alebo 4 dni počas celého týždňa a krásnych 9 dní je vašich. 

Víkendové Vianoce 

Koniec roka nám veľa voľných dní neprinesie, čo je škoda, ale ak ste si nejaké voľné dni ušetrili, s radosťou ich môžete minúť! 

Štedrý deň, Prvý sviatok vianočný pripadnú na víkend, Štefana však oslávime v pondelok. S investíciou 4 dní zákonného voľna to bude 9 dní dovolenky. 

Tak ako, tešíte sa na voľno? Naplánujete si ho podľa nás? Ak áno, dajte vedieť, ktoré voľné dni využijete!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články