Práve čítate

Keď mám chuť na odľahčený obed, robím špagety z cukety. Recept a tipy na to, ako ich servírovať

4409  
Zdieľať: 

Keď mám chuť na odľahčený obed, robím špagety z cukety. Recept a tipy na to, ako ich servírovať

Cuketové špagety, rezance alebo zoodles sú u nás doma hitom niekoľko posledných rokov. Hlavne v lete, to kvôli sezónnosti cukiet. Takže ak aj vy máte na záhrade “precuketované”, skúste cuketový recept tak trochu na iný spôsob.

17. 7. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Keď mám chuť na odľahčený obed, robím špagety z cukety. Recept a tipy na to, ako ich servírovať

Špagety z cukety urobíte ľahko – buď pomocou špiralizéra, alebo špeciálnej škrabky. Zaberie to asi rovnako veľa času, ako keby ste cuketu strúhali (čo tiež môžete urobiť v prípade, že doma nemáte ani jednu z vyššie spomínaných pomôcok). Takže pohoda!  Servírovať ich môžete buď neuvarené, alebo krátko osmažené na panvičke. Oba varianty majú niečo do seba, ten prvý je ako stvorený na horúce letné dni.

Cuketové špagety je možné servírovať s úplne akoukoľvek omáčkou, ktorá sa bežne dáva na cestoviny. My máme radi bolonskú alebo iba jednoduchú paradajkovú s mozzarellou. Zoodles môžete okrem talianskeho spôsobu pripraviť aj na ázijský spôsob, teda so sójovou omáčkou, sezamovým olejom, zázvorom, cesnakom, sezamovými semienkami, jarnou cibuľkou a obľúbeným orieškovým maslom. K špagetám sa skvelo hodí aj mäso – napríklad s krevetami je to úplná bomba. Fajn je ale aj kuracie, morčacie alebo ryba. Výborne tiež chutí, keď zoodles dochutíte rovnako, ako keby ste robili šalát Caesar. Ja rada pridávam cuketové rezance aj do polievok namiesto tých klasických.

Tip: Na tchibo.sk nájdete elektrický špirálový krájač, s ktorým to ide naozaj hladko.

Recept na domáce bazalkové pesto nielen k cuketovým rezancom

Asi najrýchlejší spôsob podávania je s pestom a obľúbeným syrom. Pesto je dobré ako kupované, tak domáce. K cuketovým cestovinám sa hodí napríklad z medvedieho cesnaku, pistácií, sušených paradajok, ligurčeka, alebo bazalky. U nás je najobľúbenejšie pesto práve to bazalkové, na ktoré mám pre vás recept. Ak s domácimi pestami zatiaľ nemáte skúsenosť, tak vás môžem upokojiť, že je to naozaj veľmi jednoduché a rýchle.

Ingrediencie:

  • 30 g čerstvej bazalky
  • 20 g kešu orieškov
  • 25 g parmezánu
  • 4 – 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku

recept na pesto

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vložte do mixéra.
  2. Mixujte, kým vám nevznikne hladké pesto.
  3. Vzniknuté pesto ochutnajte a prípadne dochuťte.

Recept na „zoodles“ s bazalkovým pestom a cherry paradajkami

Pesto už máte, tak ho teraz spojíme s ďalšími ingredienciami a ľahký zdravý obed bude na svete!

Ingrediencie (na 3 porcie):

  • 3 cukety
  • Bazalkové pesto
  • 200 g cherry paradajok
  • 125 g čerstvého špenátu
  • Olivový olej
  • Soľ

Postup:

  1. Pomocou špiralizéra alebo špeciálnej škrabky vytvorte z cukiet špagety alebo rezance.
  2. Krátko ich osmažte na troche olivového oleja (stačí cca 3 minúty alebo tento krok môžete vynechať úplne).
  3. Špagety zložte z panvice a vložte na ňu nakrájané cherry paradajky a keď zmäknú, tak aj čerstvý špenát.
  4. Počkajte, kým špenát povädne, vráťte na panvicu špagety a pridajte trochu pesta.
  5. Premiešajte a servírujte.

Čo robiť, keď cuketa púšťa šťavu?

Cuketa púšťa celkom veľa šťavy a bola by škoda ju len tak vyhodiť. Servírujte teda zoodles s kúskom pečiva, ktorým tanier po jedle poriadne vytriete.

Mne osobne nevadí, že cukety pustia šťavu, ale chápem, že nie každý to má rovnako. Mám pre vás preto malý “trik”. Zoodles osoľte, premiešajte a dajte do sitka. To položte na dostatočne hlbokú misu a počkajte aspoň 30 min., aby odkvapkala prebytočná tekutina. Následne cuketu zľahka vyžmýkajte – pri tomto kroku buďte opatrní, aby ste namiesto zoodles nemali skôr kašu.

No a ak máte doma malých stravníkov, tak mám pre vás ešte jeden skvelý tip. Premiešajte zoodles s klasickými špagetami. Pomer špagety:zoodles je na vás, ja dávam cca 50:50. Môj syn miluje špagety a toto je ľahký spôsob, ako zaistiť, aby jedol aj viac zeleniny. Cestoviny so zoodles môžete servírovať s čímkoľvek obvykle podávate špagety. Skvelo sa hodia aj k vyššie popísanému receptu s pestom, špenátom a paradajkami. To vám potom v podstate vznikne teplý cestovinový šalát, ktorý si zamilujú aj malé deti.

Cuketové špagety môžete servírovať aj ako prílohu. Stačí ich dochutiť alebo ľahko osmažiť na prelisovanom strúčiku cesnaku. Skvelý je tiež ázijský variant, ktorý milujem asi najviac – osmažím rezance na troške cesnaku v sezamovom oleji, pridám zázvor, sójovú omáčku a je hotovo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články