Práve čítate

Najlepšie domáce hranolky robím technikou dvojitého smaženia. Ako na ne a čím ich dochutiť?

10811  
Zdieľať: 

Najlepšie domáce hranolky robím technikou dvojitého smaženia. Ako na ne a čím ich dochutiť?

Čo si budeme hovoriť… Hranolky síce nepatria medzi najzdravšie prílohy, ale sú také hriešne dobré, že si ich jednoducho občas musím dať. Hlavne teraz v lete, kedy si užívame grilovanie a chceme si k mäsu vychutnať niečo chrumkavé. A keďže najlepšie hranolky sú podľa mňa tie doma pripravované, spísala som pre vás návod, ako na ne.

23. 7. 2023 4 min. čítania Romana Böhmová
Najlepšie domáce hranolky robím technikou dvojitého smaženia. Ako na ne a čím ich dochutiť?

Na najlepšie hranolky človek nemusí do fastfoodov alebo ich kupovať zmrazené. Dajú sa perfektne a veľakrát oveľa lepšie pripraviť doma zo zemiakov a určite to nie je žiadna veda! Začnite výberom zemiakov. Na domáce hranolky sa najlepšie hodia zemiaky varného typu C, ktoré sú múčne a plné škrobu. Veľkosť je iba na vás. Jednoducho čím dlhšie hranolky chcete, tým väčšie zemiaky vyberajte. A asi nemusím zdôrazňovať, že zo slovenských zemiakov bude výsledok úplne najlepší.

Zemiaky môžete zbaviť šupky, alebo ich aj so šupkou dôkladne umyť, prípadne očistiť kefkou pod tečúcou vodou. Potom ich nakrájajte na plátky a tie potom na hranolky cca 1 cm široké. Hneď z dosky ich hádžte do misky so studenou vodou. Pre tých menej zručných alebo tých, čo sa nekamarátia s nožom – použite krájač na hranolky. V studenej vode im potom doprajte kúpeľ (ak ich robíte v predstihu, pokojne ich nechajte odpočívať do druhého dňa). Po ňom zemiaky ešte raz prepláchnite a potom poriadne osušte, najlepšie papierovou utierkou. A takto sú pripravené na panvicu, do fritézy alebo do rúry.

Aký používam olej?


Na prípravu hranoliek používam výhradne repkový olej a to ako kvôli jeho chuti, ktorá príliš neovplyvňuje výslednú chuť hranoliek, tak aj pre jeho vlastnosti, ktoré sú pre vysoké teploty ideálnejšie ako napríklad pri slnečnicovom oleji. Odporúčam tiež niekedy vyskúšať arašidový olej, ak sa vám vyskytuje v kuchyni.

Ako docieliť to, aby boli hranolky naozaj chrumkavé?

  • Predvarte ich: Vložte nakrájané zemiaky do osolenej vriacej vody a 5 minút ich varte. Potom ich sceďte a nechajte úplne vychladnúť rozložené napr. na utierke na plechu. Môžete ich pokojne dať aj do chladničky. Vďaka predvareniu budú hranolky vnútri vláčne, ale na povrchu chrumkavé.
  • Smažte dvakrát: Vyskúšajte jednoduchý fígeľ, ktorý dovedie chuť aj chrumkavosť na vrchol. Hranolky jednoducho len vypražte dvakrát. Ako na to? Mrknite na recept nižšie, ktorý som pre vás pripravila.
  • Krájajte na rovnaké kúsky: Či už budete robiť tenšie kúsky alebo širšie, vždy krájajte hranolky tak, aby boli rovnako veľké. Inak budú niektoré presmažené a iné naopak veľmi mäkké.
  • Dodržujte teplotu: Zásadné je vložiť zemiaky do oleja až vo chvíli, keď je naozaj rozpálený. Použite pokojne aj kuchynský teplomer, ak ho doma máte.
  • Majte dostatočné množstvo oleja: Hranolky by mali byť dobre ponorené, ideálne tak, aby mali nad sebou ešte trochu voľného miesta.
  • Smažte po častiach: Ak robíte väčšie množstvo hranoliek, rozdeľte ich na niekoľko dávok. Skrátka tak, aby v nádobe neboli natesno a tiež aby veľká masa zemiakov olej veľmi neschladila.
  • Podávajte začerstva: Nečakajte a servírujte ich čo najskôr po dosmažení, aby hranolky nezmäkli.


Najjednoduchšie to je samozrejme vo fritéze, ale nie každý ju má doma. Môžete si ale vypomôcť aj menším kastrólikom, do ktorého nalejete dostatok oleja a s pomocou kuchynského teplomera ho zahrejete na správnu teplotu. Veľkým trendom je teraz používanie tzv. airfryera, kde osmažíte hranolky krásne dochrumkava s použitím minimálneho množstva oleja. A nakoniec samozrejme môžete hranolky upiecť aj v rúre.

Ako pripraviť najlepšie hranolky metódou dvojitého smaženia

Pripravte si zemiaky a pustite sa do toho!

Budete potrebovať: 

  • zemiaky varného typu C
  • repkový olej
  • soľ

Postup prípravy:

  1. Zemiaky očistite, prípadne ošúpte. Nakrájajte ich na hranolky a vhoďte do studenej vody.
  2. Potom ich dôkladne osušte a vložte na 4 minúty do čerstvého oleja, ktorý je zahriaty na 160 °C. Môžete si pomôcť kuchynským teplomerom, ak nemáte fritézu.
  3. Po vytiahnutí ich preceďte, nechajte okvapkať a osušte ich papierovou utierkou.
  4. Tentokrát olej zahrejte na 180 °C a hranolky v ňom smažte druhýkrát, a to do zlatova.
  5. Hotové hranolky nechajte okvapkať a potom ich nasypte do misy vystlanej kuchynskými utierkami, aby ste ich zbavili nadbytočného oleja.
  6. Posoľte ich a niekoľkokrát prehoďte, aby sa soľ dostala ku všetkým kúskom.

Hranolky pečené v rúre

Hranolky pečené v rúre sú samozrejme o chlp zdravšie, takže ich robím predovšetkým pre deti, prípadne keď je horúco a nechcem jesť úplne ťažké smažené jedlo. Aj v tomto prípade si môžete pomôcť predvarením zemiakov. Rúru si medzitým vyhrejte na 200 stupňov (horkovzduch na 180 stupňov). Na plech položte papier na pečenie, zľahka potrite olejom a rozprestrite naň hranolky osušené od vody a zmiešané s dvomi lyžicami oleja a so soľou. V jednej vrstve tak, aby sa najlepšie nedotýkali jedna druhej. Pečte približne 15 minút, potom plech vytiahnite a hranolky premiešajte. Následne pokračujte v pečení ďalších 10 minút, kým hranolky nie sú krásne zlaté.

Ochutené hranolky sú super aj len tak

Hranolky niekedy podávam napríklad aj namiesto chipsov, ako sa hovorí „na chrumkanie“, napríklad k poháriku niečoho ostrejšieho. A práve v takejto chvíli ich často nejako dochucujem. Najrôznejšie chute a vône pridáte naozaj jednoducho.

Ochutenie hranoliek pečených v rúre

Zemiaky ochucujem ešte pred tým, ako ich dám piecť. Určite vyskúšajte moju obľúbenú verziu s balzamikom a bylinkami, ako je ligurček a bazalka. V kombinácii s olivovým olejom sa hodí napr. rozmarín alebo tymian. Čo si ale určite zamilujete, sú hranolky s cesnakom a paprikou. Ak by ste si ich chceli pripraviť, stačí vám len olej, čierne korenie, sušený alebo ešte lepšie čerstvý prelisovaný cesnak a mletá paprika. To všetko zmiešajte s hranolkami a takto ich pečte v rúre rovnako, ako už bolo spomenuté.

Ochutenie smažených hranoliek

Oproti pečeným hranolkám, tie smažené sa ochucujú až po tepelnej úprave. Najradšej to robím zmesou sušeného mletého korenia. Odporúčam údenú papriku, sušenú cibuľu a cesnak, najrôznejšie bylinky. Môžete dokonca zohnať aj sušený mletý syr. Ten dodá hranolkám super šmrnc. Z klasických syrov je zase dobré premiešať hranolky s jemne mletým parmezánom (s trochou cesnaku). Hranolky ochucujte vždy hneď po vytiahnutí z oleja a osušení. Vďaka tomu sa na nich korenie dobre uchytí.

Dipy k hranolkám

Robím ich z majonézy alebo kyslej smotany. Vmiešam trošku cesnaku, jemne strúhaného syra, s nadrobno nasekaným rozmarínom, čerstvo mletým korením, chilli a podobne. Obľúbená je u nás aj hľuzovková majonéza: do klasickej majonézy vmiešajte trošku hľuzovkovej pasty a potom to chutí vážne skvelo. Môžete si ale urobiť pokojne aj vegánsky dip, napríklad z roztlačeného avokáda.

A na záver mám pre vás pár nápadov na dobroty, s ktorými tvoria chrumkavučké hranolky perfektnú dvojicu. Burger s ajvarom, hovädzím alebo kuracím mäsomhubový burger a domáce hot dogy.

Tak dobrú chuť a užite si krásny zvyšok prázdninových dní!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články