Práve čítate

Recepty na domáci ochutený popcorn: Syrový, karamelový a veľa ďalších

5213  
Zdieľať: 

Recepty na domáci ochutený popcorn: Syrový, karamelový a veľa ďalších

Hovoríte si, prečo by ste mali v decembri, kedy sa maškrtia hlavne vianočné koláčiky, robiť popcorn? Odpoveď je ľahká - bude sa vám hodiť pri sledovaní vianočných filmov, ako občerstvenie pre návštevy alebo na Silvestra.

10. 12. 2021 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Recepty na domáci ochutený popcorn: Syrový, karamelový a veľa ďalších

Domáci popcorn má podľa mňa niekoľko výhod. Tou najväčšou je, že máte pod kontrolou, čo do neho dávate. Môžete si určiť množstvo soli alebo cukru a hlavne rozhodnúť o príchuti. Fantázii sa medze nekladú – ja mám pre vás recept na klasický syrový a karamelový, ale keď už budete vedieť, ako na to, pripravíte si potom popcorn s akoukoľvek príchuťou, ktorá vám napadne. Na prípravu nepotrebujete mikrovlnnú rúru ani popcornovač, ale bude stačiť obyčajný hrniec (výhodou je nepriľnavý) a sporák.

Od základu: Ako na popcorn zo zrniečok?

V dnešnej dobe popcornov do mikrovlniek veľa ľudí tápe v tom, ako ho pripraviť klasicky. Nebojte sa, je to ľahké!

Do veľkého hrnca dajte 2 lyžice oleja a 100 g kukurice na popcorn. Premiešajte, zakryte pokrievkou a nechajte za občasného pohybovania hrncom na miernom plameni zahrievať asi 3 minúty. Počas pukania kukurice hrniec neotvárajte. Popcorn zložte z ohňa vo chvíli, kedy pukanie začne spomaľovať. Nechajte ho potom ešte asi minútu zatvorený v hrnci dôjsť.

Popcorn máme, ako ho ochutiť?

Najjednoduchšie je popcorn iba osoliť/osladiť, prípadne aj poliať rozpusteným maslom. Túto klasiku milujem a verím, že ňou nikto nepohrdne. Môžete ju ale trochu ozvláštniť.


Či už maslo, alebo iné ingrediencie v tekutej konzistencii, najlepšie je pridávať ich po troškách a za stáleho miešania, aby všetko nenasiaklo len do hornej vrstvy popcornu. Lepšie sa to robí vo dvojici. Jeden pomaličky pridáva, druhý premiešava.

Klasika a korenie

Na popcorn môžete dať takmer akúkoľvek zmes korenia, ktorú máte radi. Medzi mojich favoritov patrí paprikový mix – zmiešam v malej miske údenú papriku, sušenú cibuľu a soľ. Rada mám aj zmes oregana, bazalky, sušeného cesnaku a soli. Kým ale popcorn týmito prísadami posypem, polejem ho trochou masla alebo oleja, aby na ňom korenie lepšie držalo. S tukom to nepreháňajte, pretože mokrý popcorn nie je úplne to, čo chcete dosiahnuť a navyše to nie je veľmi zdravé. Presné množstvo byliniek si určte podľa vlastných chutí.

Sladké maškrtenie

Milovníci sladkého, nezúfajte! Aj pre vás mám pár tipov. Okrem karamelu môžete popcorn preliať napríklad aj čokoládou. Stačí ju rozpustiť, premiešať s popcornom, rozprestrieť na plech a dať na chvíľu do chladničky, kým nestuhne. Výborná je aj škoricová verzia – popcorn opäť najskôr polejte trochou oleja či masla a následne posypte práškovým cukrom a škoricou. Teraz v decembri sa perfektne hodí aj perníkové korenie.

Popcorn môžete ozvláštniť aj tak, že primiešate oriešky alebo ďalšie chrumkavé súčasti. Do slaného odporúčam mandle alebo arašidy a do sladkého kokosové lupienky.

Farebný popcorn

Na jeho výrobu budete potrebovať 80 ml rozpusteného masla, 60 ml medu alebo sirupu, 100 g cukru, 1 vrecko želatíny a gélové potravinárske farbivo. Rozohriate maslo zmiešajte s medom, cukrom a nakoniec pridajte želatínu. Keď budú všetky ingrediencie prepojené (v prípade potreby ešte trošku zahrejte), vmiešajte potravinárske farbivo. Zmesou polejte pripravený popcorn a premiešajte. Zmes rozprestrite na plech s papierom na pečenie a dajte asi na 10 min. do rúry vyhriatej na 130 °C. Potom už ho stačí len nalámať do misy (ak to bude potrebné) a servírovať.

Domáci syrový popcorn s parmezánom

Syrový popcorn je u nás najobľúbenejší. Ja do neho najradšej pridávam parmezán, pretože je chuťovo výrazný a zároveň sa pri rozpúšťaní k popcornu dobre priľne bez toho, aby ho príliš zlepil.

Ingrediencie:

  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 20 g rozpusteného masla
  • 2 lyžičky sušenej cibule
  • soľ
  • hotový popcorn

recept na sýrový popcorn

Postup:

  1. Hotový neochutený popcorn vysypte do veľkej misy.
  2. Polejte ho rozpusteným maslom a ešte teplý posypte parmezánom. Pekne sa vám na popcorne rozpustí. Neodporúčam robiť tento krok v teplom hrnci, inak sa vám parmezán prichytí na dno hrnca.
  3. Nakoniec popcorn osoľte, posypte sušenou cibuľou a premiešajte. Ochutnajte a prípadne dosoľte, či pridajte parmezán alebo sušenú cibuľku.

Popcornový darček


Ak radi dávate jedlé darčeky, môžete pripraviť domáce zmesi na ochutenie popcornu, pekne ich zabaliť a spolu s kukuricou a návodom vytvoríte krásnu sadu.

Domáci karamelový popcorn

Tento recept môžete ľahko ozvláštniť pridaním soli. Z karamelu sa tak jednoducho stane môj milovaný slaný karamel.

Ingrediencie:

  • 180 g trstinového cukru
  • 30 g masla
  • hotový popcorn

karamelový popcorn recept

Postup:

  1. Cukor vysypte do malého hrnca. Zahrievajte na miernom plameni a občas premiešajte.
  2. Keď bude mať cukor sirupovú konzistenciu, pridajte maslo (pozor, niekedy to môže trošku prskať). Nechajte ho rozpustiť a zamiešajte.
  3. Karamel vmiešajte do popcornu. Nechajte ho vychladnúť (môžete ho nechať v hrnci alebo rozprestrieť na plech) a potom nalámte do misy.

Tip na upratovanie

Keby vám karamel stuhol v hrnci, nebojte sa, dá sa to umyť ľahšie, ako sa asi zdá. Stačí do hrnca naliať teplú vodu a rozpustí sa.

No a ak nemáte čas domáci popcorn dochucovať, ale zároveň by ste chceli niečo zaujímavejšie ako len soľ, predávajú sa už hotové zmesi na dochucovanie. Na internete sa dá dokonca aj zohnať sušený syrový prášok, s ktorým vyčarujete sýto žltý a aromatický popcorn, podobný, na akom si možno občas pochutnávate v kine.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články