Aký syr je na grilovanie najvhodnejší? Ako vždy sa oplatí siahnuť po kvalite. Nekvalitné plesňové syry už počas grilovania vytečú, budú olejovité a chuťovo nemastné-neslané. Ak chcete ten najlepší chuťový zážitok, miesto hermelínu kúpte camembert. Ten má vďaka dlhšiemu zreniu plnšiu maslovú chuť a je tiež mäkší, takže sa po grilovaní krásne rozteká. Špeciálnymi balíčkami určenými na grilovanie tiež rozhodne nešliapnete vedľa, hermelíny v nich obsiahnuté sú vhodné na úpravu pri vysokých teplotách.
Ako ochucujem hermelín na grilovanie?
Výhodou kupovaných balíčkov je pripravené korenie a omáčka, ale ja osobne ich používam len v prípade, že nie je nič iné na výber.
Je totiž toľko možností, ako grilovaný hermelín ochutiť! Pripravujem vlastné marinády z korenia a byliniek, ale aj marmelády, omáčky alebo rôzne čatní. Z korenín dobre funguje sladká mletá paprika, zmes provensálskych byliniek, čerstvo namleté čierne alebo farebné korenie, nadrvený cesnak, z byliniek tymián a rozmarín. Môžete použiť čerstvý aj sušený. Keď chcem pálivú verziu, nezabudnem na čili.
Základom každej marinády by mal byť kvalitný olej. Všetko premiešajte a syr marinádou zo všetkých strán potrite. Kôrka vďaka tomu bude krásne vláčna. Pokiaľ chcete ešte výraznejšiu chuť, nechajte syr marinovať cez noc.
Tipy na jednoduchšie grilovanie
- Hermelíny pred grilovaním nerozkrajujem a neprepichujem, mohli by potom popraskať a vytiecť.
- Balím ich do silnejšieho alobalu, najlepší je ten určený na grilovanie. Ak mám poruke len slabý alobal, pre istotu používam dve vrstvy.
- Pôvodný obal od hermelínu nepoužívam, pokiaľ nie je určený do rúry alebo na gril.
- Syr grilujte pri strednej teplote (na grile ho nedávam priamo nad plameň, radšej bokom) z každej strany 5 minút. Počas grilovania ho otáčam, aby bol rovnomerne prepečený.
S čím podávam grilovaný hermelín?
Ku grilovanému hermelínu sa perfektne hodia sladkokyslé omáčky a čatní.
Nezameniteľnú chuť vyzdvihnú nielen obľúbené nakladané brusnice, ale aj slivkový lekvár, barbecue aj pikantné čili omáčky. Báť sa nemusíte ani orechov a čerstvého alebo sušeného ovocia. Veľmi obľúbená je kombinácia s cibuľovým čatní a vlašskými orechmi. Grilovaný hermelín nezabudnite doplniť kvalitným chlebom alebo iným, vami obľúbeným pečivom.
Jedzte hermelín tak, aby netiekol po tanieri! Jednoduchý trik: Keď budete mať hotový hermelín na tanieri, pomocou noža opatrne vyrežte veľký otvor do vrchnej časti. Dostanete sa tak k roztavenému syru, v ktorom si môžete namáčať pečivo alebo napríklad zemiaky. Tiež tadiaľ môžete vmiešať niečo na dochutenie – ja mám rada chrumkavé kúsky orechov a trochu čatní.
Recept na grilovaný hermelín s brusnicami
Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Sladkokyslá chuť brusníc a syra sa skvele dopĺňa. Z uvedených ingrediencií pripravíte dve porcie.
Ingrediencie:
- 2 hermelíny
- 50 ml olivového oleja
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička nakrájaného rozmarínu
- 1 lyžička lístkov tymiánu
- brusnicový džem
Postup:
- V miske zmiešajte olej, papriku, korenie a bylinky.
- Marinádou potrite hermelíny z oboch strán. Zabaľte ich do alobalu a grilujte 5 minút z oboch strán.
- Podávajte s brusnicovým džemom, čerstvým tymiánom a pečivom.
Prečítajte si aj: Máte radi syry? Vyskúšajte dva recepty na tie nakladané
Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande
Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.