Práve čítate

Náš rodinný recept na tradičné halušky s bryndzou

6852  
Zdieľať: 

Náš rodinný recept na tradičné halušky s bryndzou

Bryndzové halušky sú v našej rodine jedno z najobľúbenejších jedál a vieme ho pripravovať všetci – od babičky až po otca a dcéry, recept už vieme všetci spamäti. Pripravujeme si ich takmer každú sobotu, keď sme všetci doma, lebo bryndzové halušky chutia najlepšie čerstvé.

31. 1. 2024 5 min. čítania Tatiana Šúrová
Náš rodinný recept na tradičné halušky s bryndzou

Možno ste netušili, že pôvod jedla, ktoré vnímame ako naše národné, je v Rumunsku. Bryndzové halušky priniesli rumunskí pastieri a Slovákom tak veľmi zachutili, že sa za krátky čas rozšírili a stali veľmi populárnym jedlom. Suroviny na bryndzové halušky boli dobre dostupné, príprava bola jednoduchá a čo viac – bryndzové halušky zároveň dobre zasýtili. Recept na bryndzové halušky, ako ho poznáme dnes, máme však až od konca 19. storočia, kedy sa na Slovensku udomácnili zemiaky. Pôvodne na haluškové cesto stačila múka, vajíčko  a soľ. Neskôr sa do základného cesta začali pridávať zemiaky a naopak vajíčko z receptu poväčšine ubudlo.

Z týchto surovín sa pripravilo tuhšie cesto, z ktorého sa priamo z lopárika pomocou noža hádzali vyrezané halušky do hrnca s vriacou vodou. Uvarené a scedené halušky sa podávali s bryndzou, kyslou kapustou, smotanou či tvarohom, s opraženou slaninkou, ale aj na sladko s lekvárom či makom, sladené troškou medu. Dnes si vieme prípravu halušiek zjednodušiť kuchynským robotom, v ktorom si zemiaky na prípravu cesta jednoducho a rýchlo nastrúhame a halušky nemusíme hádzať z lopárika, ale jednoducho použijeme kuchynskú pomôcku, tzv. „haluškár“ alebo strúhadlo, cez ktoré cesto na halušky „pretrieme“ rovno do hrnca s vriacou vodou.

Výber surovín na kvalitné bryndzové halušky je kľúčový. Na halušky je dobré použiť múčnaté zemiaky, označené ako varný typ B alebo C, ktoré obsahujú veľa škrobu.

Poďme si pripraviť tradičné bryndzové halušky, ako ich poznáme od našej babičky

 Ingrediencie

  • 1 200 g  zemiakov
  • 400 g polohrubej múky
  • Podľa potreby soľ
  • 500 g bryndzy (najlepšie 100 % ovčia bryndza)
  • 300 g údenej slaniny
  • kyslá smotana 14 % (nemusíme použiť)
  • Podľa potreby pažítka, jarná cibuľka alebo kôpor

Postup:

  1. Do väčšieho hrnca si dáme variť osolenú vodu.
  2. Kým voda zovrie, pripravíme si cesto na halušky. Zemiaky očistíme od šupky, očistené a umyté zemiaky nastrúhame na najjemnejšom strúhadle, osolíme.
  3. K nastrúhaným zemiakom postupne pridávame múku, najlepšie preosiatu, vypracujeme cesto. Množstvo múky závisí aj od zemiakov – správnu konzistenciu má cesto vtedy, keď v ňom ostane stáť varecha. Ak sa nám zdá cesto príliš husté, prilejeme kúsok vody a naopak, ak zemiaky obsahujú veľa vody a cesto sa nám zdá riedke, zahustíme ho múkou. Cesto máme hotové.
  4. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky a dáme škvariť do menšieho hrnca alebo na panvicu. Vytopíme malé škvarky. Slanina by si mala sama pustiť dostatok tuku, treba však dať pozor, aby sme tuk príliš neprepálili. Hotové škvarky vypneme a dáme bokom.
  5. Medzičasom zovrela voda vo veľkom hrnci. Cesto si overíme povarením jednej halušky – nesmie sa rozpadnúť, musí držať tvar a zároveň musí byť mäkká. Ak sa nám cesto podarilo, z hotového cesta na halušky kus odoberieme a pretláčame cesto cez sitko na halušky – takzvaný „haluškár“ do vriacej vody. Môžeme použiť aj strúhadlo, cez ktoré cesto na halušky „pretrieme“ rovno do hrnca s vriacou vodou alebo môžeme halušky do hrnca hádzať z lopárika pomocou noža.
  6. Halušky premiešame varechou a počkáme, kým vyplávajú na povrch. Teplotu znížime a ešte krátko halušky povaríme. Halušky následne vyberáme sitkom a prekladáme do väčšej nádoby. Tento postup zopakujeme viackrát, cesto postupne dávkujeme, „hádžeme“ do vody a hotové halušky vyberáme.
  7. Hotové halušky premiešame s bryndzou, ktorú pre zjemnenie môžeme rozmiešať so smotanou. Pokiaľ chceme zachovať výraznejšiu chuť bryndze, smotanu nemusíme vôbec použiť.
  8. Aby boli halušky lahodné, bryndzu rozmiešame s trochou haluškovej vody – vývaru z halušiek a následne takto rozmiešanú bryndzu pridáme k haluškám. Halušky netreba pri cedení oplachovať, majú byť lepkavé, aby sa bryndza s nimi spojila. Ak sa nám zdajú halušky po premiešaní s bryndzou stále hutné, môžeme ich preliať kúskom vody, v ktorej sa halušky varili.
  9. Tak a máme hotové pravé bryndzové halušky, aké robieva moja babička.

Bryndzové halušky servírujeme na tanier, polejeme ich slaninkovými škvarkami a dozdobíme nasekanou pažítkou, jarnou cibuľkou alebo môžeme použiť kôpor, ktorý dodá haluškám zaujímavú chuť.

Ak si chcete pripraviť bryndzové halušky, no chuť bryndze vám nie je príjemná, môžete vyskúšať aj verziu s jemným tvarohom alebo krémovým syrom.

Naše ďalšie rodinné tipy

  • Haluškovú vodu babička využila na polievku, tzv. ovarovú – stačí opražiť na masle cibuľu alebo cesnak, pridať papriku, soľ, korenie, zaliať haluškovou vodou, pridať pár halušiek a prípadne rozpustiť kus bryndze. Takto sa zúžitkovalo naozaj všetko do poslednej omrvinky.
  • Najlepšia bryndza na prípravu bryndzových halušiek je májová, pretože si ovečky v máji pochutnávajú na sviežich zelených lúkach – bryndza je jemná, voňavá a chutná. Na jar majú ovce dostatok pastvy a mlieka a májová bryndza je vďaka tomu vyrábaná čisto z ovčieho bez pridaného kravského mlieka. Najlepšia bryndza je z okolia Liptova.

 

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

S novými vychytanými pomocníkmi pôjde varenie aj upratovanie v kuchyni ľahko od ruky.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články