Práve čítate

Chutí ako koktail, ale opica po ňom nie je. Osviežte sa, ale aj zahrejte mocktailami

2344  
Zdieľať: 

Chutí ako koktail, ale opica po ňom nie je. Osviežte sa, ale aj zahrejte mocktailami

Už ste objavili kúzlo mocktailu? Tento nealkoholický koktail sa hodí na akúkoľvek príležitosť a možno ho ocenia aj tí, čo sa rozhodli v Suchom februári abstinovať. Jeho výhodou je, že môžete experimentovať s chuťami, urobiť z neho vitamínovú bombu, a hlavne po ňom nebudete mať opicu. Podelím sa s vami o recepty na moje obľúbené mocktaily, vrátane praktických tipov, ktoré vás nielen osviežia, ale urobia vám dobre aj po iných stránkach.

4. 2. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Chutí ako koktail, ale opica po ňom nie je. Osviežte sa, ale aj zahrejte mocktailami

Nealko koktail na mieru vašim chutiam aj potrebám

Mocktail je skvelý v tom, že v ňom môžete mať presne tie chute, ktoré máte radi. Je to taký nápoj na mieru. A keďže sa v ňom neobjavuje ani kvapka alkoholu, môžu si ho vychutnávať aj neplnoletí, tehotné ženy alebo tí, čo alkohol nemôžu alebo nechcú. Mocktail sa hodí pripraviť pre návštevu, na oslavu alebo jednoducho pre seba len tak počas dňa. V lete si môžete urobiť osviežujúci variant, v chladných dňoch zase ten, čo nakopne imunitu, dodá energiu a zahreje. Nápoje môžete pripraviť podľa obľúbených alkoholických koktailov, inšpirovať sa môžete v tomto článku, na internete alebo pokojne vo vlastnej hlave.

Kombuchu určite poznáte a nemusím pripomínať, že je vďaka fermentácii skvelá na podporu trávenia a zdravie čriev. Obsahuje probiotické baktérie, železo alebo napríklad antioxidanty, ktoré zbavia telo škodlivých látok. Preto by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička, super variantom je použiť ju práve do mocktailu.

Sencha čaj má tiež veľa zdravotných benefitov, okrem iného spomaľuje proces starnutia, znižuje riziko srdcových chorôb a podporuje zdravie mozgu. Chuť tohto zeleného čaju krásne ladí s chuťou mandarínky, citróna alebo napríklad zázvoru, čo je super základ na lahodný a zdravý mocktail.

Možno ste už počuli o blahodarných účinkoch adaptogénnych húb a rastlín, ako je reishi, chaga, shitake, ashwaganda alebo rhodiola. Niektoré sa dajú zohnať v podobe prášku alebo tinktúry a aj z nich krásne pripravíte mocktail snov, ktorý podporí vaše psychické aj fyzické zdravie.

Klasika v cudnom kabáte

Nemusíte sa báť, že s mocktailami prídete o vaše obľúbené chute známych koktailov, ako sú Bloody Mary, Mojito alebo napríklad Piña Colada. Môžete si totiž jednoducho pripraviť „virgin“ verziu a užiť si zábavu s priateľmi s pohárom týchto lahodných drinkov v ruke.

Virgin Bloody Mary: k 2 dcl paradajkovej šťavy pridajte citrónovú šťavu, štipku soli a mletého čierneho korenia, kvapku worcesteru a tabasca. Ozdobte zelerovou vňaťou a plátkom citróna.

Virgin Mojito: do pohára nasypte cukor, vložte mätu (zhruba 10 lístkov) a štvrťku limetky. Potom len pridajte drvený ľad a dolejte sódou.

Virgin Piña Colada: do pohára vložte kocky ľadu, prilejte plátok ananásu rozmixovaný spolu s kokosovým mliekom, ananásovým džúsom a smotanou na šľahanie. Pohár ozdobte trojuholníkom ananásu.

Tip: Kokosové mlieko si ľahko pripravíte aj doma. Stačí vám čerstvý zrelý alebo sušený strúhaný kokos, teplá voda a prípadne štipka soli alebo napríklad javorový sirup či ďatla na dosladenie. Všetko potom rozmixujete a precedíte cez plátno.

Kávová vzpruha

Do miešaných nealko nápojov patrí aj moja každodenná „neresť“, káva. Vyskúšať môžete variant so sirupom z kvetov bazy čiernej alebo s rastlinným mliekom a jahodovým rozvarom. Luxusná záležitosť je tiež kombinácia kávy, toniku a yuzu.

Moje 3 obľúbené mocktaily, ktoré si pripravujem doma

Osviežujúci čajový mocktail

Čo naň potrebujeme:

  • 20 ml šťavy z citróna
  • 20 ml šťavy z pomaranča (môže byť aj červený pomaranč)
  • 1 lyžička agáve sirupu
  • 100 ml vychladeného čaju Tchibo
  • kocky ľadu
  • trstinový cukor
  • pomarančová alebo citrónová kôra
  • ovocie na ozdobu

Ako si mocktail namiešame:

  1. Na tanierik dáme lyžicu trstinového cukru a najemno nastrúhanej citrónovej kôry. Cukor s kôrou premiešame. Okraj pohára, ktorý máme pripravený na mocktail, si potrieme plátkom citróna a namočíme do cukru s kôrou, aby bol pohár pekne ozdobený.
  2. Do šejkra si dáme kocky ľadu, šťavu z citróna, šťavu z pomaranča, agáve sirup a čaj. Všetko rýchlo prešejkujeme.
  3. Do pohára, ktorý sme si ozdobili cukrom, dáme kocky ľadu a zalejeme mocktailom zo šejkra.
  4. Mocktail ozdobíme napríklad plátkami červeného pomaranča.

Marakujový mocktail s kombuchou

Čo naň potrebujeme:

  • 1 lyžica Yuzu Maracuja
  • niekoľko kvapiek limetkovej šťavy
  • 80 ml kombuchy
  • 80 ml perlivej vody
  • kocky ľadu
  • plátky limetky na ozdobu

Ako si mocktail namiešame:

  1. Do pohára dáme Yuzu Maracuja, niekoľko kvapiek limetkovej šťavy a kombuchu. Všetko zľahka pomocou lyžičky premiešame. Pridáme kocky ľadu, ktoré zalejeme perlivou vodou.
  2. Nakoniec mocktail ozdobíme plátkami limetky.

Kávový mocktail: obľúbený espresso tonik

Čo naň potrebujeme:

Ako si mocktail namiešame:

  1. Pripravíme si espresso a necháme ho vychladnúť.
  2. Do pohára si dáme kocky ľadu, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a zalejeme tonikom cca 3 cm pod okraj pohára.
  3. Nakoniec pomaly nalejeme espresso. A môžeme si vychutnávať osviežujúci kávový nápoj. Tak na zdravie!
Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

S novými vychytanými pomocníky vaření i úklid v kuchyni půjde od ruky.

Do e-shopu

Ako oživiť koktail o kvapku viac

Ako som už spomínala, veľkú výhodu pri príprave mocktailu vidím v tom, že môžem vymýšľať vlastné kombinácie a skúšať rôzne zdobenia. A tu sú nejaké moje tipy.

  • Ako alternatívu džúsov použite svoje vlastné ovocné šťavy, najlepšie z čerstvého ovocia.
  • Kto by chcel do miešaného nápoja bublinky, odporúčam do neho zakomponovať fermentované nápoje, napr. z jabĺk alebo kombuchy.
  • Ak by vám v mocktaile chýbala nejaká zaujímavá vôňa, skúste doň priliať trochu levanduľového sirupu, ktorý si môžete ľahko pripraviť doma.
  • Ak je ale niečo, čo pozdvihne nápoj na vyššiu úroveň, to sú jedlé kvety, či už sušené, alebo čerstvé.
Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

S novými vychytanými pomocníkmi pôjde varenie aj upratovanie v kuchyni ľahko od ruky.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články