Stroopwafels sú vafličky plnené karamelom. Pripomínajú sušienky a sú typické pre Holandsko – tam ich nájdete skoro na každom rohu, asi ako u nás trdelník. Ale u nás ste sa s nimi už tiež určite stretli. V niektorých kaviarňach ich totiž ponúkajú ako doplnok k horúcim nápojom.
Vafličky ideálne servírujte položené na hrnčeku s teplou kávou alebo čajom. Vďaka tomu sa náplň trošku roztečie a vy potom jete vafličky teplé a vláčne. Ja som namiesto karamelu použila karamelové salko. Tým som si ušetrila prácu s prípravou náplne, ale neobrala sa o chuť. Oproti klasike som ale urobila menší “upgrade” – salko som posypala soľným kvetom. Na tomto si určite pochutia všetci milovníci slaného karamelu.
Recept na stroopwafels – karamelové vafličky ku káve
Tieto vafličky sa tradične pripravujú pomocou sušienkového strojčeka, ktorý cesto lisuje na placku. Ten ale doma, bohužiaľ, nemám a predpokladám, že väčšina z vás tiež nie. Podľa môjho postupu vafličky zvládnete pripraviť aj bez strojčeka. Je to až prekvapivo ľahké.
Ingrediencie na 10 vafličiek:
- 250 g bielej polohrubej múky
- 120 g masla izbovej teploty
- 1 lyžica mlieka
- 70 g cukru
- 1 vajce
- 8 g sušeného droždia
- 1 lyžička škorice
- Ghí na opekanie placiek
Na náplň:
- cca 200 g karamelizovaného salka
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie, teda múku, cukor, sušené droždie a škoricu.
- Pridajte maslo, lyžicu mlieka a vajce. Umieste cesto.
- Z cesta vytvarujte guľôčky približne o niečo málo väčšie, ako je golfová loptička.
- Guľôčky vyvaľkajte na placky.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu s trochou ghí a na miernom plameni opekajte placky cca 3 minúty z oboch strán.
- Placky nechajte vychladnúť a potom ich pozdĺžne rozrežte, potrite salkom a zase zatvorte ako sendvič.
- Servírujte na hrnčeku s teplým nápojom.
Ako placky prikrášľujem?
Mriežkový vzor robím napríklad tenkou hranou lopatky na tortu – veľmi ľahko vtlačím hranu najskôr zvisle a následne vodorovne po celej placke. Ryhy nesmú byť príliš hlboké, inak by sa vafle po opečení zlomili. Pre ešte zaujímavejší efekt niekedy placky vyvaľkám vzorovaným valčekom.
Moje tipy, ktoré sa vám budú pri tvorení hodiť:
- Placky neodporúčam robiť príliš tenké, inak sa vám potom bude s nimi ťažko pracovať pri rozkrajovaní.
- Druhým variantom je tvoriť z cesta menšie guľôčky a opekať naozaj tenké placky. Následne namiesto rozkrajovania iba zlepíte dve placky k sebe.
- Ak máte radi slaný karamel, posypte karamelovú náplň troškou soli. Ja najradšej používam soľný kvet.
- K náplni môžete pridať aj drvené oriešky, alebo karamelové salko nahraďte rozpustenou čokoládou.
- Holandské vafličky odporúčam uchovávať v chladničke v uzatvorenej nádobe. Tam vydržia aj týždeň. Ale myslím, že ich skôr zjete:)
Karamelové salko do náplne môžete kúpiť už hotové, ale dá sa pripraviť aj doma. Len je to časovo trošku náročnejšie. Robí sa to tak, že zatvorenú plechovku sladkého kondenzovaného mlieka ponoríte v hrnci do vody a na miernom stupni ju varíte asi 3 hodiny. Počas varenia ju niekoľkokrát otočte dnom nahor a naopak. Po dovarení nechajte plechovku vychladnúť na telovú teplotu a potom ju opatrne otvorte. Tento karamel sa po vychladnutí dá dobre zašľahať aj do masla a využiť napríklad ako krém na tortu.