Práve čítate

Keď nám zostane popcorn, robím z neho čokoládové tyčinky. Recept a tipy na ďalšie varianty

1290  
Zdieľať: 

Keď nám zostane popcorn, robím z neho čokoládové tyčinky. Recept a tipy na ďalšie varianty

Pripraviť si tyčinky z popcornu je naozaj ľahké a navyše to zaberie doslova len pár minút. Recept je variabilný - ingrediencie v ňom obmieňam podľa toho, na čo mám práve chuť. Niekedy miešam najrôznejšie druhy orechov, pridávam semienka, inokedy zase lyofilizované ovocie, kokos alebo nalámané praclíky.

4. 3. 2022 3 min. čítania Týna @tojidlo
Keď nám zostane popcorn, robím z neho čokoládové tyčinky. Recept a tipy na ďalšie varianty

Taká dobrota a pritom vznikla len zo snahy neplytvať jedlom. Nápad sa zrodil po jednom filmovom večere, kedy mi zostala miska popcornu a bolo mi ľúto ju zobrať a vysypať do koša. Výsledkom je recept, ku ktorému sa rada vraciam. Mám rada kombináciu sladkého s jemne slanou chuťou a práve tak pripravujem aj tieto tyčinky. Do základu totiž dávam slaný popcorn. Pridaním sirupu a čokolády potom vznikne dokonalá rovnováha medzi obidvomi chuťami.

Do základu používam najčastejšie klasický slaný popcorn, ktorý sa pripravuje v mikrovlnke, ale samozrejme ho môžete pripraviť aj na panvici a tým ovplyvniť aj výslednú chuť. Tento postup je ideálny hlavne pre tých z vás, ktorí na rozdiel odo mňa sladko-slané kombinácie nevyhľadávajú. Mrknite na tipy, ako pripraviť domáci popcorn.


Popcorn a všetky ďalšie prísady sú prirodzene bez lepku. Dobrá správa pre tých z vás, ktorí sa zo zdravotných dôvodov musia lepku vyhnúť. Do prípravy môžete zapojiť aj deti. Už samotná príprava ich bude baviť a verím, že aj tyčinky im zachutia.

Ako tvarujem tyčinky?

Sú dve najjednoduchšie možnosti. Môžete si pomôcť formičkou, ale zvládnete to aj s obyčajnou hranatou nádobou, ktorú už máte doma.

Na výrobu tyčiniek je najlepšie použiť silikónové formičky na to určené. Ak ich ale doma nemáte, stačí použiť napríklad menšiu zapekaciu formu. Robím to tak, že ju vysteliem papierom na pečenie a zmes do nej dobre utlačím. Po zatvrdnutí ju nožom nakrájam na jednotlivé tyčinky.


Ak tyčinky hneď nezjeme, uložím ich do uzatvárateľnej dózy (aby nenavlhli a nenasiakli arómu ostatných potravín) a nechávam ich v mrazáku. Jednotlivé tyčinky prekladám papierom na pečenie, aby sa nezlepili. Pri izbovej teplote mäknú, kým v chlade zostanú presne také chrumkavé, aké majú byť. Jesť ich môžete hneď po vytiahnutí, nemusíte ich nechávať nijako povoliť. Skladovať ich môžete aj v chladničke. Mali by vydržať asi týždeň.

Recept na popcornové tyčinky s čokoládou

Ja som z uvedených ingrediencií urobila 8 tyčiniek. Výsledné množstvo ale závisí od toho, ako vysoké tyčinky spravíte. Určite nevynechávajte kokosový olej, pretože vďaka nemu tyčinky dobre stuhnú.

Ingrediencie:

  • mištička popcornu
  • hrsť orieškov (použila som mandle)
  • cca 30 g kvalitnej horkej čokolády
  • čajová lyžička kokosového oleja
  • 15 g čakankového sirupu

Postup:

  1. V kastróliku vo vodnom kúpeli rozpusťte čokoládu s kokosovým olejom a vmiešajte aj sirup.
  2. Do veľkej misy nasypte popcorn a pridajte k nemu nahrubo nasekané oriešky.
  3.  K popcornu nalejte rozpustenú čokoládovú zmes.
  4. Rukami všetko dobre premiešajte. Ak by sa vám zdalo, že je zmes málo kompaktná, môžete pridať ešte trošku sirupu alebo medu.
  5. Vzniknutou zmesou naplňte formičky (alebo pripravenú nádobu vystlanú papierom na pečenie).
  6. Zmes do formičiek dôkladne a silou vtlačte. Musí držať pohromade. Dobre sa to robí druhou stranou čajovej lyžičky (vo väčšej forme polievkovou lyžicou).
  7. Formičku dajte aspoň na 2 hodiny do mrazničky, aby všetko stuhlo. Potom už môžete začať maškrtiť.

Moje tipy k jednotlivým ingredienciám

Aby ste si urobili predstavu o tom, čo v tyčinkách dobre chutí a ako ich môžete vylepšiť, mám pre vás niekoľko tipov.

Horká čokoláda

Používam čokoládu medzi 70 80 %. Vyššie percento už podľa mňa robí tyčinky až príliš horké. Ak ale extra horkú čokoládu máte radi, choďte do nej! Môžete použiť aj čokoládové kúsky. Dajte ale pozor na to, aby veľmi nenarúšali štruktúru tyčiniek a dobre držali pokope.

Oriešky

Použila som nesolené, nelúpané mandle, ale ak máte radi kombináciu čokolády a výrazne slanej chuti, môžete použiť ľahko solené. Pridajte pokojne aj akýkoľvek iný orech. Skvelé sú vlašské orechy, pekanové orechy alebo aj kešu. Chybu neurobíte ani s arašidmi. Ak ale máte na orechy alergiu, môžete ich nahradiť najrôznejšími semienkami a kokosovými lupienkami.

Čakankový sirup

Čakanku do svojich receptov používam veľmi rada. Nielen že má prirodzene sladkú chuť a medovú konzistenciu, ale ušetrí aj nejakú tú kalóriu a ešte obohatí recept o vlákninu. Ak čakanku práve doma nemáte (aj keď z nutričného hľadiska by som určite odporúčala si ju zadovážiť), môžete ju v recepte nahradiť medom alebo iným sirupom. Ale ak použijete čakanku, neodporúčam prekračovať odporúčanú dennú dávku, ktorá je maximálne 20 g. Veľké množstvo vlákniny, ktorá sa v nej nachádza, by inak mohlo spôsobiť nepríjemnosti vášmu tráveniu.

Držím palce, aby sa vám tyčinky podarili a prajem veľa zábavy pri vymýšľaní najlepších chuťových kombinácií!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články