Skvelá káva? Záleží na vode, akou ju zalejete!
Dlho som to netušila, ale naozaj je rozdiel v chuti kávy, keď ju zalejete rôzne teplou vodou. Ideálne by mala mať voda 92° C.
Vriaca voda káve uškodí, pretože sa do nápoja začnú uvoľnovať zbytky z praženia. Káva potom chutí prepálene a trpko. Kávovar sa o to postará za vás, pri klasickej príprave stačí nechať vriacu vodu minútu odstáť a hrnček zaliať až potom.
Voda na prípravu kávy by mala mať 92° C.
Mliečnu penu vykúzlite jednoduchým trikom
Keď nemáte po ruke elektrický penič, trysku kávovaru, mixér alebo šľahač na baterky, určite za to stojí vyskúšať môj osvedčený postup. Využívam k tomu nádobku na french press. Vážne. A mojím kamarátkam sa nechce veriť, že som tú úžasne zamatovú penu urobila práve týmto spôsobom.
Ohrejem si čerstvé, nie trvanlivé, plnotučné mlieko s aspoň 3,5 % tuku – práve na tuku totiž závisí hustota peny. Na penu z nízkotučného a rastlinného mlieka budete potrebovať mixér, trpezlivosť a nečakajte rozhodne žiadne zázraky.
Mliekom naplním polovicu nádoby na french press, zakryjem to viečkom a potom už len rýchlo stláčam a vyťahujem piest, pokiaľ nevznikne hustá pena. Skrátka a dobre pením.
Hustota mliečnej peny závisí od množství tuku: čím viac tuku, tým viac peny. Pod trysku patrí mlieko vychladené, do môjho triku s frenchpressom zase teplé.
Ešte dokonalejšia mliečna pena sa urobí zo studeného mlieka a s niekoľkými kockami ľadu, keď pripravujete mliečne frappé. Do french pressu hodím pár kociek ľadu, prilejem do polovice nádoby mlieko a opäť chvíľu pohybujem piestom so sýtkom hore a dole. Toto zaručene funguje!
Vytvorím hustú penu, ktorú nalejem do pohára s vychladeným espressom a potom už len žnem úspechy u kolegýň v práci, keď si popoludní urobíme kávičkovú pauzu. V sparnom lete sa po takomto nápoji vyložene zapráši.
Zdobiť kávu môžete aj keď nie ste skúsený barista
Ak si rovnako ako ja zatiaľ netrúfate na latte art, umelecké diela vytvárané nadanými baristami v kávovej pene, prezradím vám jednoduchý trik, vďaka ktorému sa z vás stane expert na výzdobu kávy. Buď na kávu proste jemne nasypte škoricu či strúhanú čokoládu alebo použite šablónu.
Priemer šablónky by mal byť o niečo väčší ako priemer šálky. Predkreslite si/ vytlačte si na ňu obrázok, vzor alebo nápis, skrátka čokoľvek vám napadne a vyrežte hobby nožom. Vzor potom jednoducho vysypte cez šablónku.
Keď potom originálne ozdobenú kávičku doplníte skvelým zákuskom, s návštěvami sa u vás vrece prerthne.
Moje obľúbené recepty ku káve:
Vyskúšajte neobvyklé letné kávy: espresso tonic a cold brew
Espresso tonic je posledné dva roky veľmi populárne a aj ja som sa do neho zamilovala.
Poriadne vychlaďte kávu i tonic a namiešajte ich zhruba 1:1 Výsledok je príjemne nakyslý a vďaka tonicu naozaj osviežujúci.
Druhá letná káva, ktorú som ešte donedávna nepoznala, ale teraz ju milujem, je Cold Brew. Znie to trošku ako alchýmia, ale zvládla som to ja, zvládne to každý. Miesto horúcej vody použijete vodu studenú, v ktorej musíte kávu macerovať aspoň 12 hodín, často aj dlhšie(recept nájdete nižšie). Je to vyložene lahôdka, pretože káva má vďaka pomalému lúhovaniu úplne inú chuť – ovocnú až čokoládovú, nie je tak veľmi horká a najviac má nižšiu aciditu, čo je priaznivé pre žalúdok. Súčasne je v nej ďaleko viac kofeínu, čo z nej robí skvelý energetický nápoj.
Tip: Na Cold Brew si môžete zájsť aj do Tchiba
Pripravuje sa na predajniach s kávovým barom, v niekoľkých vybraných nájdete dokonca Nitro Cold Brew. Ten je obohatený o jemnú kávovú penu, ktorá vytvára nádherný lavínovitý efekt. Určite stojí za ochutnanie!
Ďalšie letné kávové dobroty, ktoré určite stoja za vyskúšanie:
A ešte jeden tip: z klasického turka sme si s kamarátkou skúsili vyveštiť budúcnosťz kávovej usadliny. Uvidíme, či sa naše predpovede vyplnia, ale rozhodne sme sa dobre pobavili! :-)
Bonus: recept na domáci Cold Brew
Najjednoduchšie je použiť FrenchPress. 140 g nahrubo pomletej kávy nasypte do litrového FrenchPressu, zalejete studenou vodou a dajte do chladničky aspoň na 12 hodín (konvičku starostlivo utesnite potravinárskou fóliou, aby káva nenapáchla). Druhý deň cez sýtko kávu prefiltrujte a môžete servírovať s kockami ľadu.