Práve čítate

Za moje afty a nafukovanie môžu kvasinky, alebo ako som objavila “tú druhú” kandidózu.

7731  
Zdieľať: 

Za moje afty a nafukovanie môžu kvasinky, alebo ako som objavila “tú druhú” kandidózu.

Večne popraskané kútiky úst a zdanlivo bezdôvodne rozhádzané trávenie ma začali privádzať k šialenstvu a hneď potom ku googleniu. Myslela som si, že mi chýbajú nejaké živiny, namiesto toho som ale zistila, že mám nabytok kvasiniek.

12. 1. 2023 3 min. čítania Lucie Mládková
Za moje afty a nafukovanie môžu kvasinky, alebo ako som objavila “tú druhú” kandidózu.

Kvasinkové infekcie môžu za množstvo zdravotných ťažkostí, ale len málokedy nám napadne hľadať príčinu práve pri nich. Stačí pritom pár zmien v stravovaní a možno zistíte, že aj vám sa napraví trávenie aj pokožka.

Keď sa povie kandidóza, väčšine sa vybaví tá jedna konkrétna kvasinková infekcia, ktorú si aspoň raz za život pretrpí azda každá žena. Ani o tej sa veľmi nehovorí a reklamy na krémy a čípky v televízii sú plné eufemizmov a náznakov. Ako by potom mal človek prísť na to, že kvasinky mu môžu spôsobiť aj veľa iných problémov, ktoré sa prejavujú všade na tele? Kvasinky sú pritom normálnou súčasťou nášho tela, rovnako ako niektoré črevné baktérie, ale všetko je to o rovnováhe. Keď sa premnožia, môže sa stať oveľa viac, ako len nejaké to svrbenie.

„Ochorenie môže mať celý rad prejavov, od povrchových kožných plesní nôh až po systémové narušenie rovnováhy črevnej mikroflóry a súvisiace oslabenie imunitného systému.”
– špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu PharmDr. Margit Slimáková

salát

Podľa toho, na aký web sa pozriete, nájdete, že kvasinky môžu spôsobiť čokoľvek, od klasických vaginálnych infekcií, cez nafukovanie, hnačky aj zápchy, afty, boľavé kútiky a takzvanú múčnivku (biely povlak na jazyku). Ďalej je na zozname plesňové ochorenie nechtov a rôzne ekzémy. Hneď ale hovorím – so sebadiagnózou opatrne. Môžete skúsiť vrátiť telu rovnováhu a pozorovať, či príznaky zmiznú. Ak ale nie, pravdepodobne za ne môže niečo úplne iné a je na mieste poradiť sa s odborníkom.

Ako sa stane, že je rovnováha narušená

Osobne najviac zo všetkého viním stres a s ním súvisiace nesprávne stravovanie.

Veľmi dobre už viem, že keď mám v pohode črevá, je v pohode aj imunita a psychika, lenže problémy v práci aj osobnom živote zvádzajú skôr k zmrzline a predpripraveným jedlám, ktoré nevyžadujú veľa energie na prípravu. Práve toto pošmyknutie u mňa najpravdepodobnejšie spôsobilo premnoženie kvasiniek. Keď už sa to stane, je navyše vedľajším prejavom neustála chuť na sladké, pretože kvasinky si tak hovoria o ďalšiu potravu.

Možné príčiny premnoženia kvasiniek v tele

  • užívanie antibiotík
  • časté popíjanie alkoholu a fajčenie
  • hormonálna antikoncepcia
  • stres
  • nevyvážené stravovanie

Čo robiť, keď nemám kvasinky pod kontrolou?

Kvasinky v našom tele fungujú podobne ako droždie pri pečení. Keď ho kŕmite cukrom, bude sa množiť, keď bude cukru nedostatok, kvasinky “vyhladnú” a množiť sa prestanú.

Podľa tohto princípu si určite dokážete predstaviť, ako vyzerá protikvasinková diéta. „Odporúčam na niekoľko týždňov striktne vyradiť všetky zdroje cukrov. A nejde len o sladkosti. Cukry sú okrem iného skryté napríklad aj v kečupoch, šalátových zálievkách, nakladanej zelenine,” vysvetlila Slimáková. Rovnako je vhodné vynechať obilniny, bielu múku a potraviny z nej, aj sladké ovocie. Najlepšie je postaviť si jedálniček na nejaký čas hlavne na kvalitných bielkovinách, ako sú ryby, hydinové mäso, strukoviny a doplniť ho o zeleninu.

zelenina

Margit Slimáková odporúča všetko si dôkladne zapisovať a sledovať, ako naše telo reaguje. U mňa trvalo pár týždňov, kým som pocítila zmenu a nebolo to úplne jednoduché. Našťastie som ale nemala žiadne veľké problémy, takže som nemusela byť extrémne striktná a neskôr som do jedálnička vrátila aj pečivo (ale celozrnné), biele jogurty, syry a ovocie. Dnes si doprajem samozrejme aj sladké, len jednoducho viac s mierou a ako súčasť vyváženého jedálnička – nie jeho základ.

Môžete skúsiť diétu aj podporiť


„Ideálnymi doplnkami terapie kvasinkovej infekcie sú probiotiká a vitamín H, označovaný ako biotín. Osvedčil sa tiež extrakt z grepových semienok, kyselina kaprylová alebo cesnak a prípravky z neho,“ radí Slimáková.

Je to klišé, ale teraz sa zase cítim dobre vo svojej koži. Na boľavé kútiky a afty mi navyše pomohol aj vitamín B a úprimne – mať trávenie v poriadku a necítiť sa konečne po dlhej dobe ako balón je na nezaplatenie. Kiež by bolo také jednoduché nastoliť si rovnováhu aj v živote.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články