Začneme melónovým gaspachom. To klasické mám už niekoľko rokov v malíčku, strávila som totiž tri roky v Španielsku ako au-pair. Keď moja španielska ‚‚mamina‘‘ prišla domov z práce a mne‚‚padla‘‘, zišli sme sa všetky v kuchyni a spoločne pripravovali večeru a obed na ďalší deň. Pri tom sme sa rozprávali, ja som si precvičovala španielčinu a spoznávala miestnu kultúru a hlavne kuchyňu. Gaspacho sme robili každý týždeň, a to vždy vo väčšom množstve. Časť sme v uzatvárateľnom pohári dali do chladničky, kde vydržalo v pohode tri dni, a bolo tak pripravené na popíjanie, kedykoľvek bola chuť.
Tip na servírovanie gaspacha
Hovorím zámerne na popíjanie, pretože gaspacho sa v Španielsku väčšinou popíja, a to z klasického pohára. S ľadom či bez, podľa vašich preferencií.
Melónové gaspacho
Melónové gaspacho som vyskúšala tento rok prvýkrát. A je výborné. Melón nápoj príjemne osladí a zároveň zastúpi funkciu tekutiny namiesto obyčajnej vody. Veľmi odporúčam!
Ingrediencie:
- 450 g melóna
- 300 g paradajok
- 300 g uhoriek
- 150 g červenej papriky
- 120 g reďkoviek
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 25 g koriandra
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice balzamikového octu
- soľ
Postup:
- Zeleninu očistite, nakrájajte a vložte do stolného mixéra.
- Pridajte na zhruba osminy nakrájanú a očistenú mrkvu a cesnak.
- Dochuťte olivovým olejom, balzamikovým octom a soľou. Rozmixujte.
- Ochutnajte a prípadne prisoľte alebo zakvapnite olivovým olejom či balzamikom.
- Servírujte.
S domácou zmrzlinou si udržíte aj postavu do plaviek
Domáce sorbety chutia ako z najlepšej zmrzlinárne, a pritom sú naozaj jednoduché na prípravu. Jediné, čo na ich prípravu potrebujete, je kvalitný stolný mixér a ľubovoľné ovocie (skvelé je zrelé mango, banány, ananás…).
Stačí ho potom len ošúpať, nakrájať, vložiť do vrecka a dať zamraziť. Mrazené ovocie potom rozmixujete v stolnom mixéri a máte hladkú a nadýchanú zmrzlinu, ktorú môžete okamžite konzumovať. A keby vám náhodou nejaká zostala, dáte ju do mrazničky, z ktorej ju stačí vybrať 20 minút pred servírovaním.
Melónovo-jahodový sorbet
Ingrediencie:
- 300 g nakrájaného a zmrazeného melóna
- 200 g mrazených jahôd
- sladidlo (množstvo podľa chuti, ja som dala trochu datľového sirupu)
Postup:
- Zmrazený melón rozdeľte na kocky (ja ho dávam pod studenú vodu a následne pomocou noža od seba oddeľujem jednotlivé kocky) a vložte ho spoločne s jahodami do mixéra.
- Mixujte, kým nevznikne hladká zmrzlina.
- Servírujte.
Tip na servírovanie zmrzliny a ešte väčšiu dávku osvieženia
Zmrzlinu môžete servírovať buď samotnú v miske, alebo v kornútiku, ktorý zoženiete aj v bežných supermarketoch. Hodí sa aj ako spestrenie letných dezertov, napríklad bublaniny. A ešte ju môžete spestriť limetkovou šťavou alebo čerstvou mätou.
Melónový šalát
Šalát, ktorým potešíte azda každú návštevu v lete. Je svieži, ľahký, a navyše vám pekne ozdobí prestretý stôl. Či melón nakrájate na kocky, alebo inak, je len na vás. Stačí, keď tvary budú aspoň trochu rovnomerné, a šalát bude vyzerať skvelo. Ja som si zobrala malú naberačku na zmrzlinu, vďaka ktorej mám kúsky pekne okrúhle.
Ingrediencie:
- 300 g červeného melóna
- 1/2 melóna cantaloupe
- 1/2 žltého melóna
- trochu čerstvej mäty
Na zálievku:
- šťava z 1/2 limetky
- 2 lyžice javorového sirupu
Postup:
- Nakrájajte melóny a premiešajte ich s natrhanou mätou.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na zálievku.
- Zálievkou zakvapnite nakrájaný melón.
- Servírujte.
Tip na detskú narodeninovú oslavu
Vytiahnite vykrajovačky na medovníky a pohrajte sa s tvarmi! Zapojiť sa do prípravy zvládnu aj samotné deti. Vykrojené tvary potom napichnite na špajľu a farebné melónové špízy sú hotové.
Aké ďalšie dobroty osviežia vaše letné dni? Skúste niektoré z našich ďalších jednoduchých receptov, v ktorých nesmie chýbať melón: