Práve čítate

Chlaci, muži, páni… Staráte sa o svoju pleť? Mali by ste!

1136  
Zdieľať: 

Chlaci, muži, páni… Staráte sa o svoju pleť? Mali by ste!

Rovnako ako u žien, aj u mužov je veľmi dôležité, aby sa o svoju pleť pravidelne starali. Nikto z nás predsa nechce v 30-tke vyzerať na 50. Alebo azda áno? Ja mám 32 a vždy, keď niekomu toto číslo poviem, neverí. Väčšina mi tipuje maximálne 27. Čítajte ďalej a nechajte ma presvedčiť vás o tom, že starostlivosť o pleť nie je žiadna strata času, naopak vás o nejaký ten rok a veľa vrások ušetrí!

20. 6. 2024 4 min. čítania František Čech
Chlaci, muži, páni… Staráte sa o svoju pleť? Mali by ste!

My muži máme tendenciu túto časť nášho tela trochu zanedbávať – jednoducho si len umyjeme tvár, oholíme sa a je to. Ja vám ale vysvetlím, prečo by ste jej mali venovať rovnakú starostlivosť ako napríklad čisteniu zubov alebo obliekaniu.

Liek proti starnutiu?

Veľa mužov má voči tzv. skincare predsudky, pretože túto disciplínu prisudzujú predovšetkým ženám. O pleť by sa ale mal starať každý z nás, komu nie je ľahostajné zdravie pleti a hlavne to, ako vyzerá. Kedysi som od niekoho počul, že čím skôr človek začne, tým mladšiu pleť si zafixuje. Inými slovami, keď sa o svoju pleť začnem intenzívne starať v 25-ke, pravdepodobnosť, že budem v tvári vyzerať podobne ešte niekoľko rokov, sa ohromne zvýši a oddiali sa aj kríza stredného veku. (Každý chlap je tak trošku ješita a aj keď to pod hrubou vrstvou drsňáka nie je vidieť, pribúdajúce vrásky mu v zrkadle neuniknú, o suchej pleti bude vedieť aj bez odrazu tváre.)

K peknej pleti, samozrejme, pomáha aj dostatok spánku, dodržiavanie pitného režimu, dobrý jedálniček, nefajčiť,… Jendoducho všetky zásady zdravého životného štýlu.

Začiatky mojej skincare boli kostrbaté. Vedel som, že je potrebné sa o pleť starať, tam ale moja znalosť tejto problematiky skončila. Občas som si niečo kúpil a skúšal, čo to urobí. Očividne som už vtedy mal pri svojej intuitívnej voľbe šťastnú ruku a s väčšinou produktov som bol viac-menej spokojný (áno a to drahé sérum s hadím jedom som našťastie vyhadzovať nemusel!). Zlomový okamih ale nastal vo chvíli, keď som si uvedomil, že mám suchú pleť a fungujú na mňa úplne iné produkty ako na ľudí s mastnou pleťou. Preto je zásadné vedieť, akým typom pleti ma príroda obdarovala a podľa toho sa zariadiť. Vo všetkých prípadoch a typoch pleti je potrebné – ako hovorí moja kamarátka kozmetička – HYDRATOVAŤ, HYDRATOVAŤ, HYDRATOVAŤ, a to nielen vnútorn!

Moja každodenná starostlivosť o pleť krok za krokom

Ráno začínam sprchou a nevynechám ani tvár. Používam špeciálny prípravok priamo na tvár (ale ak máte po ruke iba sprchový gél, je to lepšie ako nič :-)). Počas sušenia tela vynechávam tvár. Vodu, ktorú na nej mám, nechám prirodzene vsiaknuť. Správnou hydratáciou to totiž všetko začína.

Keď mi tvár uschne, nanesiem multi-peptidové sérum, ktoré redukuje tvár a dekolt (značiek je veľa, odporúčam naštudovať). Stačí pár kvapiek na dlaň, ktoré potom rovnomerne rozotriem po tvári a dekolte. To redukuje výskyt vrások a zvyšuje elasticitu pokožky.

Keď sa sérum vstrebe, nanesiem na tvár hydratačný krém. Dávam mu čas, aby sa dostatočne vpil. A prečo vlastne potrebujem ešte hydratačný krém, keď som tvár hydratoval v sprche? To preto, že vodu, ktorú už v pokožke máte, hydratačné krémy podržia dlhšie, takže je pleť pekne vypnutá.

Aj muži chcú počas dňa zažiariť, preto má v mojej pleťovej rutine miesto aj sérum s vitamínom C. To totiž dokáže rozžiariť pleť, ktorá nebude vyzerať unavene a nevýrazne. Ja si dávam 3 kvapky (tvár, druhá tvár a čelo), rozotriem a voilà.

Nezabúdam ani na krém na oči. Používam kombináciu retinolu s výťažkom zo ženšenu, vďaka ktorým sa mi netvoria vrásky a pleť zostáva hlboko hydratovaná aj na tomto citlivom mieste.

Poslednou (a určite najdôležitejšou) časťou tohto procesu je SPF. Táto skratka pre „sun protection factor“ je len košatejšie označenie pre ochranný krém pred UV žiarením, bez ktorého už z bytu nevyjdem.

Slnečné lúče hrajú hlavnú rolu v predčasnom starnutí pleti, vzniku vrások a pigmentových škvŕn. To samozrejme neznamená, že máte prestať chodiť na slniečko a zaliezť do jaskyne. Skôr len to, že je potrebné sa pred ním dostatočne chrániť a to nielen v lete, ale aj v zime, alebo keď je pod mrakom. A čo si budeme navrávať, muži nemajú hrošiu kožu – sú z rovnakého cesta ako ženy, a preto by sa mali pred slnečným žiarením chrániť rovnako.

Aj keď celý tento proces možno vyzerá ako polhodinová záležitosť, zdanie klame – za 5 minút som vybavený. A rovnako ako pri každom novom návyku aj tu stačí vydržať 30 dní a nebudete chcieť opustiť kúpeľňu, kým nebudete dostatočne hydratovaný.

Večer skincare rutina pokračuje

Po celom dni je tvár zanesená špinou, mastnotou a potom, takže je potrebné tvár opäť poriadne umyť gélom na tvár. Na to existuje veľa rôznych prípravkov (odporúčam vyberať podľa typu pleti). Aj keby sa vám nechcelo robiť večer nič iné, toto je nutnosť!

Potom prichádza na rad sérum s retinolom. To minimalizuje póry, zjemňuje štruktúru pokožky a zmierňuje pigmentáciu. Navyše – retinol a slniečko sa nemajú v láske, takže je lepšie dať si ho na noc.

No a aby pleť bola hydratovaná aj cez noc, je dobré použiť ešte nočný hydratačný krém. Ja osobne ho vynechávam, pretože mi nie je príjemný, ale spomenúť som ho musel, pretože vo večernej rutine by mal mať svoje miesto.

Pre ešte lepšie výsledky odporúčam naštudovať si  niečo o guashe, rolleru, masážach tváre alebo face icingu Nielenže je to naozaj účinné, ale navyše je to naozaj príjemné.

Dôležité je začať!

Ak ste sa dočítali až sem a cítite sa zahltení informáciami o tom, koľko by ste toho v kúpeľni mali mať, buďte v kľude. Rovnako ako Rím nebol postavený za deň, aj vy si môžete svoju rutinu vytvoriť postupne. Na začiatok si kúpte zatiaľ len napríklad SPF, používajte ho mesiac a potom pridajte ďalší produkt k tým, čo už máte. Uvidíte, že za chvíľu budete majstrom v starostlivosti o svoju pleť rovnako ako vaša žena a „sérum proti vráskam“ pre vás už nebude neslušné slovo. A nezabudnite – čím skôr začnete, tým mladší budete za pár rokov vyzerať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články