Práve čítate

Vyskúšala som recept na nakladané vajíčka. Ideálne využitie veľkonočnej výslužky

3249  
Zdieľať: 

Vyskúšala som recept na nakladané vajíčka. Ideálne využitie veľkonočnej výslužky

Tiež už teraz premýšľate, ako spracovať po Veľkej noci všetky vajíčka od koledníkov? Okrem starých dobrých klasík typu vajíčková nátierka si môžete vajíčka napríklad naložiť. Ja som to pre vás vyskúšala a prekvapilo ma, aké ľahké a rýchle nakladanie vajíčok je.

6. 4. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Vyskúšala som recept na nakladané vajíčka. Ideálne využitie veľkonočnej výslužky

“Najnáročnejšou” časťou celého procesu je čistenie väčšieho množstva vajec a celkovo olúpať vajíčka tak, aby sa so škrupinou netrhali aj kúsky bielka. Za chvíľu si povieme jednoduchý trik, ako si túto prácu uľahčiť. Prípravu vajec ale zoberieme pekne poporiadku a najskôr si pripomenieme, ako uvariť vajcia natvrdo. Na začiatok odporúčam nepoužívať úplne čerstvé vajcia, ale tie, ktoré máte už pár dní v chladničke. Pôjdu totiž lepšie olúpať. Vajcia pred uvarením vyberte z chladničky a počkajte, kým nebudú mať izbovú teplotu. Zabránite tak teplotnému šoku. Až potom ich vložte do vriacej vody a nechajte ich tam 9 – 10 minút.

Po uvarení vajec vodu zlejte a okamžite ich zalejte studenou vodou – prerušíte tým proces varu. Môžete pokojne prihodiť aj kocky ľadu. Chvíľu ich tak nechajte a až po pár minútach začnite vajíčka lúpať. A teraz už sa dostávame k našej vychytávke – uvarené vajcia vložte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte vodou. Nádobu zatvorte a chvíľu s ňou traste, aby škrupiny popraskali. No a potom už by vám lúpanie malo ísť naozaj ľahko.

Vajcia môžeme pre ich bohaté množstvo vitamínov a minerálov zaradiť s prehľadom medzi superpotraviny. Konzumujú ich aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť. Z vitamínov vajcia obsahujú A, B6, B12, D, E a K a z minerálov hlavne železo, zinok, fosfor a draslík. Vďaka vysokému obsahu bielkovín vás vajcia zasýtia na dlhý čas.

Ak vám nevadí si za vajíčka trochu priplatiť, odporúčam kupovať iba čerstvé vajcia z ekologického chovu. To spoznáte podľa prvého čísla na vajíčku. Číslo 1 znamená – vajce od sliepok z voľného výbehu, číslo 2 – z halového chovu, 3 – z klietkového chovu a 0 (ktorú kupujem ja) – vajcia z ekologického chovu. Na vajci je označená aj krajina, z ktorej vajíčka pochádzajú. Označenie “SK” znamená, že je zo Slovenskej republiky.

Prečo sa hodí mať v chladničke naložené vajcia?

Nakladané vajcia som veľmi ocenila vo dvoch situáciách.

Prvou je, keď neviem, čo na večeru a potrebujem niečo rýchle. Stačí ich vybrať z chladničky, hodiť na tanier, dať niečo málo k tomu a večera je hotová. Druhou situáciou sú (nielen) nečakané návštevy. Nakladané vajcia sú naozaj ľahkou záležitosťou na prípravu, nie sú ale príliš známe. Takže keď ich pridáte na obložený tanier, verte mi, že vašu návštevu zaujmú.

Spôsobov dochutenia nakladaných vajec existuje naozaj nespočetne veľa. Napríklad čínsky, kde sa do nálevu pridáva sójová omáčka a sypaný čierny čínsky čaj. Z korenia sa tam dáva napríklad badián, škorica, klinček, sečuánske korenie a fenikel. Zaujímavý je aj japonský spôsob, kde sa k vajíčkam pridáva pažítka, červená paprika, sójová omáčka, šťava z citróna a sezamové semienka. Takto naložené vajcia stačí v chladničke marinovať iba 2 – 3 dni. Servírovať ich môžete s ryžou alebo napríklad v šalátoch.

Recept na domáce nakladané vajcia

Ja mám pre vás o niečo klasickejší recept, ktorý je veľmi podobný utopencom. Aj ten sa ale dá rôzne ozvláštniť. Môžete do nálevu pridať semienka horčice a do zaváracieho pohára dať spoločne s vajíčkami aj chilli papričky, mrkvu, alebo napríklad čerstvý kôpor. Ak chcete o deň až dva skrátiť čas nakladania, odporúčam vajíčka ľahko poprepichovať vidličkou, aby sa nálev ľahšie dostal dovnútra.

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa

Na nálev:

  • 300 ml vody
  • 300 ml octu
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 3/4 lyžičky guľôčok celého čierneho korenia
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 3 klinčeky

Postup:

  1. Uvarte vajcia natvrdo.
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na polmesiačiky. Olúpaný cesnak nakrájajte na plátky.
  3. Všetky ingrediencie na nálev dajte do menšieho hrnca a nechajte prejsť varom.
  4. Do pohára na zaváranie ukladajte na striedačku olúpané vajcia, cibuľu, cesnak a korenie z nálevu.
  5. Zalejte nálevom a ešte teplé zatvorte.
  6. Keď pohár úplne vychladne, presuňte ho do chladničky. Vajcia nechajte týždeň odležať a potom spotrebujte počas 7 – 14 dní.

Tak dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články