Džezva (turecky „cezve“) má charakteristický kužeľovitý tvar s dlhým držadlom. Je navrhnutá tak, aby sa priamo položila na zdroj tepla. Preto je dôležité vybrať takú, ktorá sa bude hodiť k vášmu variču – či už používate plyn, elektriku, sklokeramiku alebo indukciu. V posledných rokoch sa dokonca objavili aj elektrické džezvy, napriek tomu si tie klasické stále držia svoju popularitu. A ja na ne tiež nedám dopustiť.
Akú veľkú džezvu kúpiť?
Ideálny pomer kávy a vody na jednu šálku z džezvy je 6 gramov (približne dve lyžičky) na 60 mililitrov vody. Množstvo vody si ale môžete upraviť podľa chuti. Keďže sa táto káva podáva najčastejšie v šálkach s objemom dvojitého espressa (50 – 70 ml), odporúčam zaobstarať si džezvu s objemom minimálne 120 mililitrov. Aby ste mohli pripraviť aspoň dve šálky naraz.
Bude vám káva z džezvy chutiť?
Možno máte pochybnosti, či je tento spôsob prípravy kávy ten pravý aj pre vás. Určite si nenechajte pokaziť chuť predsudkami, ak nie ste veľkým fanúšikom slovenského turka. Táto káva je iná.
Vďaka jemnému mletiu zŕn vás nebude trápiť kávová usadenina, ktorá sa vám lepí na zuby. A keď sa pri príprave neponáhľate a vydržíte čakať pri strednom plameni, nemusíte sa báť ani nepríjemnej horkosti a bolesti žalúdka z prehriatia. Výsledkom trpezlivej džezvovej ceremónie je chuťovo bohatá, hutná a výrazná káva. Dajte jej šancu, prekvapí vás.
Máte otázky k mletiu kávy? Prečítajte si článok, ktorý vám na ne odpovie. Nižšie v recepte odporúčam použiť filtrovanú vodu. Prečo používať na prípravu kávy filtrovanú vodu, sa dozviete tu.
Podporte orientálnu chuť korením
Aj káva z džezvy môže byť každý deň iná. Skúste experimentovať s korením – perfektne sa hodí napríklad kardamóm, klinček alebo škorica. Prípadne všetko dokopy.
Čo budete potrebovať na prípravu kávy v džezve?
Aby ste dosiahli dokonalosť, je potrebné použiť veľmi jemne mletú kávu. Správne mletie spoznáte na prvý pohľad – mala by pripomínať hladkú múku. To dosiahnete nastavením mlynčeka na najjemnejšiu možnú hrubosť, čo vo väčšine prípadov znamená utiahnuť mlecie kamene takmer na maximum.
Na 1 šálku si pripravte:
- džezvu
- 2 kávové lyžičky veľmi jemne mletej kávy – napríklad zrnká Tchibo Barista ale môžete si namlieť aj kávu presne určenú pre džezvu
- 60 ml vody – odporúčam filtrovanú pri izbovej teplote
- 1 lyžičku kryštálového cukru – ja používam trstinový
Prečo pridávam cukor?
Pri pití espressa alebo filtrovanej kávy nesladím. Do džezvy si však cukor pridávam. V arabských krajinách sa to tak robí a má to svoje čaro. Postup vám bude fungovať aj bez cukru, tak si vyskúšajte, čo vám viac vyhovuje – s cukrom alebo bez.
Postup krok za krokom:
Predtým vás radšej upozorním, že pri príprave kávy v džezve je potrebné byť stále v pozore. Keby ste odišli od sporáka, môže sa stať niečo podobné ako v rozprávke Hrnček, var!
- Do džezvy nasypte kávu a cukor, následne pridajte vodu – nemali by ste kanvičku naplniť až po okraj, káva bude bublať.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Postavte džezvu na sporák a zahrejte ju na miernom ohni. Káva začne pomaly peniť.
- Keď sa vytvorí hustá pena, odstavte džezvu z ohňa. Penu opatrne preložte do šálky.
- Vráťte džezvu na oheň a postup peniaceho procesu zopakujte ešte dvakrát.
- Pomaly nalejte kávu do šálky, aby ste neporušili penu, a ihneď podávajte.
A na záver mám dobrú správu pre všetkých, ktorí radi maškrtia. Táto káva sa zvyčajne podáva aj s niečím sladkým. Napríklad s čokoládou. A to viete, tradície sa musia dodržiavať. Tak dobrú chuť!
Skúste aj ďalšie spôsoby prípravy kávy
Máme pre vás návod na prípravu kávy vo french presse, aeropresse, kanvičke s filtrom (V60) alebo napríklad v chemexe.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.