Práve čítate

Vianočné tartaletky, ktoré musíte ochutnať: S náplňou z vaječného likéru!

9839  
Zdieľať: 

Vianočné tartaletky, ktoré musíte ochutnať: S náplňou z vaječného likéru!

V tomto jednoduchom recepte som spojila dve dobroty, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria - linecké cesto a vaječný likér. A keď je niekde vaječný likér, už dopredu viem, že to vždy bude mať úspech.

15. 12. 2022 4 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Vianočné tartaletky, ktoré musíte ochutnať: S náplňou z vaječného likéru!

Tieto tartaletky môžete spraviť v jednej várke, keď budete robiť linecké. Stačí urobiť o niečo viac cesta ako obvykle a budete mať na svete hneď dve luxusné vianočné dobroty. Alebo to môžete obrátiť – ak by sa vám zdalo, že máte až príliš veľa tartaletiek, urobte zo zvyšku cesta klasické linecké.

Hotové cesto vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ja som si prácu trochu rozložila – v jeden deň som pripravila cesto, na ďalší deň som urobila tartaletky a na tretí som zo zvyškov povykrajovala linecké pečivo.

Cesta som mala určite viac ako foriem na tartaletky a aby som nemusela čakať, kým sa tartaletky upečú, vytiahla som silikónové formy na muffiny a naplnila cestom aj tie. Môžete v podstate použiť akýkoľvek košíček. Len teda potom budete musieť upraviť dĺžku pečenia podľa veľkosti formy. Cesto na tartaletky sa väčšinou vaľká a potom dáva do formy. Ja vaľkanie vynechávam a cesto vo forme roztláčam prstami. Príde mi to jednoduchšie.

Tipy na prácu s náplňou z vaječného likéru

  • Náplň robím v pomere 1:1 smotana a likér. Likér je potom cítiť, ale len jemne. Odporúčam vždy pred pridaním želatíny náplň ochutnať a zhodnotiť podľa vašej chuti, či je to podľa vášho gusta.
  • Pre deti použite vaječný likér bez alkoholu.
  • Ak chcete “zabiť aj tretiu muchu jednou ranou”, urobte viac náplne. Zvyšky potom rozlejte do pohárov a keď to vychladne, dajte na minimálne 4 hodiny do chladničky. Vznikne vám veľmi vianočná panna cotta, ktorej len tak niekto neodolá.

Recept na vianočné tartaletky s vaječným likérom

Stavím sa, že keď sa na vianočnom večierku objavíte so škatuľou plnou tejto neobvyklej dobroty, bude vaša snaha veľmi dobre ocenená. A ak nejaké to sviatočné stretnutie robíte vy, určite využite možnosť “zabiť 3 muchy jednou ranou”. Budete tak servírovať 3 rôzne (a hlavne výborné!) dezerty a nestrávite prípravou príliš veľa času.

Nezabudnite, že vaječný likér obsahuje alkohol a preto je recept s ním až od 18 rokov.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla izbovej teploty
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra

Na náplň:

  • 360 g vaječného likéru
  • 360 g smotany na varenie
  • 120 g cukru
  • 3 plátky želatíny

Pripravte si domáci likér


Máme pre vás recept hneď na niekoľko verzií:

Postup:

  1. Zmiešajte všetky suché ingrediencie na cesto.
  2. Pridajte zvyšok ingrediencií, teda maslo, žĺtky a citrónovú kôru. Vypracujte hladké cesto.
  3. Z cesta si urobte malé guľôčky veľké zhruba ako golfová loptička.
  4. Guľôčku dajte do formy na tartaletky, roztlačte ju cez celú formu aj okraje. Dno poprepichujte vidličkou. Takto postupujte so všetkými guľôčkami.linecké tartaletky
  5. Tartaletky dajte na 20 min. do chladničky, potom ich pečte doružova – asi 10 min. na 180 stupňov. Nechajte vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravte náplň. Do hrnca vlejte vaječný likér a smotanu na varenie. Za stáleho miešania zahrejte (ale nevarte) a prisypte cukor.
  7. Plátky želatíny namočte do vody podľa návodu na obale. Napučané ich potom primiešajte do teplej tekutiny. Miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
  8. Do upečených vychladnutých tartaletiek vlejte náplň, nechajte ju vychladnúť a dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky. Ozdobte a servírujte.

Tartaletky môžete ozdobiť na veľa spôsobov. Ja som použila čerstvé maliny, ale skvelé by boli aj čučoriedky, lyofilizované ovocie, kúsky nastrúhanej čokolády alebo napríklad oriešky – pistácie tento dezert pekne farebne oživia. A ak chcete dezertu dodať naozaj vianočnú iskru, dozdobte tartaletky maličkými medovníčkami, prípadne ich medovníkom aj trochu postrúhajte.

Tak dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články