Klasickej šálke horúcej kávy sa síce nič nevyrovná, existuje však množstvo zaujímavých receptov, ako túto základnú esenciu preniesť do rozmanitých podôb. Tak sa nebojte experimentovať a s chuťou do toho!
Na dnešný deň máme na programe prípravu kávovej granity, maškrty, ktorá poteší nielen po nedeľnom obede, ale aj ako občerstvenie na rodinnej oslave či pri poobedňajšom posedení s priateľmi. Príprava je jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Granitu, podobne ako zmrzlinu, je najlepšie podávať v skle. Jej veľkou výhodou je, že napriek sladkej chuti obsahuje len veľmi malé množstvo cukru. Pochutnať si na nej bez výčitiek tak môže naozaj každý. A aby toho blaha nebolo málo, servírovať ju môžete spolu s klasickou horúcou kávou. Mňam!
Ingrediencie
4 lyžice dobrej praženej kávy s plnou intenzívnou chuťou
500 ml vody
1 citrón
40 g trstinového cukru
Postup
Do hrnca nalejeme 500 ml vody a pridáme 4 lyžice kávy. Pomaly necháme vyvrieť a potom 5 minút vychladnúť. Prefiltrujeme, pridáme citrónovú šťavu a 40 g trstinového cukru. Zmes nalejeme na plech a na 45 minút dáme do mrazničky.
Po 45 minútach ju vytiahneme a zmrznutý základ rozdrvíme vidličkou na nadýchanú zrnitú hmotu. Znovu zmrazíme a môžeme podávať. Najlepšie je ju podávať v pohári s lyžičkou k poobedňajšiemu posedeniu pri káve.
Zapáčil sa vám tento experiment a chceli by ste skúsiť viac chutných dobrôt s príchuťou kávy? Skúste napríklad kávový banánový chlebíček alebo pre tých náročnejších odporúčame lahodné kávové makrónky. Dobrú chuť!