Práve čítate

Vzťah na diaľku. Ako ho udržovať s babičkou a dedom?

1115  
Zdieľať: 

Vzťah na diaľku. Ako ho udržovať s babičkou a dedom?

Bývajú rodičia alebo prarodičia v rovnakom meste ako vy? Máte ich naopak ďaleko a ste na odlúčenie zvyknutí? Ak nežijete v spoločnej domácnosti, možno tiež riešite, ako im teraz pomôcť zvládnuť izoláciu. Možno sa pre seniorov zdanlivo nič moc nemení. Tým skôr môžeme brať aktuálnu situáciu ako impulz na vylepšenie spojenia.

18. 4. 2020 5 min. čítania Anna Hrábková
Vzťah na diaľku. Ako ho udržovať s babičkou a dedom?

Niekto sa s prarodičmi vída napríklad na záhrade, ale veľa z nás takú možnosť nemá. Pre mňa je to aktuálna téma, pretože prababičku mojich detí môžeme vídať len s veľkým odstupom. Od ďalších prarodičov nás delia stovky kilometrov a zatvorené hranice. Je teda načase nájsť nové nápady na to, aby nám náš „vzťah na diaľku“ fungoval. A na to, ako im trochu pomôcť obdobie karantény prekonať.

Pomoc môže byť vzájomná

Na dobrú noc

Sociálne siete sa napĺňajú videami, kde slávne osobnosti čítajú. Akú inú celebritu by deti chceli pred spaním počúvať radšej ako milovaného deda? Na voľbe literatúry sa môžu podieľať obaja. Ak to ešte ratolesť nedokáže, môže byť super nechať výber na prarodičoch. V ich knižnici sa určite nájde niečo zaujímavejšie, ako čo deti poznajú. A možno si dokonca vypočujeme niečo, pri čom sme ako malí sami zaspávali.

Môže sa hodiť: bezdrôtový reproduktor, ktorý spárujete s telefónom a postavíte deťom do izbičky

Tichá pošta

Ak ste už unavení a tiež máte doma dieťa lačné po čítaní a rozprávaní + zásobu kvalitných štupľov do uší, ďalším tipom je “riekanková výzva”. Dohodnite sa, že si prarodič pripraví (napríklad) na každý deň počas dvoch týždňov novú riekanku, ktorú cez telefón vnúčatá naučí. Deda to poteší, precvičí si pamäť a mláďa bude zabavené aspoň na chvíľku niekým iným ako vami.

Môže sa hodiť: detské stereoslúchadlá na „súkromný rozhovor“ :-)

V kontaktu s prarodiči
Ilustračné foto

Pozvánka k sporáku

Premýšľate už dlho, že musíte deda poprosiť o recept na jeho vyšperkovanú sviečkovú? Kedy inokedy ako teraz! Dajte si telefonát priamo k vareniu. Možno sa to bude podobať relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, možno to s vami dedo vzdá po prvom hlučnom nálete detí do kuchyne. Ale jeho to azda uistí, že ho stále potrebujete (a že by vám po skončení izolácie vážne pomohlo častejšie stráženie). A vám to okrem spoločného zážitku zabezpečí azda aj dobrú večeru.

Môže sa hodiť: šikovný stojan na smartphone, aby bol mobil na linke v bezpečí

Ovplyvniť môžeme na diaľku aj ich domov

Hygge princípy

Pravdepodobne ste o „hygge“ už počuli. Severania si dokážu pochmúrnosť dlhých sychravých dní zmierniť pocitom útulnosti. Nie je to žiadne kúzlo, pomocou pár jednoduchých trikov môžete pomôcť ako sebe, tak aj prarodičom. Prečítajte si článok, poraďte im cez telefón, ako na to, a s ďalším nákupom im môžete tentokrát dať doviezť aj sviečky, peknú deku, reťaz svetielok. Babička sa bude cítiť vo svojej obývačke o stupeň lepšie, aj keď bude vonku možno zamračené.

Môže sa hodiť: dekorácie a bytový textil na zútulnenie domácnosti

Kontakt s prarodiči během karantény
Ilustračné foto

K strojom

Rodičom a prarodičom tiež môžeme pomôcť vymyslieť, čo s voľným časom. Keď sa to dá spojiť aj s vedomím potrebnosti, výhra je dvojitá. Má mamina alebo babička doma šijací stroj? Možno ho rada opráši. Nielen šitie rúšok (tu je návod), ale napríklad aj vreckár pre deti určite urobí radosť jej aj vám.

Môže sa hodiť: vybavenie k šijaciemu stroju – napríklad páradlo s lupou alebo podložka na šitie

Street art pre babičku

Máte to k sebe blízko a môžete sa zastaviť aspoň pod balkónom? Ovplyvniť môžete často aj babičkin výhľad z okna. Obrovský kriedový obrázok na chodníku po oknom bude určite vidieť aj z piateho poschodia. Máte malé deti? Doručte prarodičom predtým pár bublifukov a poproste ich, aby vnúčatám na odkaz odpovedali fúknutím bublín alebo aby z okna poslali lastovičku s obrázkom.

Môže sa hodiť: hra diabolo, s ktorou môžu deti predviesť pod oknami parádne kúsky!

Zložte lastovičku, ktorá naozaj lieta

Zložte lastovičku, ktorá naozaj lieta

Malý návod alebo osvieženie detských čias sa určite hodia, hlavne ak máte deti. Vyskúšali sme úplne jednoduchú lastovičku, ktorú zvládne každý, aj zložité kúsky, ktorými určite ohromíte.

Prečítať článok

Čo takto škrečok?

Čítala som aj odporúčanie kúpiť si teraz zviera – vraj je blahodarné pozorovať pučenie a rast fauny aj flóry. Ale samozrejme platí to, čo vždy: kým nečakane prinesiete za dvere pieskomila alebo šteňa mopslíka, najskôr sa s (pra)rodičmi dohodnite.

Môže sa hodiť: hračky a pelechy pre psov aj mačky

Prekvapenie ku dverám

Domov sa (hlavne teraz) dá doručiť čokoľvek a dobré je na to myslieť aj pri prezeraní e-shopov. Pre inšpiráciu uvediem pár príkladov: knihy, obed, kávu, kvetiny, propriety na babičkine domáce wellness popoludnie, fotoalbum, debničku so zeleninou a ovocím. Určite vymyslíte ďalšie.

Môže sa hodiť: dózy na donášku vlastnoručne pripraveného obeda a dobrô

V kontaktu s rodiči během karantény
Ilustračné foto

„V kontakte“ sa dá byť rôzne

Ja sa teraz snažím babičke volať, ako to len ide, ale aj tak mám čierne svedomie. Pomáha nám ale pár vecí, z ktorých niektoré robíme dlhodobo. Napríklad hromadný rodinný chat.

Spoločná konverzácia v chatovacej aplikácii

Toto vyžaduje, aby prarodičia mali smartfón, ale to už nebýva problém. WhatsApp, Messenger, e-mail, čokoľvek je vám a hlavne babičkám blízke. U nás od narodenia prvého syna funguje spoločná skupinka s rodinou z oboch strán. Toto je základ, ako si môžem byť istá, že aj keď nemám práve čas na dlhé hovory, sme každý deň v spojení. Poslať pár fotiek zaberie 5 sekúnd a navyše tak mám uložené všetky dôležité okamihy zo života našich chlapčekov a môžem sa tak po večeroch dojímať nekonečným scrollovaním. Čo iné robiť, keď deti konečne zaspia?

Vtipný bonus je, že niektorí prarodičia občas omylom kliknú na skupinový videohovor a o druhej ráno sa zíde polovica rodiny na obrazovkách. Na nezaplatenie. :-)

O čom sa spolu rozprávať?


To je otázka, ktorú pri každodennom telefonovaní môžeme rýchlo začať riešiť. Neziskovka Dementia navrhuje 5 tém, ktoré v rozhovore so seniormi vždy prebrať. Pozitívnu správu z uplynulých dní, spoločnú spomienku, plány na ďalšie dni, ponuku pomoci a uistenie, ako sa na seba tešíme a máme sa aj na diaľku radi. Super mentálne cvičenie pre rozhovor s kýmkoľvek.

(Online) pohľadnica

Môžete ju poslať za pár drobných s vlastnou fotkou (napríklad z dovolenky s prarodičmi) a odkazom – stačí všetko len naklikať na webe Slovenskej pošty. Dedo a babička potom nájdu papierovú formu klasickej pohľadnice v schránke.

Ak máte možnosť list či pohľadnicu doručiť osobne, deti možno bude baviť namaľovať vlastné a vyzdobiť ich napríklad lepenkou alebo nálepkami. Alebo môžete aj klasický, poštou poslaný pozdrav, vyzdobiť podľa seba. Nakúpte na pošte kopu korešpondenčných lístkov, pusťte sa do tvorenia a potom už ich len hádžte do poštovej schránky.

Môže sa hodiť: pastelky, voskovky, farebné pásky…, s ktorými sa (nielen) deti zabavia pri vlastnej tvorbe

Videoodkazy

Keď nestíham plnohodnotný telefonát a fotka mi príde málo, natočím video. V ňom hovorím priamo k babičke, ukážem napríklad nové čmáranice na stene od pravnúčika alebo kvetinu, čo sme si ráno natrhali na prechádzke. Pre mňa najlepšia alternatíva, používam ich už aj s kamarátmi namiesto obyčajných správ.

Môže sa hodiť: odkladacia polička na písací stôl, kde máte telefón vždy poruke

Ako Rómeo a Júlia

Ak sa s prarodičmi vídate len z balkóna alebo okna a máte odvahu, deti alebo oboje, môžete im usporiadať aj malé predstavenie. Nacvičte si spoločný tanček, zaspievajte, predneste báseň… Susedia sa možno tiež pobavia. Prinajhoršom sa môžu babička s dedom zatvoriť doma a tváriť sa, že sa nepoznáte. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články