Práve čítate

Kto má šijací stroj, ten teraz šije rúška. Pozrite sa, ako na to

39115  
Zdieľať: 

Kto má šijací stroj, ten teraz šije rúška. Pozrite sa, ako na to

Začiatkom minulého týždňa by to skoro nikomu nenapadlo. Cez víkend sa veľa ľudí pustilo do šitia látkových ochranných rúšok. Všetci majú dobrý dôvod. Podelíme sa s vami o jeden z možných návodov a taktiež o odporúčania, ktoré je dobré poznať.

16. 3. 2020 5 min. čítania Redakce
Kto má šijací stroj, ten teraz šije rúška. Pozrite sa, ako na to

Nebojte sa, ani v redakcii Tchibo Blogu nepanikárime. :-) Ukazuje sa ale, že nosenie rúška je v prvom rade ohľaduplný krok k nášmu okoliu. Pokiaľ ho nezoženiete v lekárni, je tu ešte možnosť si ho provizórne ušiť. Na Instagrame sa cez víkend rozbehla neuveriteľná akcia #ruskoniejehanba, ktorú sme sa rozhodli podporiť.

„Ešte pár dní dozadu som pri telefonátoch s rodinou krčila plecami. Rúško by aj tak bolo na nič, uisťovali sme sa navzájom. Je a nie je to pravda – faktom ostáva, že obecne je respirátor efektívnejší ako rúško, a potrebujú ho najmä ľudia, ktorí sa stretávajú s väčším rizikom.

Tak prečo by som rúško mala nosiť práve ja? Som mladá, cítim sa zdravo. Chodím iba nakúpiť a na nevyhnutné pochôdzky – ako napríklad tehotenská poradňa dnes ráno, kde predsa žiadne riziko nehrozí, že áno.

Odpoviem si: pretože to, že dnes sa cítim dobre, neznamená, že nič nevyšlem do svojho okolia. To nie je panika. To je jednoducho fakt. Rúško je jednoducho odhľaduplné opatrenie voči ostatným, keď opúšťam byt. A preto sme sa rozhodli poslať ďalej návod, ako si aspoň provizórne rúško môžete ušiť sami.“

Marie, editorka Tchibo Blogu

Prehrať znova

Návod na bavlnené rúško

Čo budete potrebovať:

  • Domáce krajčírky po celej ČR a SR teraz nemajú k dispozícii nič lepšie ako látky, ktoré už doma mali. V tomto prípade sa mrknite po 100 % bavlnenej látke. Na rozdiel od jednorázovej chirurgickej masky, toto rúško bude potrebné pravidelne vyvárať. (Preto nie je vhodné používať elastické gumičky.)
  • Šnúrky (môžete si ich ušiť taktiež zo zvyšnej látky).

Postup:

  1. Nastrihajte obdĺžniky látky s rozmermi 20×20 cm. (Pre deti môžete štvorec zmenšiť úmerne veľkosti hlavičky).
  2. Spodný a vrchný okraj látky zložte a prešite, aby sa látka nepárala.
  3. Na 3 až 4 miestach urobte horizontálne sklady. Našpendlite ich a rúško na oboch okrajoch prešite, aby sa sklady zafixovali.
  4. Krátke okraje rúška opäť zahnite smerom dovnútra a prešite.
  5. Prišite šnúrky do všetkých 4 rohov; dĺžka by mala byť cca 40 cm.

Na šijacom stroji máte jedno rúško hotové za približne 20 minút, v ruke to, samozrejme, zaberie dlhší čas, ale stále sa to dá zvládnuť. :-)

Šnúrky môžete taktiež vyrobiť z rovnakej látky a miesto našívania do rohov nimi začistiť krátke okraje. V tomto prípade použite pruhy látky dlhé asi 85 cm a široké asi 3 cm.

A pokiaľ neviete šiť, existuje aj možnosť, ako to zvládnuť iba s nožničkami.

Rozbaliť

Zbaliť

Stiahnite si návod na vytlačenie a na zdieľanie

Návodov na látkové rúško je viac

Inšpirovať sa môžete napríklad u blogerky Kitchenette, ktorá zdieľala strih pre druhý obvyklý typ. Pre začiatočníka je zložitejší, ale skúsené krajčírky ho určite zvládnu. O ďalšie tipy a rady, napríklad ako pripraviť rúška pre deti, sa s nami môžete podeliť v diskusii na Facebooku.

Prečo šijeme?

Adriana, šéfredaktorka Tchibo Blogu:

„So šijacím strojom mi to celkom ide a tak keď som sa dozvedela, že môžem v momentálne situácii reálne pomôcť, neváhala som. Prvý víkend v celorepublikovej karanténe som sa venovala šitiu látkových rúšok. Najprv som si myslela, že ich medzi kamarátmi rozdám skôr ako zálohu, ale z ich nadšených a vďačných ohlasov som zistila, že sú skutočne potrebné.“

Kamarátka Terka sa mi napríklad zverila: ’Veziem dnes maminku do nemocnice na vyťahovanie stehov po operácii a nechcem nič riskovať.’ Terezke som pribalila rúško aj pre jej mamičku, ktorá je v rizikovej skupine. Síce to nie je primárna ochrana proti lietajúcemu vírusu, ale kto vie – my sami môžeme vírus prenášať a ani o tom nevedieť, rúška slúžia ako ochrana pre ostatných.

A že sú ľudia, ktorí na nositeľa rúška zvláštne pozerajú? To je jasné, je to samozrejme neobvyklá situácia. Ale ak je tu čokoľvek, čím môžem ostatným pomôcť, rada to urobím.“

Eva, redaktorka Tchibo Blogu a autorka fotiek šitia rúšok:

„Sadnúť si k stroju a šiť rúška pre tých, ktorí šiť nevedia, je skvelý spôsob ako aktuálne aspoň trošku pomôcť. Myslela som, že ich ušijem pár pre priateľov, ale záujem je taký, že pri stroji trávim každú voľnú chvíľku. :-) A z toho mám fakt veľkú radosť! Byť zodpovedný a chrániť svoje okolie je skvelý trend. Nie som veľká krajčírka, ale aj amatérsky ušité rúško je stále lepšie ako žiadne rúško, takže verím, že sa do toho môže pustiť každá a nebudeme tak na seba prskať, prosím. :-)“

Tereza, redaktorka Tchibo Blogu a autorka videí, ktoré máme pripravené pre komentáre na Facebooku:

„Šijem pre rodinu, kolegov, kamarátov a potom tam, kde bude treba. Čím viac z nás ho bude nosiť, tým skôr aj ostatní preklenú hanbu ho nosiť tiež. Buďme zodpovední, ohľaduplní k ostatným a pomáhajme si. Pokiaľ neviete šiť, tak aspoň mrknite na starú bavlnenú posteľnú bielizeň, vyperte ju a dajte ju známej, ktoré šiť vie. :-)“

Fakty o nosení rúška

V skratke: nechytať sa ho, nenosiť ho dlhšie ako 3 hodiny a pred prvým a každým ďalším použitím ho vyvariť. A hlavne – nie je dôvod sa hanbiť.

  • V aktuálnej situácii je rúško, najmä to doma ušité, ochrana predovšetkým pre vaše okolie. Aj keď sa cítite zdraví, môžete dychom šíriť vírus približne na 1 meter. Prečo? Pretože vzduch, ktorý vdychujeme, je vlhký – takže aj ten šíri kvapôčky. Keď kašleme, akčný rádius sa zvýši až na tri metre.
  • Vírusy podľa aktuálnych informácií zostávajú na rôznych povrchoch niekoľko dní. Ohľaduplné je teda aj to, aby sa tam vôbec nedostali.
  • Niektorí ľudia môžu nakaziť svoje okolie a nikdy sa to nedozvedia. Ich imunitný systém situáciu zvládne, obranyschopnosť ich kolegov alebo blízkých ale nie. Nosiť rúško je zodpovedné, aj keď sa cítite dobre.
  • Nositeľa chráni iba čiastočne, ale v aktuálnej situácii je „aj niečo lepšie ako nič.“ Čo sa týka vlastného zdravia, odporúča sa správať sa s rúškom rovnako obozretne ako bez neho.
  • Medzi rúškom a tvárou by ideálne nemal byť žiaden voľný priestor.
  • Pri nosení sa rúška nedotýkajte. (Pomáha aj proti zlozvyku, o ktorom ešte nikto z nás skoro netušil, že ho má – dotýkať sa tváre. :-)) Po manipulácii sa odporúča si dobre umyť a/ alebo dezinfikovať ruky.
  • Pred prvým nosením ho sterilizujte – vyperte na 90 C alebo vyvarte.
  • Nie je vhodné nosiť vlhké rúško, potom by sa v ňom mohli množiť patogény. Preto je lepšie ho po 2 – 3 hodinách nosenia vymeniť a pôvodný vyprať na 90 C alebo v ruke a vyvariť. Áno, znamená to, že ich na prípadné celodenné nosenie potrebujete niekoľko. Na cestu do obchodu a domov bude stačiť jedno.
  • Rúško sa dáva dole za šnúrky. Je lepšie sa prednej časti nedotýkať ani pri dávaní si ho dole (nech na seba nakoniec niečo neprenesiete).
  • Jednorázové po použití vyhoďte do uzatvárateľného koša, látkovú uschovajte v dobre uzatvorenej nádobe a pred ďalším použitím ho vyvarte.

A čo robiť doma?

Vybrali sme pre vás z nášho archívu:

Tvorte

Zabavte deti

Skúste niečo nové:

Zacvičte si:

Ponorte sa do čítania:

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články