Surové kávové zrnká majú väčšinou zelenú alebo slamovo žltú farbu. Typickú hnedú, ktorú vidíte v balíčkoch, keď si kávu kúpite, získavajú až procesom praženia. Aj keď zrnká z pražičky vychádzajú hnedé, nikdy nemajú na chlp rovnaký odtieň. Ten ovplyvňuje aj spôsob praženia. Je na pražičovi, aby posúdil, aký potenciál a vlastnosti majú práve tie zrnká, ktoré sa mu dostali pod ruku a podľa toho určí, ako sa káva bude pražiť.
Iné praženie – iný odtieň
Správne praženie je základom! Len vďaka nemu sa v chuti kávy neskôr prejaví celý terroir, teda miesto pôvodu zrniek, špecifická klíma, zloženie pôdy, slnečné žiarenie, teplota a množstvo zrážok.
Môžete si to predstaviť ako pečenie koláča. Čím dlhšie sa pečie, tým má tmavšiu farbu. Ide predovšetkým o karamelizáciu cukrov a ďalšie chemické a fyzikálne procesy. S kávou to je podobné. Čím dlhšie a intenzívnejšie sa zrnká pražia, tým sú tmavšie. Ak sa prepražia, dôjde ku karbonizácii cukrov a objaví sa silná horkosť. Jemné praženie, naopak, zvýrazní ovocné tóny a aciditu, ktoré sa v káve prirodzene vyskytujú.
Káva Tchibo Barista
Káva Tchibo Barista predstavuje prémiovú kávu prvotriednej kvality na všetky typy prípravy. Autentická chuť a jedinečná aróma sú výsledkom unikátnej metódy tradičného bubnového praženia – rovnako ako pred sto rokmi. Dlhšia doba praženia poskytuje vybraným kávovým zrnkám viac času na rozvinutie ich jedinečného charakteru.
Aký vplyv má na vzhľad kávy v hrnčeku spôsob prípravy?
Určite ste si všimli, že nielen zrnká sa medzi sebou líšia. Výrazné odlišnosti uvidíte aj v šálke. A to podľa toho, akou metódou si svoj obľúbený nápoj pripravíte.
Napríklad na espresso sa káva melie na jemný stred. Pri príprave je potom pod veľkým tlakom a vďaka tomu je chuť veľmi intenzívna, konzistencia hutná, s charakteristickou „penou“ na povrchu (hovorí sa jej crema) a farba je oriešková. V takejto šálke je veľa maličkých, okom neviditeľných, častíc a práve tie určujú hustotu nápoja a tiež majú na svedomí, že espresso nie je číre. Do tmavej farby espressa sa premieta aj pomer množstva kávy vzhľadom k objemu použitej vody.
Káva pripravovaná metódami, ako je Chemex, V60 alebo Aeropress, máva jasnejšiu farbu a býva viac číra. Čím to je? Po prvé sa používa skôr svetlo pražená káva, často jednodruhová – teda iba z jednej krajiny alebo regiónu. Po druhé, súčasťou prípravy sú papierové filtre (na rozdiel od sitiek, ktoré má napríklad French Press alebo kávovary) a cez papier rozomletá káva neprejde. Horúca voda z nej vylúhuje a zoberie so sebou do kanvičky charakteristické chute danej kávy. Práve preto vás pri pohľade do hrnčeka napríklad z Chemexu čaká niečo úplne iné, ako pri espresse alebo french presse.
Takto filtrovaná káva konzistenciou aj farbou pripomína skoro až čierny čaj. Farba je karamelová až čierna a podľa hrúbky papierového filtra či spôsobu pomletia kávy obsahuje olejové škvrny. Nenechajte sa ale zmiasť zdanlivou ľahkosťou vône a chuti! Aj filter obsahuje poriadnu dávku kofeínu.
Prečítajte si tiež:
- Návod na prípravu kávy: Chemex
- Návod na prípravu kávy: French press
- Návod na prípravu kávy: Aeropress
- Ako správne namlieť kávu
Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.