Na rozdiel od tiramisu sa ale v kréme nevyskytujú surové žĺtky a rez vás nebude stáť toľko vajíčok. Vďaka množstvu tvarohu zároveň poslúži aj ako výživná desiata. Len pre deti je potrebné dávkovať s mierou – káva tam predsa len nie je v úplne malom množstve.
Recept na kávové míša rezy
Príprava je jednoduchá – vyšľaháte piškótu, zatiaľ v smotane pripravíte kávu, vyšľahanú smotanu premiešate s vyšľahaným tvarohom a následne touto zmesou potriete piškótový základ a polejete čokoládou. Ale poporiadku, podrobne…
Ingrediencie* na piškótové cesto:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 110 g polohrubej múky
- 40 g holandského kakaa – pre naozaj tmavý výsledok môžete použiť aj extra alkalizované, čierne kakao
- štipka soli
- 3 lyžice horúcej vody
- + 60 ml čerstvo pripravenej kávy, ktorou hotový korpus pokvapkáte
*Pekáč s rozmermi 25 x 25 cm, pre tenkú vrstvu prípadne 30 x 18 cm.
Sú dva spôsoby, ako na piškótu: Klasický zvlášť žĺtky, zvlášť bielky, alebo ak máte robot, je skvelý aj z celých vajec, ten som použila dnes. Ak šľaháte ručne, návod nájdete napríklad pri bublanine – s tým rozdielom, že použite pomer, ako je uvedený vyššie.
Postup prípravy cesta:
- Rúru vyhrejte na 175 stupňov a vajcia nechajte asi 10 minút šľahať na najvyššiu rýchlosť s cukrom a soľou.
- Po 10 minútach hmota pripomína penu na holenie, prilejte do nej za stáleho šľahania 3 lyžice skoro vriacej vody a ešte 3 – 4 minúty nechajte šľahať, aby sa hmota opäť pekne dohusta napenila.
- Potom opatrne preosejte do zmesi vajec múku zmiešanú s kakaom a jemne ju vmiešajte.
- Rozotrite do pekáčika vyloženého papierom na pečenie a nechajte piecť asi 25 minút, kým povrch nie je svetlý a testovacia špajľa nevyjde čistá.
- Hotovú piškótu nechajte vychladnúť a potom ju zľahka pokvapkajte pripravenou kávou. Nesmie sa ale rozmáčať.
Ingrediencie na krém:
- 350 – 400 g smotany na šľahanie
- 30 g výberovej kávy, čerstvo namletej
- 500 g plnotučného tvarohu (buď v alobale, alebo polovica alobalový, polovica vo vaničke – výsledok je potom krémovejší, ale horšie sa krája)
- 110 g práškového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g rumu
Postup prípravy krému:
- 250 g smotany priveďte do varu, potom ju zmiešajte s namletou kávou a nechajte vychladnúť, následne preceďte cez sitko a dobre ju vychlaďte (môžete pripraviť aj deň vopred).
- Tvarohy premiešajte s ⅔ cukru.
- Kávovú smotanu zmiešajte so zvyšnou smotanou, neuvarenou, vyšľahajte s cukrom a následne premiešajte s tvarohom a rumom podľa chuti.
- Pomocou špachtle rozotrite tvarohovú náplň po piškótové cesto a nechajte asi hodinu chladiť.
Ingrediencie na polevu:
- 200 g horkej sladšej čokolády (55 – 60 %)
- 100 g smotany na šľahanie
Postup prípravy polevy a dokončenie dezertu:
- Vo vodnom kúpeli alebo na indukcii na 1. – 2. stupeň za stáleho miešania rozmiešajte smotanu s čokoládou do hladkej, hustej polevy.
- Rozotrite špachtľou po tvarohovej vrstve, naznačte si do ešte nestuhnutej prípadné rezy (toto sa hodí špeciálne v prípade, ak použijete polevu bez smotany, len z čistej čokolády – tá stuhne na kameň).
- Nechajte ešte aspoň hodinu, ale pokojne aj cez noc, odležať a potom môžete krájať – najlepšie horúcim suchým nožom (namočím do vriacej vody a utriem po každom reze).
Vyššie uvedenú čokoládovú polevu zbožňujem, pretože je pekne hutne krémová, neláme sa a čiastočne splynie s tortou. A tip na záver? Skvelá je aj okrúhla Míša torta, vtedy odporúčam pre krajší efekt ešte o ¼ väčšiu dávku náplne.