Práve čítate

Lemon Posset je osviežujúci dezert, ktorý mám hotový za 15 minút

3091  
Zdieľať: 

Lemon Posset je osviežujúci dezert, ktorý mám hotový za 15 minút

Je to anglický dezert a jeho história siaha až do 16. storočia. Pôvodná podoba sa ale od citrónového krému líšila. Bol to teplý mliečny nápoj, do ktorého sa pridával alkohol a korenie. Napríklad pivo alebo víno a muškátový oriešok. V priebehu pár storočí sa ale toto zvláštne pitie zmenilo na skvelý studený dezert, ktorý si spolu pripravíme aj dnes.

7. 8. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Lemon Posset je osviežujúci dezert, ktorý mám hotový za 15 minút

Vyznačuje sa hladkou krémovou textúrou a je naozaj jednoduchý a rýchly na prípravu. Mám ho vždy hotový za neuveriteľných 15 minút. Plus ešte čas na vychladenie, ale to už za mňa rieši chladnička. Ďalším veľkým plusom je aj fakt, že na Lemon Posset potrebujete len 3 ingrediencie, ktoré máte pravdepodobne väčšinou doma. Je to citrón, smotana a cukor. Ja som tentokrát dezert ešte ozvláštnila levanduľovým sirupom, ktorý ho posunul na ďalší level.

Servírujte priamo v citróne

So servírovaním sa môžete pohrať! Vydlabte citrónovú kôru a podávajte dezert priamo v nej. Ak sa na to ale necítite, pokojne si vystačíte s obyčajnou mištičkou.

Na môj prvý pokus pri dlabaní citróna som použila lyžicu. Snažila som sa v rozpolenom citróne podobrať dužinu aj so šupkou (ktorej sa mimochodom hovorí aj albedo). To sa mi ale príliš neosvedčilo. Lepšie je šupku podobrať prstom a následne z kôry vylúpnuť. Postupujte opatrne, aby citrónová kôra zostala neporušená. Ozaj, vedeli ste, že citrónovú kôru môžete aj zamraziť na neskoršie použitie? Ja to tak robím často. Kôru z vytlačených citrónov odkladám na prípravu dezertov. Je ale potrebné ju poriadne očistiť od chemických zvyškov, ktoré sa nachádzajú na povrchu plodov. Vďaka správnemu očisteniu potom bude mať kôra oveľa intenzívnejšiu chuť.

Na recept používajte chemicky neošetrené citróny. A tiež ich pred použitím očistite pod tečúcou vodou pomocou kefky alebo hubky. Následne použite soľ alebo octovú vodu, ktorou citróny otriete. Potom už ich stačí len opláchnuť, usušiť a máte to.

Recept na Lemon Posset

Podľa môjho receptu si pripravíte dezert, ktorý vonia po levanduli. Ak ju ale nemusíte, môžete sirup vynechať.

Ingrediencie:

  • 500 ml smotany (33 %)
  • 140 g cukru (ja používam trstinový)
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 90 ml citrónovej šťavy
  • 5 lyžíc levanduľového sirupu

Postup:

  1. Citrón rozpoľte a vydlabte (ja som použila kôru z 5 veľkých citrónov).
  2. Smotanu vlejte do kastróla a zmiešajte s citrónovou kôrou, citrónovou šťavou, levanduľovým sirupom a cukrom.letní rychlý dezert
  3. Za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
  4. Ešte krátko povarte a neprestávajte miešať.
  5. Zmes rozlejte do mištičiek z kôry od citrónov a nechajte trochu vychladnúť.dezeert servírovaný v citronové kůře
  6. Vložte aspoň na 4 hodiny do chladničky, ideálne však cez noc, a ste vo finále.

K tomuto citrónovému krému sa často podáva shortbread, čo sú tradičné škótske maslové sušienky. Na ich prípravu potrebujete 225 g masla izbovej teploty, 100 g práškového cukru, 275 g hladkej múky, 1/2 lyžičky citrónovej kôry a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Potom už stačí len vyšľahať maslo a cukor, k čomu následne pridáte múku, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Cesto spracujte rukami a potom tvarujte sušienky. Obvykle majú tvar štvorca alebo trojuholníka. Použiť ale môžete aj formičky ľubovoľného tvaru. Umiestnite ich na plech, potrite maslom a pečte vo vyhriatej rúre dozlata, teda 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete servírovať.

No a ak by ste chceli trochu experimentovať a máte radi štipku exotiky, vyskúšajte kokosovú verziu lemon posset. Časť smotany sa tu nahradí kokosovým mliekom alebo kokosovým krémom. Ja dávam 400 ml kokosového mlieka a 200 ml smotany. Pomery ostatných ingrediencií dávam rovnako, ako je uvedené v recepte a postup je tiež totožný.

Držím palce, nech sa vám dezert podarí a prajem dobrú chuť!

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články