Patizón na diétu aj na zdravie
A je to tekvica veľmi diétna. Väčšinu tvorí voda a naopak sacharidov obsahuje naozaj málo. Možno aj preto chutí podobne ako cuketa. Aj napriek tomu sa vraj patizón pýši aj prospešnými látkami a môže pomáhať s rôznymi zdravotnými ťažkosťami – od obličiek cez trávenie, až po reumu. Môžete ho tiež variť aj malým deťom.
Ako sa „to“ je?
Kým sa pustíte do varenia, dajte si záležať aj na tom, aký kúsok si prinesiete domov. Na konzumáciu je totiž najlepší ten, ktorý je naozaj zrelý.
Rovnako ako iné tekvice, aj patizón má tuhú šupku, pod ňou dužinu a vnútri semená. Všetky tieto tri časti sú jedlé. Čo sa týka spôsobov úpravy, tak na patizón môžete aplikovať azda všetky, ktoré vám napadnú – varte, duste, pečte, smažte, naparujte… Môžete ho dokonca naložiť podobne, ako kyslé uhorky.
Patizón na sladko!
Aj keď je u nás najpopulárnejší asi patizón v trojobale, mám pre vás super správu – dá sa využiť aj na niečo hriešne sladké. Nastrúhaný ho môžete prepašovať do rôznych báboviek a koláčov (samozrejme aj do tých slaných), ale najlepšie sú podľa mňa patizónové brownies plné čokolády!
Ingrediencie:
- 320 g najemno nastrúhanej dužiny patizónu
- 100 g kvalitnej horkej čokolády
- 140 g hladkej múky
- 50 g holandského kakaa
- 2 vajcia
- 1 vanilkový struk
- 85 g cukru
- 20 g masla (+ ďalšie maslo na vytretie formy)
- 1 lyžička jedlej sódy
- štipka soli
- hrsť malín
Postup:
- Vo vodnom kúpeli rozpusťte čokoládu s maslom. Primiešajte obsah vanilkového struku.
- Nechajte čokoládu mierne vychladnúť a potom do nej zašľahajte vajcia.
- Primiešajte patizón, kakao, múku, cukor, sódu a soľ.
- Cesto nalejte do formy vytretej maslom (môžete ju vystlať aj papierom na pečenie).
- Na povrch cesta poukladajte maliny a mierne ich doňho zatlačte.
- Pečte na 180 °C asi 20 minút – čas pečenia upravte podľa toho, ako veľkú formu ste zvolili. Brownies nesmú byť vnútri vysušené. Keď sú hotové, sú na povrchu pevné, ale vnútri zostávajú ľahko „mazľavé“.
Krémová polievka z patizónu
Aj keď sa patizóny často zbierajú už v období, kedy je ešte slniečko v plnej sile, verím, že nájdete deň, kedy krémová polievka padne vhod. Prihoďte pár krutónov alebo orestované kuracie prsia a hravo zastúpi aj hlavný chod.
Ingrediencie:
- 1 patizón
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 ks stonkového zeleru
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička majoránky
- 2 bobkové listy
- soľ, čierne korenie
- 200 ml 30 % smotany
- 1 l vývaru
- 20 g masla
- 1 lyžica oleja
Postup:
- Patizón rozkrojte, vydlabte semienka a nakrájajte ho na malé kúsky.
- V hrnci rozohrejte maslo s olejom a na ňom nechajte zosklovatieť nadrobno nasekanú cibuľu, potom pridajte očistenú nakrájanú mrkvu a nakrájaný zeler a ešte chvíľu restujte.
- Pridajte patizón, korenie, prelisovaný cesnak, všetko zalejte vývarom a priveďte k varu.
- Do vriacej polievky vložte očistené pokrájané zemiaky, soľ a čierne korenie a všetko varte do zmäknutia.
- Po dovarení vyberte bobkový list a polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Pridajte smotanu a ešte krátko povarte, dochuťte soľou a čiernym korením podľa potreby.
TIP: Polievku môžete dochutiť a zároveň ozdobiť petržlenovou vňaťou rozmixovanou s olivovým olejom.
Patizónové placky
Zemiakové placky všetci poznáme, ale placky z patizónu ste možno ešte neochutnali. Urobte k nim zeleninový šalát a jednoduchá večera je za chvíľu na stole.
Ingrediencie:
- 1 patizón (s hmotnosťou 1200 – 1500 g)
- 2 vajcia
- 50 g hladkej múky (alebo viac podľa potreby)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 50 g slaniny
- 1 lyžička lístkov tymianu
- Soľ, čierne korenie
- Olej na smaženie
Postup:
- Patizón olúpte, rozkrojte a vydlabte z neho semienka. Nastrúhajte ho na jemnom strúhadle a vytlačte prebytočnú vodu.
- Nastrúhaný patizón premiešajte s vajíčkami, múkou a prelisovaným cesnakom.
- Pridajte tymian, najemno nasekanú šalotku a slaninu a všetko ochuťte soľou a čiernym korením. Dobre premiešajte.
- Na rozpálenom oleji smažte placky z oboch strán dozlata. Placky môžete tvoriť lyžicou na veľkú panvicu, alebo ich smažte v panvici na lievance. Placky podávajte s kyslou smotanou.