Moje tohtoročné silvestrovské recepty nie sú veľmi náročné na prípravu, ale výsledok vyzerá veľmi efektne. Vyskúšate ich tiež?
Želé bonbóny (s alkoholom alebo bez)
Na maškrtenie počas večierka alebo ako neobvyklý „uvítací drink“
Drinky vo forme želé bonbónov majú 100 % úspech a vyvolajú nadšenie u každého hosťa. :-) Samozrejme, môžete pripraviť aj nealko verziu pre deti, aby im to nebolo ľúto.
Ingrediencie:
- 250 ml nealkoholického základu (v tomto prípade 125 ml pomarančového a 125 ml mangového džúsu)
- 60 ml alkoholu (v tomto prípade kvalitný biely rum)
- 20 g želatíny v prášku
Postup:
- V nealkoholickom základe rozmiešajte želatínu a všetko nechajte 5 minút odstáť.
- Potom na slabom plameni zahrievajte, pokiaľ sa všetok prášok nerozpustí. Pozor – nesmie sa variť!
- Keď je želatína v džúse rozpustená, odstavte a vmiešajte alkohol.
- Pripravenú zmes nalejte do silikónových formičiek a uložte na noc do chladničky. Vyberte tesne pred podávaním.
Ja som do receptu vybrala pomarančový a mangový džús s bielym rumom, ale variantov je vážne veľa. Môžete kľudne skúsiť želé Aperol, vodku s jahodovým džúsom, Malibu s ananásovým džúsom, jablkovicu s jablčným džúsom alebo napríklad jednotlivé „panáky“ ozvláštnite nakrájaným ovocím či bylinkami. Zaujímavé je použiť do základu aj ľadový čaj, alebo rozmixované mrazené lesné plody.
Ozdobte to
Pri servírovaní môžete želé ozdobiť jedlými kvetmi, čerstvými bylinkami, posypať cukrovými konfetkami alebo niektoré kúsky obaliť v práškovom cukre – budú vyzerať ako namrznuté.
Slané sušienky s dipom
Alebo niečo na zahryznutie k poháriku
Recept na slané sušienky môžete brať kľudne len ako odrazový mostík a upraviť si ho nielen podľa vlastnej chuti, ale hlavne podľa toho, čo máte doma v chladničke. Existuje totiž veľa možností, čím sa dá cesto pozmeniť. Ja som pripravila syrové sušienky a k nim cesnakový dip, pretože mám vyskúšané, že cesnakové nátierky a vôbec všetky recepty na tento spôsob majú naši priatelia väčšinou najradšej.
Na 2 plechy sušienok potrebujete:
- 200 g hladkej múky
- 200 g masla
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g čedaru
- 1 žĺtok
- Soľ
- Čierny sezam na posypanie
K tomu si pripravte na dip:
- 1 kyslá smotana
- 1 strúčik cesnaku
- 40 g jemne nastrúhaného parmezánu
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Zmiešajte múku, nadrobno nasekanú šalotku a nastrúhaný syr.
- V inej nádobe vyšľahajte zmäknuté maslo so žĺtkom a cesnakom.
- Spojte obe časti cesta, pridajte soľ podľa chuti a rukami vypracujte cesto
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte asi na hodinu do chladničky.
- Vychladené cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm, vykrajujte z neho jednotlivé sušienky a tie dajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
- Každú sušienku posypte čiernym sezamom a ten mierne zatlačte, aby v ceste držal.
- Pečte na 180 °C asi 10 min, alebo kým nie sú sušienky do zlatista.
- Pripravte dip tak, že zmiešate kyslú smotanu s prelisovaným cesnakom, strúhaným parmezánom a všetko dochuťte soľou a čiernym korením.
Variácie
Cesto môžete ozvláštniť napríklad rôznym korením (údená sladká paprika, rímska rasca, chilli…) a do dipu sa tiež skvelo hodí napríklad modrý syr, alebo čerstvé bylinky (napríklad tymian).
Domáce pečivo na spôsob bagelov
Keď príde väčší hlad
Originálne sa bagely pred pečením ešte krátko varia vo vode, ale ja som tento recept zjednodušila – pomohla mi k tomu forma na bagely. Servírovať ich môžete za tepla, ale dajú sa pripraviť aj vopred a podávať ich ako klasické plnené sendviče.
Na 16 bagelov potrebujete:
- 250 ml mlieka
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 50 g masla
- Lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce + 2 žĺtky na potretie
- Čierny sezam
Postup:
- Do misy nasypte múku, do stredu urobte jamku a do nej nasypte cukor a droždie. Prilejte vlažné mlieko a nechajte asi 10 minút odstáť.
- Pridajte maslo, vajce, soľ a vypracujte pružné cesto. To prikryte utierkou a nechajte v teple asi hodinu kysnúť.
- Cesto rozdeľte na dieliky po 50 g. Z každého dielika vyvaľkajte valček a ten umiestnite do formy na bagely. Konce dobre spojte.
- Nechajte v teple ešte asi 10 minút kysnúť a potom každý bagel dostatočne potrite rozšľahaným žĺtkom.
- Asi každý druhý bagel posypte sezamom a potom pečte na 180 °C asi 20 minút, alebo pokiaľ nie sú upečené do zlatista.
Hotové bagely prekrojte a plňte podľa vlastnej chuti.
Ako to chutí nám:
- Roztlačte balkánsky syr s tvarohom a ním potrite bagely. Poukladajte na ne cviklu pokrájanú na kolieska a posypte tymianom.
- Zmiešajte majonézu s wasabi a limetovou šťavou a potrite ňou bagely. Na majonézu položte uhorku nakrájanú na tenučké pásiky a všetko doplňte údeným lososom.
- Bagely potrite bylinkovým maslom, naň položte baby špenát a trhané bravčové mäso. Môžete doplniť syrom a nechať krátko zapiecť, aby sa rozpustil.