Práve čítate

Domáce nadýchané ciabatty na zajtrajšiu desiatu upečiete len z 5 ingrediencií

3297  
Zdieľať: 

Domáce nadýchané ciabatty na zajtrajšiu desiatu upečiete len z 5 ingrediencií

So začiatkom školského roka všetci riešime desiate. Taká nadýchaná ciabatta sa ale hodí kedykoľvek a nielen do školy. Napríklad aj ako príloha k šalátu alebo k mäsu. Vykúzlite ju ľahko a navyše vám stačí naozaj máličko ingrediencií.

10. 9. 2023 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Domáce nadýchané ciabatty na zajtrajšiu desiatu upečiete len z 5 ingrediencií

Keď zabudnem nakúpiť, toto pečivo ma vždy s istotou zachráni. Ešte ani nestihnete nerozlepiť oči po rannom prebudení a čerstvé ciabatty budú na stole, sľubujem! Deň vopred zarobíte cesto, ráno vylejete na plochu a za chvíľku pečiete. Potom už stačí len prekrojiť a obložiť, alebo si ich vychutnať len tak samotné. Tieto malé talianske biele chleby sa dajú jednoducho ochutiť aj rôznymi bylinkami, sušenými paradajkami alebo olivami.

Recept na jednoduché domáce ciabatty

Pre nadýchané ciabatty, ktoré v podobe cesta počkajú aj deň-dva v chladničke, stačí máličko. Hladká múka, voda, soľ, kúsok droždia a troška oleja. Ďalšie suroviny sú voliteľné a slúžia skôr na dochutenie. Hlavným akcelerátorom skvelej chute je pomalé kysnutie v chladničke a následne dôkladné, ale rýchle pečenie – a rýchlosť je presne to, čo sa nám ráno hodí, že?

Ingrediencie (na 8 kusov):

  • 500 g hladkej múky (až ⅓ môžete nahradiť aj celozrnnou múkou)
  • 350 g vody (pridávajte postupne: podľa savosti múky možno pridáte až o 50 g viac)
  • 10 g soli
  • 20 g olivového oleja
  • 2 g čerstvého droždia

Postup:

  1. Do misy robota nasypte múku, pridajte droždie, vodu a soľ.
  2. Pomocou nástavca na miesenie prepracovávajte 6 minút na 1. rýchlosť, ďalších 6 minút na 2. rýchlosť.
  3. Olivový olej pridajte až ku koncu miesenia.
  4. Cesto nechajte hodinu kysnúť na linke v olejom dobre vytretej uzatvárateľnej dóze. Počas tohto času môžete dvakrát poprekladať a ak máte chuť, do cesta zapracujte aj dobroty, ktoré máte radi.
  5. Potom cesto presuňte kysnúť do chladničky. Ak sa vám hodí cesto použiť až za 2 dni, preskočte kysnutie na linke a dajte ho hneď chladiť.
  6. Na druhý deň cesto vyklopte na múkou vysypanú plochu, trošku pomúčte, sploštite na 2 cm a nakrájajte na 8 dielov bez toho, aby ste cesto prekladali alebo miesili.
  7. Jednotlivé diely poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte hodinu dokysnúť v teple. Ak sa ponáhľate, môžete piecť aj hneď, ak cesto príliš nepostláčate.
  8. Rúru vyhrejte na horný a spodný ohrev pri teplote 230 °C aj s plechom, na ktorom budete piecť, ale papier s ciabattami si zatiaľ nechajte na linke. Na dno rúry vložte aj pomocný plech s vyšším okrajom, do ktorého neskôr vlejete vodu, aby sa spravil zápar. Ak pečiete kváskový chlieb, tento postup určite poznáte a máte na to vyhradený špeciálny plech, ktorého vám nebude ľúto, ak sa trochu pripáli po vyparení všetkej vody.
  9. Po nahriatí rúry premiestnite ciabatty aj s papierom na horúci plech, vložte do rúry a kým ju zatvoríte, chrstnite na 150 ml vody do pomocného plechu na dne rúry.
  10. Pečte 10 minút, následne rúru vyvetrajte od vzniknutej pary, zatvorte a dopečte ďalších 10 min.

Ja namiesto klasického plechu najradšej pečiem na rozpálenom kameni, ale chápem, že nie každý ho doma má. Tak, alebo onak, vďaka tomuto postupu docielite tradičný vzhľad ciabatty. Ak vám ale nevadí vekovitejšia striedka, použiť môžete aj ľahko vytretú formu na bagety, vďaka ktorej všetky kúsky získajú pravidelný tvar.

Tak nech sa vám pečenie vydarí a pečivo deťom aj dospelým chutí!

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články