Naozaj vydarené medovníčky
Ak ešte nemáte tie svoje perfektné, skúste recept pani Jitky!
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 100 g rozpusteného tuku (maslo, hera)
- prášok do perníka
- 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
- perníkové korenie
- 6 vajec
- 500 g práškového cukru
- cca 200 g medu
- a postupne pridáme ešte cca 1 kg hladkej múky
Cesto môže počkať v chladničke až 14 dní.
Postup:
Spracované a odležané cesto vyvaľkáme, vypracujeme a povykrajujeme. Tvary potrieme klasicky zmesou žĺtka a vody. Pečieme cca 7 minút na cca 180 °C. Na zdobenie si vyšľaháme polevu z 1 bielka, trochy šťavy z citróna a 14–20 dg práškového cukru.
Podvodnice obaľované v práškovom cukre
Pre niekoho vianočné klasika, pre niekoho úplne nový recept. Je to výborné a veľmi jednoduché pečivo. Za tip ďakujeme pani Magdalene.
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla
- 20 g droždia
- štipka soli
- 2-3 lyžice teplého mlieka
Cesto dáme kysnúť do hrnca s vodou, ktorý necháme stáť na teplom mieste. Keď cesto vypláva na hladinu, je vykysnuté. Potom ho rozvaľkáme na zhruba 4 cm vysokú placku a vykrajujeme rôzne tvary, lepšie sú menšie. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Ďalšie recepty z Tchibo Blogu
- Sušienky s kávovým krémom
- 3 druhy cukroviniek s vôňou kávy
- Božské cukrovinky podľa Katky Winterovej
- Nepečené mandľové guľôčky a Mozartove gule
- Alebo kľudne maslové sušienky
Škoricové klbká
O recept sa s nami podelila pani Lenka.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 2 kakaové pudingy
- 2 balíčky vanilkového cukru
- lyžička škorice
- 200 g masla alebo margarínu
- 1 vajíčko
- perličky na zdobenie
Postup:
Zo všetkých surovín (okrem perličiek) vypracujeme cesto a necháme asi hodinu odležať. Potom z neho vyvaľkáme malé guľôčky, ktoré pretlačíme lisom na cesnak – tak vzniknú malé klbká. Tie ozdobíme perličkami.
Pečieme 6–8 minút na cca 180 °C; radšej cesto kontrolujte, väčšinou stačí kratší čas. Keď je klbko upečené aj zospodu, máte hotovo.
A aké je vaše obľúbené tradičné vianočné pečivo alebo koláčik?