Vo svojom jedálničku sa snažím mať čo najmenej pridaného cukru, ale aj tak rada maškrtím. To ma často privádza k zaujímavým alternatívam rôznych dezertov, ktoré sú o niečo zdravšie, a chutia stále skvelo! Rovnako je to aj s týmto receptom na domáce čokoládové pralinky, ktoré navyše neobsahujú ani žiadne mliečne výrobky, takže potešia aj vegánov. A kedy inokedy niekomu venovať čokoládovú dobrotu, ak nie v máji – v mesiaci lásky?
Pripravte si kokosovú smotanu
Jednou zo základných ingrediencií týchto čokoládových hrudiek je kokosová smotana. S klasickou smotanou má však spoločnú asi len bielu farbu.
Kokosovú smotanu môžete priamo kúpiť, ale ak ju nezoženiete, dá sa jednoducho oddeliť z kvalitného kokosového mlieka. U nás ho nájdete aj vo väčších drogériách či supermarketoch. Vyberte kokosové mlieko, ktoré:
- Neobsahuje žiadne umelé prísady ani zahusťovadlá.
- Je vyrobené aspoň zo 60 – 70 % kokosového extraktu.
Ak by ste kúpili málo koncentrované kokosové mlieko, výsledná smotana bude riedka a náplň na pralinky vám nestuhne tak, ako potrebujete. A pozor – nepliesť si kokosové mlieko s kokosovou vodou. Sú to úplne odlišné produkty.
Ako získať kokosovú smotanu? Jednoducho. Plechovku s kokosovým mliekom dajte na noc do chladničky. Chladením sa oddelí tučná časť (smotana), ktorá zostane na povrchu. Na druhý deň ju len stiahnete z povrchu lyžicou. Ja som použila 400 ml 60 % kokosového mlieka a získala som asi 150 ml smotany.
Tekutú časť z plechovky určite nevyhadzujte. Aj tá je cennou surovinou! Najradšej ju mixujem s ovocím do smoothie.
Recept na kávové vegánske čokoládové pralinky bez cukru
Môžete sa pustiť do prípravy, ktorá vôbec nie je zložitá – len rátajte s časom na chladenie. Z uvedených surovín pripravíte cca 25 praliniek. Po príprave ich uchovávajte v chladničke a vyberajte tesne pred podávaním – ľahko sa totiž roztopia. Ale práve preto sa rozplývajú na jazyku.
Ingrediencie na náplň:
- 80 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
- 120 ml kokosovej smotany
- 30 g kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička čo najjemnejšie mletej kávy (alebo instantnej)
Ingrediencie na polevu:
- 80 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
- 2 lyžičky kokosového oleja
Pred finálnym chladením ich môžete posypať napríklad:
- Lyofilizovaným ovocím – najlepšie sa hodia maliny alebo višne, zaujímavé je aj mango
- Vločkovou soľou – používam maldonskú
- Sušeným čili – vločky alebo mleté
- Nasekanými nesolenými orieškami – ideálne opražené, krásne sú najmä zelené pistácie
Postup:
- Najprv si pripravte náplň: všetky suroviny dajte do kastrólika a na čo najnižšom stupni zahrievajte, kým sa nerozpustia. Neustále miešajte a neprehrievajte.
- Hotovú hmotu nalejte do misky a dajte asi na 1 hodinu do chladničky. Ak nebude dosť tuhá, nechajte ju chladiť cez noc. Ak je príliš tuhá, nechajte ju chvíľu pri izbovej teplote alebo si pomôžte nahriatou lyžičkou.
- Z vychladenej hmoty tvarujte lyžičkou malé hrudky a ukladajte ich na tanier/tácku s papierom na pečenie. Netvarujte rukami – teplo ich topí!
- Potom ich dajte asi na 30 minút do mrazničky, aby poriadne stuhli.
- Pripravte si polevu: čokoládu s kokosovým olejom roztopte v kastróliku na miernom stupni za stáleho miešania.
- Polevu prelejte do užšej vyššej nádoby – bude sa vám lepšie pracovať.
- Pomocou vidličky obaľujte stuhnuté pralinky v poleve a ukladajte späť na papier.
- Kým poleva stuhne, môžete pralinky dozdobiť. Potom ich ešte nechajte stuhnúť v chladničke alebo mrazničke (ak sa ponáhľate).
Pralinky skladujte v chladničke, kde vám vydržia približne týždeň. Dajú sa aj zamraziť v dobre uzatvárateľnej nádobe a vydržia až dva mesiace. Ale úprimne – myslím, že sa zjedia oveľa skôr. U nás doma sa po nich vždy len zapráši.
Ďalšie čokoládové recepty:

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.