Práve čítate

Cestovné hrnčeky a termohrnčeky na kávu: V ktorom káva najdlhšie prežije a z ktorého najviac chutí?

2187  
Zdieľať: 

Cestovné hrnčeky a termohrnčeky na kávu: V ktorom káva najdlhšie prežije a z ktorého najviac chutí?

Neviem ako vy, ale ja by som mohla piť kávu od rána do večera. A tá najväčšia chuť ma samozrejme vždy prepadne vonku, často na tých úplne najnemožnejších miestach. Ešte pred rokom som to riešila kávou v jednorazovom, v lepšom prípade vratnom pohári. Dnes už mi v batôžku alebo kabelke nechýba môj vlastný cestovný hrnček. Na kávu, na dotankovanie vody v parku a niekedy aj na víno na prechádzke s kamarátkou – určite ho nevláčim zbytočne.

26. 7. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Cestovné hrnčeky a termohrnčeky na kávu: V ktorom káva najdlhšie prežije a z ktorého najviac chutí?

Mojím životom sa už síce mihlo pár cestovných hrnčekov, ale niektoré so mnou veľmi dlho nevydržali – asi neboli tie pravé. Nevzdala som to a skúšala ďalšie, kým som nebola dostatočne spokojná. Typov cestovných hrnčekov a termohrnčekov je veľa, každému vyhovuje niečo iné – mám tri a  striedam ich podľa potreby aj ročného obdobia. V zime väčší termohrnček, v lete ľahšia verzia, ktorá sa hodí aj na prípadný piknik.

Výber správneho typu hrnčeka je možno väčšia veda ako to, ktorú kávu si doň nechám pripraviť. Možno vám moje poznatky pomôžu pri výbere ideálneho hrnčeka pre vás.

4 otázky, ktoré vám hneď na začiatku veľa napovedia

  • Na veľkú, alebo na malú kávu? Dostupné sú hrnčeky s objemom zhruba od 200 do 500 ml, potom už sú to skôr klasické termosky. Zamyslite sa nad tým, čo pijete najčastejšie, či klasické espresso, cappuccino, alebo poriadny hrniec čaju a tiež to, akú veľkú nádobu chcete nosiť celý deň v taške.
  • Dizajn, alebo funkcia? Možno sa vám podarí skĺbiť oboje, ale pravdou je to, že tie najlepšie cestovné hrnčeky často vyzerajú dosť minimalisticky až športovo, za to lepšie tesnia a vynosíte ich aj v náročnejšom teréne.
  • Do ruky, alebo do kabelky? Na vrchnáku záleží a je jasné, že termohrnček s bezpečnostným uzáverom tesní úplne inak ako kelímok so silikónovým vrchnákom. Každý má ale svoje pre aj proti.
  • Na chvíľu, alebo na pol dňa? Termoizolačné vlastnosti, to je to, o čo tu kráča. Cestou do práce sa vo svojom milovanom espresso bare zastavíte skôr s porcelánovým alebo skleneným hrnčekom, ale na výlet do vrecka batohu si určite šupnite nerez.

Ako vybrať cestovný hrnček podľa materiálu?

Nerezové hrnčeky

Výhody: Hrnčeky z ušľachtilej ocele sú preslávené svojou odolnosťou a schopnosťou udržať nápoj horúci (alebo studený) na dlhý čas. Mávajú dvojstennú vákuovú izoláciu a vďaka tomu si môžete svoju kávu vychutnať horúcu aj po mnohých hodinách od uvarenia. Navyše obvykle disponujú precízne prepracovanými vrchnákmi a tlačidlovými uzávermi, ktoré skvelo tesnia, dajú sa ovládať jednou rukou a dobre sa z nich pije. Veľkou výhodou je, že nerez je vysoko hygienický a ľahko sa čistí. Benefitom je pochopiteľne aj trvanlivosť, tieto hrnčeky vám budú slúžiť veľa rokov. Aj já mám jeden historický, ku ktorému sa hlavne v sychravých mesiacoch rada vraciam.

Nevýhody: Nerezové hrnčeky sú v porovnaní napríklad s plastovými ťažšie. Rovnako nákupná cena býva trochu vyššia ako u iných materiálov, čo ale kompenzuje dlhá životnosť, takže „cost per use“ je v pohode. Niektoré modely môžu byť náchylné na povrchové poškriabanie a môžu zanechávať kovovú pachuť, keď ich správne nepoužívate.

Sklenené hrnčeky

Výhody: Sklo ponúka úplnú čistotu chuti kávy, to je najväčšia výhoda tohto materiálu. Sklenené cestovné hrnčeky neabsorbujú pachy ani pachute a dobre sa umývajú. Príjemný je aj ich ekologický rozmer – keď doslúžia, je ľahké ich recyklovať. Ako jediné vám vďaka priehľadnosti doprajú estetický zážitok z kávy. A kamkoľvek so svojou kávou vyrazím, pripadám si ako na terase kaviarne – aj doma si svoj flat white pripravujem do skla.

Nevýhody: Hlavným problémom sklenených hrnčekov je ich krehkosť. Aj keď sú často vybavené ochrannými korkovými prstencami alebo silikónovými návlekmi, môžu ľahko vykĺznuť z ruky a páliť na povrchu, čo nie je práve komfortné. Tiež neudržia teplo tak dlho ako nerezové hrnčeky a ich vrchnáky tesnia „ako kedy“. Spočítané zrátané, je to hrnček ideálny na kávu do ruky a na okamžitú konzumáciu.

Porcelánové hrnčeky

Výhody: Hrnčeky z porcelánu (často trochu zmätočne označované ako keramické) sú dokonalou voľbou pre každého, kto si chce užiť čistú chuť kávy. Hodia sa na kratšie cesty, ale napríklad aj vtedy, keď si doma alebo v kancelárii chcete svoju kávu udržať dlhšie teplú. Niektoré modely sú dvojstenné, iné majú zospodu silikónové koliesko, aby ste si take away kávou nespálili prsty. Porcelánové hrnčeky navyše bývajú zo všetkých najkrajšie! Práve dizajn môže byť oným povestným jazýčkom na váhach, prečo si porcelánového „cesťáka“ zamilujete.

Nevýhody: Podobne ako sklo je aj porcelán krehký a nie je ťažké ho rozbiť. Porcelánové hrnčeky držia teplo určite lepšie ako plast alebo sklo, ale nerezu sa nevyrovnajú. Rôzne ťažkosti môžu nastať s vrchnákom, ktorý buď vôbec nemajú, alebo je len jednoduchý z plastu alebo silikónu.

TIP BARISTU: Nápoj si udrží svoju teplotu dlhšie, keď hrnček pred použitím vypláchnete horúcou vodou alebo ho predhrejete parou pod tryskou kávovaru.

Plastové hrnčeky

Výhody: Sú ľahké a nie sú drahé, navyše sú dostupné v širokej škále farieb a dizajnov, čo z nich robí atraktívny produkt pre vyznávačov módnych trendov a štýlových kávomilcov. Na piknik perfektné. To je ale, bohužiaľ, z benefitov v podstate všetko.

Nevýhody: Plastové hrnčeky, alebo skôr kelímky, neudržia kávu horúcu ani teplú veľmi dlho. Aj keď tie moderné už sa vyrábajú z BPA-free materiálov a neobsahujú škodlivé bisfenoly, stále je to plast. Pri opakovanom používaní môžu začať absorbovať pachy a chute, čo vo výsledku úplne pokazí kvalitu a celkový dojem z kávy. Dielo skazy potom často dokončí plastový alebo silikónový vrchnák so svojou špecificky gumovou pachuťou. Teda ak sa vinou netesniaceho uzáveru nápoj nerozleje skôr, ako dorazí k vašim chuťovým pohárikom.

Tak čo, vybrali ste si? Aj keby viac ako jeden? Ako už som sama na začiatku spomenula, doma mám hrnčekov viac, záleží na tom, aké je práve obdobie – ročné aj to moje. Občas sa mi nechce nosiť veľké termohrnčeky, inokedy mám potrebu mať pollitrový čaj alebo vodu celý deň po ruke. A čo sa týka toho porcelánového – kto by mu odolal? Každý má u mňa doma a v kabelke svoje uplatnenie.

Ako sa o termohrnček starať, aby mi vydržal dlho?

  • Vždy ho pred umytím rozoberiem na jednotlivé časti. Umožní mi to vyčistiť dôkladně všetky časti, kde sa môžu hromadiť nečistoty, vrátane vrchnáku a tesnenia.
  • Umývam ho ručne. Teplou vodou, jemným prostriedkom a mäkkou hubkou. Ručné umývanie je šetrnejšie a chráni tesnenie a izoláciu pred poškodením.
  • Na odstránenie pachov používam zmes vody s octom alebo jedlou sódou. Nechám chvíľu pôsobiť a potom opláchnem. Táto zmes pomáha odstrániť zápachy a dezinfikovať termohrnček.
  • Poriadne oplachujem vodou, aby som odstránila zvyšky umývacích prostriedkov, ktoré by mohli ovplyvniť chuť nápojov.
  • Nechám všetky časti samostatne dôkladne vyschnúť. Zabráni sa tak rastu plesní a baktérií.
  • Hrnček takto čistím každý deň, keď ho používam, aby nedošlo k usadzovaniu nečistôt, vzniku plesní alebo zápachu.

Leto v pestrých farbách

Leto v pestrých farbách

Trendové vzhľady v zelenej, žltej, béžovej a čiernej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články