Čo je to vlastne to Cold Brew? Je to čerstvo pražená káva, pomletá a lúhovaná v studenej filtrovanej vode. Ja si ho hlavne v lete dávam naozaj rada, najlepšie ľadovo vychladené. Chuť je výborná sama o sebe, ale existujú aj recepty, kde sa z Cold Brew pripravujú najrôznejšie druhy ochutených nápojov.
Môžete si ho doma namiešať napríklad s citrónovou zmrzlinou, prípadne sa zastavte v Tchibo na jednu z noviniek. :-) V predajniach teraz totiž nájdete balené Cold Brew, ktoré si môžete zobrať so sebou napríklad na výlet v troch príchutiach. Ak ich nevypijete hneď cestou z obchodu a donesiete ich až domov, môžete ich tiež zamiešať do jedného z mojich receptov.
Cold Brew s vanilkovou zmrzlinou a orieškami
Káva so zmrzlinou je moja obľúbená kombinácia. Je to pre mňa káva a dezert v jednom. Nezabudnite ale vybrať kvalitnú zmrzlinu, na tej to všetko stojí. V kombinácii s orieškovým Cold Brew je úplne skvelá.
Ingrediencie na 2 nápoje:
- 2 kopčeky kvalitnej vanilkovej zmrzliny
- 6 – 8 kociek ľadu
- 1 Cold Brew lieskový oriešok Tchibo
- 80 ml smotany na šľahanie
- nasekané lieskové oriešky
Postup:
- Smotanu vyšľahajte do hustej šľahačky.
- Pripravte si dva vyššie poháre a do každého dajte jeden kopček vanilkovej zmrzliny a kocky ľadu.
- Všetko zalejte Cold Brew s príchuťou lieskový oriešok a ozdobte vyšľahanou šľahačkou.
- Nakoniec na šľahačku nasypte nasekané lieskové oriešky.
Prečítajte si tiež:
- Tri recepty na kávové koktaily
- Frappé ako z gréckej pláže
- Recept na domácu ľadovú triešť bez cukru
Recept na domáce tiramisu
Dezert tiramisu je u nás stálica, tentokrát som ho ale vyskúšala s Cold Brew wild berries a bola som úplne nadšená.
Ingrediencie:
- 200 g mascarpone
- 2 vajcia (žĺtky a bielky samostatne)
- 3 lyžice jemného trstinového cukru
- 1 lyžice krupicového cukru
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- 1 Cold Brew wild berries Tchibo
- 0,4 dcl Grand Marnier (prípadne Amaretta)
- štipka soli
- cukrárske piškóty (cca 10 kusov)
- kvalitné kakao
Postup:
- V robote si vyšľahajte žĺtky s trstinovým cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny. Keď je pena dostatočne vyšľahaná, pridajte mascarpone a pomaly zašľahajte.
- Do druhej misy si dajte bielky so štipkou soli a šľahajte. Keď bielky začnú zosvetlievať, pridajte lyžicu krupicového cukru a pokračujte v šľahaní tak dlho, kým vám nevznikne tuhý sneh.
- Do žĺtkovej zmesi postupne vmiešajte po častiach sneh. Vznikne krásne nadýchaný krém.
- Do Cold Brew wild berries pridajte Grand Marnier a namáčajte v ňom piškóty (ja si piškóty polím, lepšie sa s nimi potom pri ukladaní do pohárov pracuje).
- Namočené piškóty vložte na dno pohára a zhruba do polovice naplňte krémom. Opäť pridajte vrstvu piškót a vrstvu krému. Zakončite krémom. Hotové tiramisu dajte vychladiť do chladničky. Pred podávaním posypte krém kakaom.
Tip na vajíčka
Ak sa bojíte konzumácie čerstvých vajíčok, použite na tiramisu pasterizované.
Ľadová káva s Baileys
Neviem, ako vy, ale ja Baileys úplne miluje. Samotné je na mňa veľmi sladké, ale keď si ho pridám do ľadovej kávy, je to skvelá kombinácia. Ak si chcete pripraviť nealko verziu tohto ľadového drinku, skúste namiesto štamperlíka Baileys použiť 1 lyžicu tekutejšieho slaného karamelu.
Ingrediencie na 1 pohár:
- 1 Cold Brew slaný karamel Tchibo
- 3 – 5 kociek ľadu
- 40 ml Baileys
- 50 ml mlieka
Postup:
- Do pohára si dajte kocky ľadu. Zalejte ich Baileys.
- Potom do pohára nalejte Cold Brew, ktoré najskôr dobre pretrepte. Nakoniec pomaly prilejte vychladené mlieko.
Vyšľahajte mliečnu penu
Ak máte doma šľahač mlieka, v ktorom sa dá pripraviť pena za studena, namiesto mlieka si pripravte mliečnu penu, ktorá v tomto drinku chutí úplne skvelo.