Obsah BBQ omáčky nie je nikde presne daný a výsledok sa vždy líši podľa lokality alebo toho, kto omáčku pripravuje. Medzi základné suroviny patria paradajky, paradajkové pyré alebo pretlak, cibuľa, cesnak, ocot, cukor na dosladenie a tiež veľa korenia.
Práve v korení rada experimentujem. Základ by mala tvoriť horčica, soľ, čierne korenie a pálivé chilli papričky, ale nič nepokazíte ani škoricou, zázvorom, badiánom alebo iným druhom octu a sladidla. Namiesto cukru niekedy použijem náš obľúbený sirup alebo melasu a kyslosť hravo zastúpi aj limetka. Na spestrenie môžete pridať napríklad worchestrovú alebo sójovú omáčku a v podstate všetky možné prísady, s ktorými radi grilujete.
Chute by mali byť vyvážené a žiadna zo surovín by nemala prevažovať. Výsledná chuť by mala byť sladká, ľahko kyslá a pálivá, s výraznejším dozvukom po korení. Po ňom tiež krásne vonia. Pre omáčku je charakteristická červená farba.
Recept na domácu BBQ omáčku
Na tej omáčke sa mi najviac páči, že sa dá pripraviť v rôznych obmenách. Moje obľúbené sú tieto dve verzie. Jedna je veľmi paradajková a pálivejšia, druhá je sladšia a viac do oranžova – so zázvorom, škoricou a žltými paprikami.
Suroviny na prípravu pálivejšej barbecue omáčky:
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 – 2 červené chilli papričky
- 2 lyžice oleja
- 150 g nakrájaných paradajok
- 2 nakrájané červené papriky
- 1 lyžička octu
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- soľ podľa chuti
Postup:
Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak prelisujte. Chilli papričku rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte najemno. V panvici rozpáľte olej a všetko orestujte dozlata. Potom primiešajte paradajky, papriky, ocot, cukor a horčicu. Varte 20 minút, kým omáčka trochu nezhustne. Potom ochuťte soľou.
Suroviny na prípravu sladšej barbecue omáčky:
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 žltá chilli paprička
- 2 cm kúsok zázvoru
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 nakrájané žlté papriky
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- soľ podľa chuti
Postup:
Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak prelisujte. Chilli papričku rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte najemno. Zázvor ošúpte a tiež nakrájajte. V panvici rozpáľte olej a všetko orestujte dozlata. Potom primiešajte paradajkový pretlak, papriky, ocot, med, škoricu a horčicu. Varte 20 minút, kým omáčka trochu nezhustne. Potom ochuťte soľou.
Čtěte také:
Na čo sa BBQ omáčka hodí?
Používa sa primárne na grilovanie mäsa, ktorému pomôže dodať chuť aj šťavnatosť. Využívam ju azda na všetky druhy mäsa, a to ako k tomu chudému, tak aj tučnejšiemu.
Barbecue omáčkou môžete marinovať alebo s jej pomocou dochutiť steaky, bravčové aj hovädzie rebierka, kuracie, burgery aj pečené mäso. Hodí sa ale aj do veľa ďalších receptov, napríklad do omáčok, ktoré si zaslúžia trochu výraznejšiu chuť. Nebojte sa ju primiešať aj do gulášu, mäsových ragú alebo pikantnejších polievok. Obstojí aj ako základ do dipu k pečenej zelenine alebo dresingu k zeleninovým a strukovinovým šalátom.
Horúcu omáčku nalejem do ešte horúcich vysterilizovaných pohárov a potom zavarím. Skladujem ju v špajze, kde vydrží aj dlhé mesiace. Po otvorení ju dávam do chladničky a najneskôr do dvoch týždňov spotrebujem. A keď sa mi pohárov nahromadí veľa, využívam ich ako jedlé darčeky.